2021-11-08 6733 浏览
又系打边炉啊,身边好多选择困难症嘅朋友谂唔到食乜都系打边炉,今日嚟咗呢间叫宽巷子,都系朋友食过话好食要返转头嘅餐厅,汤底拣咗麻辣同埋牛奶椰子花胶鸡,我就觉得个花胶鸡未够火喉,未有𠮶种好Lim立嘅感觉,味道就太重椰子味,有啲抢咗鸡肉嘅鲜味,配料又唔系好多,啲鸡唔系一件件,而系好似手撕鸡咁碎上,啲花胶煲溶晒冇咩食。另一个麻辣锅呢,材料就非常多,个人觉得呢个㖞麻多个辣,因为我比较喜欢食辣多过麻嘅汤底,同埋太多花椒,靸菜嘅时候会有好多杂质,不过中间𠮶个位可以隔住,但系味首我就觉得可以再重口味啲,里面包含少量鸭血,少量豆腐等等嘅配料跟住落嚟介绍嘅系类似猪颈肉嘅嘢,侍应介绍咗个食法就系将蛋白淋落去中间,然后馺两至3分钟就食得,不过我想讲啲蛋白系(不)唔起嘅,同埋其实落唔落蛋白都冇乜分别,都系一啲象征式将佢加添一啲艺术细胞落去only,,因为啲蛋白落到水都唔会黐住跟住呢个就系墨汁鸡软骨条,几香口嘅,不过我觉得口感麻麻,因为墨鱼滑应该系弹牙嘅,鸡软骨应该系爽脆嘅,两种极端嘅口感混埋一齐我觉得唔系好夹,但味道就好食嘅,idea比较创新,各花入各眼然后叫咗啲蔬菜类啦不过补充一下我觉得份量可以大返少少🤏全晚

然后叫咗啲蔬菜类啦

不过补充一下我觉得份量可以大返少少🤏

全晚最期待系呢个海鲜评估,圣子海虾,鲍鱼等等都有齐,新鲜度尚可,不过全部海鲜都比较细只,未算最好,不过我个friend上次嚟食佢话好新鲜

呢个系龙虾刺身,龙虾刺身我真系第一次食,平时都系食熟嘅,但出乎意料之外超级好食!肉质爽滑弹牙,鲜味十足,略带清甜,配合Wasabi日本豉油🥰好满足

跟住落嚟又系艺术嘢,貌似寿司但系唔系寿司嘅杂锦寿司,系咪唔知我讲紧咩呢,去图

上面以四款主题食品(虾,鲍鱼,牛肉,猪肉)仿制鱼生片,下面以墨鱼滑,虾滑去仿饭团,卖相劲吸引啦,不过掉落水佢哋系会分开嘅,而味道同口感都系好似我哋平时食𠮶啲一样,但系上碟够别致,加分

上面分别系肥牛同埋和牛仲有牛舌,肥牛同牛舌都不过不失,唔会太肥,油花分布好平均,口感非常有嚼口,但系个和牛就未去到入口即溶,侍应话渌15秒左右就食得,我都听足吩咐渌咗15秒都系红红哋但照食,系唔差,但系唔算好好
2021-11-06
庆祝纪念