「弥敦左岸」呢间餐厅好耐之前已经听过,一直都想试吓一路听住live band,一路食嘢,感觉应该会十分chill☺️ 直至去到前排终于有机会试到呢间餐厅,虽然暂时冇咗live band,但系变咗播歌同播奥运,同样都咁有气氛!而且嘢食质素仲要几唔错添😋一向麻麻哋食青口嘅我,去到餐厅净系会嗌白酒煮青口嚟食,因为贪佢加咗酒可以去咗阵腥味🙈 而呢度嘅蓝青口亦都无嗌错,青口经过白酒忌廉汁煮过后,唔腥不特止,仲食到佢嘅小小鲜甜味😌 份量仲唔少添!不得不赞佢个汁真系好好味,用嚟点蒜蓉多士一流👍🏻本身都已经钟意食卡邦尼意粉,见到佢系配自家制手工意粉就即刻嗌咗嚟食😍 仲加咗钱要黑松露菌(+$80),上到嚟闻到好香嘅松露同芝士味!呢个意粉嘅酱汁比较杰身,所以一定要趁热食,如果唔系啲意粉会痴埋一旧🙈 手工意粉口感啱啱好,每啖意粉都好挂汁,而松露味都几出下,几推荐钟意食carbonara又钟意食黑松露嘅朋友仔!至于黑毛猪肋骨佢有两个size可以选择,由于我哋两个人食,所以我哋嗌左最细「Bite 」呢个份量,但个份量一啲都唔细,足够三个人食都得😛 个rib佢烧得啱啱好,配合埋一层酸酸甜甜嘅烧烤酱调味,令佢食落唔会

澳洲蓝青口配蒜蓉多士

经典意大利卡邦尼

美式烟熏酱烧西班牙黑毛猪肋骨
至于黑毛猪肋骨佢有两个size可以选择,由于我哋两个人食,所以我哋嗌左最细「Bite 」呢个份量,但个份量一啲都唔细,足够三个人食都得😛 个rib佢烧得啱啱好,配合埋一层酸酸甜甜嘅烧烤酱调味,令佢食落唔会觉得太干或者鞋口,而且又几醒胃☺️ 薯条系有幼身同脆嘅薯条🍟,都几好食,唔错!

The 菠萝冰
由于我哋两个都唔太想饮酒,所以我哋分别嗌左两杯mocktail🍹 菠萝冰呢一杯落咗薄荷syrup,所以饮嘅时候除咗有菠萝味之外,亦都会夹杂咗少少薄荷嘅味道,令到成杯嘢饮都好鬼fresh🤪

Meh Spring
而另外一杯mocktail见佢个名咁盏鬼都嗌咗黎试吓,呢杯佢就加咗玫瑰同埋荔枝syrup , 配合埋Cranberry juice,配搭唔错,配猪肋骨都几match ,都系酸酸甜甜嘅味道,不过饮耐咗我觉得有啲过甜🙈

总括而言,呢间餐厅嘅食物质素都有返咁上下,而环境都几唔错,佢昏暗嘅环境好另有一番浪漫同幽静嘅感觉,都真系几chill,如果有埋live band就更正😳 呢间餐厅会系我放工后happy hour 一个唔错嘅选择!
澳洲蓝青口配蒜蓉多士
经典意大利卡邦尼