2022-08-10
近日喺The Pottinger hotel开咗间食法国地中海菜嘅Casual dining餐厅✨店名Huso其实系一种盛产鱼子酱嘅鲟鱼品种,呼应返餐厅嘅主角 — 鱼子酱!餐厅环境明亮优雅,又以本地画家嘅画作做装饰,每个角落都充满艺术感!当大部分嘅菜式都用咗鱼子酱同香槟入馔,而调味则以简单为主,预求品尝出食材最新鲜嘅味道😚• Dior Egg $258招牌菜Dior Egg其实系晶莹剔透嘅香槟鸡汤啫喱包住半熟蛋,On top再放上一大匙鱼子酱,卖相精致又华丽😳!• 3 Courses Lunch $328(Choice of a Starter, a Main with Daily Dessert & Regular Coffee or Tea)- Bread不得不提呢个面包篮真系超出色,热辣辣质感软熟又重面粉香,可以话系我食过咁多西餐之中最正嘅面包篮🥰!- Steak Tartare +$58将新鲜牛肉切成碎粒拌入酸瓜调味,味道出奇地有少少似巨无霸。自家制嘅脆饼食落有啖啖芝士咸香,果然佢哋嘅bakery都有返咁上下水准🤤- Oyster Champagne Caviar +$68选用
• Dior Egg $258
• 3 Courses Lunch $328
- Bread
- Steak Tartare +$58
选用嘅生蚝品种属于偏Creamy类型,无悬念绝对系新鲜货,再配以鱼子酱点缀,鲜味更突出!而且细心地对半切成两件,可以同伴侣一同分享😚
- Herb Roasted Chicken
略嫌调味唔够惹味香口,外皮亦欠脆度,但肉质就非常嫩滑,整体而言不过不失🫠
- Roasted US Picanha +$98
慢煮牛臀肉肉质很柔软,唔需要费力咀嚼。入口牛味浓郁,脂肪不多但细嚼之间亦会品尝到轻微嘅油润感😚
- Daily Dessert
是日甜品系芝士蛋糕,正常发挥啦冇咩好特别嘅地方🤣
- Soft Serve Ice Cream +$68
鱼子酱软雪糕呢个配搭相当有趣🤯个雪糕好香奶味,加埋鱼子酱咸中带甜咁又唔会好奇怪,同海盐焦糖有啲异曲同工,都几得意几好食😳