2024-11-01
为咗嚟紧个event,呢排 #小秘书 日日做到无停手😅 难得呢晚唔使O.T,梗系要揾埋朋友仔出嚟陪我食餐好嘅,间中都要对 #自己好啲 先得㗎嘛🤭 喺 #铜锣湾 返工嘅朋友仔,佢话早排试过一间专食 #海鲜浜烧 嘅餐厅「渔获浜烧」食物同服务都唔错,咁啱餐厅嘅《龙虾飨宴》最近做紧promotion🤩 人一世物一世梗系要试吓佢🤤🤤🤤🦀#蟹籽蟹肉沙律沙律菜上淋上特制嘅酱汁,配以鲜味嘅蟹肉、同胀卜卜嘅蟹籽一齐入口,感觉好清新🐟#刺身三点(拖罗、赤虾、深海池鱼) 新鲜嘅鱼肉刺身,肉质特别有弹性,赤虾白里透红,简直系味觉同视觉嘅一个享受🦞龙虾、#帆立贝浜烧店员先将 #龙虾、#帆立贝 递上👀 #小秘书 当然要把握机会喂饱个相机先啦🤭 海鲜清洗过后,店员随即将食物放到火炉上… 原来唔只有得食,仲有现场示范浜烧实况🔥 令成餐饭顿时都变得好有仪式感❤️ 店员喺肥美嘅帆立贝洒上白酒,令海鲜味更加突出🤤 而龙虾就用咗三色芝士放上面一齐烧,焦香嘅芝士味道配以龙虾嘅鲜甜,呢道菜做得相当出色🦀#味噌蟹甲罗烧满满嘅蟹膏同蟹肉让喺蟹盖里面,同味噌独有嘅味道相当配搭🤤 再将大大啖嘅蟹膏放上梳打饼上面,既可以减腻,口感亦变得份外
🦀#蟹籽蟹肉沙律
🐟#刺身三点(拖罗、赤虾、深海池鱼)
🦞龙虾、#帆立贝浜烧
🦀#味噌蟹甲罗烧
满满嘅蟹膏同蟹肉让喺蟹盖里面,同味噌独有嘅味道相当配搭🤤 再将大大啖嘅蟹膏放上梳打饼上面,既可以减腻,口感亦变得份外满足
🐮#纽西兰牛柳
嫩滑嘅牛柳肉,肉味浓郁,放上薄薄嘅蒜片,零舍惹味
🍜#龙虾头味噌汤乌冬
师傅将龙虾头放入味噌汤里面熬制,鲜甜嘅汤汁配上昆布同弹牙嘅乌冬,呢个热食好暖胃、有家嘅感觉
🍮甜品 - 绿茶味嘅小丸子味道唔会太甜,咬落去烟烟韧韧,好有口感
餐厅以和式做设计,地方唔算太大,但就充斥着浜烧嘅鲜味🤤 店员同客人有讲有笑,气氛非常温暖❤️ 唔怪得weekdays佢㗎都咁好生意啦😉
📍渔获浜烧(铜锣湾)轩尼诗道525号澳门逸园中心18楼