2023-08-25 2315 浏览
时下嘅打边炉,除咗有大量嘅台式日式和牛放题之外,正宗港式打边炉更加系重质不重量嘅代表。🤪对于我来讲打边炉嘅极致就系连个汤底都做到令人陶醉嘅感觉咁无论食咩都特别有加分嘅感觉。😍除咗汤底重要之外,食材嘅鲜亦都系非常紧要,想食到够先嘅火锅就唔少得鲜入围煮。喺呢一度绝对会揾到第一鲜😋浓厚半只鸡煲花胶汤(细)— 🍲呢个汤底除咗系餐厅顶级招牌作之外,亦都系罕有令人着迷嘅汤底。🐥新鲜半只鸡同埋花胶用极长时间熬制出嚟嘅金黄色鲜鸡汤,再带少少鸡油,🐥未饮到落肚就已经闻到一阵阵嘅油香,再饮落去绝对系享受,将半只鸡嘅味道均匀咁样融入喺成煲汤里面,🍲亦都唔少得花胶融入喺汤底里面变为更加浓郁同埋充满胶质嘅花胶鸡汤,咁就成为咗全日主角🐥爽弹猪腩片— 🐽既然有一部咁靓嘅盘,当然就要用各式各样嘅材料衬托一下,🐽一片片圆圆地嘅猪腩片肥瘦均匀适中,渌左大约几十秒之后就真系够Q够弹,🐽喺唔点任何酱料之下原汁原味咁样食,除咗有猪腩嘅啖啖肉亦都有爽嘅脂肪位,融合埋甜入心嘅鸡汤,🐽心灵都即刻满足晒。水鱿— 🦑呢度嘅海鲜除咗够晒生猛之外就连其他海鲜类都一概高质素,🦑水鱿本身就系清淡嘅味道,但系拥有非常爽脆嘅质感, 🦑最适合当然就系

爽弹猪腩片

水鱿— 🦑呢度嘅海鲜除咗够晒生猛之外就连其他海鲜类都一概高质素,🦑水鱿本身就系清淡嘅味道,但系拥有非常爽脆嘅质感, 🦑最适合当然就系配XO酱或者沙茶酱🦑
水鱿

芝士牛丸— 🧀呢一度牛丸亦都系打边炉必要嘅食材之一,粒粒手打牛丸里面除咗充满咗空气泡泡锁住里面肉汁之外,🧀仲包住咗流心芝士,本身牛尾都够晒香浓,再加埋芝士配搭满足感爆灯,而且牛丸都真系做到极致嘅弹牙,认真冇得弹🧀
芝士牛丸

冬瓜片— 💚最后亦都要叫返碟蔬菜类,既然个汤底咁正就可以用冬瓜来嗦晒里面嘅精华, 💚而且亦都可以消暑。 滚咗嘅冬瓜够晒林再配合埋一啖汤咁样一齐享用零舍清新。💚可以稍为稀释一下咁浓郁嘅鸡汤。即刻变咗冬瓜花胶鸡汤盅,带嚟多重享受💚

除咗饮靓汤之外,🍹当然亦都唔少得消暑神器, 清新系列嘅就有玫瑰乌龙茶,喺清新嘅乌龙茶里面加入埋玫瑰嘅香味,🍹就可以即时解渴,而且口腔里面即刻充满芳香。🍹

鲜入围煮花胶鸡海鲜火锅 (尖沙咀)
尖沙咀厚福街8号H8 8楼
2023-08-13