2024-07-28
同屋企人去尖沙咀嘅酒楼叹返一盅两件。呢间酒楼有点心师傅驻场,点心每日新鲜制造,而食物质素都令我几有惊喜。羊肚菌牛肉球 - 牛肉球系我饮茶必食。呢度嘅牛肉球大大粒,口感好实净。而面头嘅羊肚菌好爽嫩。鲍鱼烧卖皇 - 每粒烧卖上都有大大只弹牙鲍鱼,咬到里面仲有满馅虾肉猪肉等,用料大方。黑椒金钱肚 - 比平时食到嘅金钱肚更惹味,喜欢食黑椒辣嘅朋友必试。海皇红米肠 - 有啲似食紧炸两,外层系用红米磨成,有鲜虾同油炸鬼做馅,面头仲有蟹籽,口感丰富。豉椒牛河 - 常见嘅菜式,但火喉好够,河粉滑得黎烟烟韧韧,牛肉片又够多,好食。喇沙小笼包 - 而家赞好酒楼嘅page有得送,呢个配搭几特别,辣辣地嘅小笼包都几好食。甜品方面意外地出色,尤其杨枝甘露,用料足、味道好,个人觉得比好多糖水舖做得仲出色👍🏻