青花 (THE FOREST)

Champak Restaurant by ATUM (THE FOREST)
2022-11-19 78 浏览
前日去咗 ❥⧽青花 ❥⧽食晚饭, 估唔到平日都咁 full, 好彩有 book 定位。餐厅周围都有干花装饰, 好有秋天嘅感觉。𓊈泰式虎虾金边粉 $𝟷𝟹𝟾𓊉卖相好精致, 2 只虎虾好大只, 金边粉比较湿身但唔会好淋, 味道偏甜, 里面仲有好多炒蛋丝, 都几好味。𓊈炭烧猪颈肉 ✧ 酸辣青酱 $𝟷𝟷𝟾𓊉猪颈肉嘅份量好多呀, 食极都仲有, 真系好夸张。猪颈肉烧得好香, 肉质非常软腍, 蘸点埋侧边嘅酸辣青酱, 好惹味。𓊈炭烧牛肉串烧沙嗲 $𝟾𝟸𓊉炭烧牛肉好 juicy, 烧得刚刚好, 沙嗲酱比较黏稠, 味道香浓, 我除咗用嚟蘸点牛肉, 仲点埋其他嘢食, 都好好味。𓊈椰汁西米糕 $𝟺𝟾𓊉我觉得凝固咗嘅西米个口感真系好得意, 所以我都几钟意食椰汁西米糕, 呢度嘅西米糕唔会太甜, 里面除咗粟米粒仲有芋头粒, 都几好食。𓊈泰象青柠梳打 $𝟹𝟼 ✧ 可乐 $𝟸𝟺𓊉青柠梳打好清新, 用嚟衬泰国嘢食真系好好, 可以解油腻感。

𓊈泰式虎虾金边粉 $𝟷𝟹𝟾𓊉

𓊈炭烧猪颈肉 ✧ 酸辣青酱 $𝟷𝟷𝟾𓊉

𓊈炭烧牛肉串烧沙嗲 $𝟾𝟸𓊉

𓊈椰汁西米糕 $𝟺𝟾𓊉

𓊈泰象青柠梳打 $𝟹𝟼 ✧ 可乐 $𝟸𝟺𓊉
青柠梳打好清新, 用嚟衬泰国嘢食真系好好, 可以解油腻感。
炭烧牛肉串烧沙嗲
椰汁西米糕