2021-12-10
冇去官塘一段时间,又有一翻新境像,今日试左间西x 日fusion 菜,忍唔住要即刻写,因为质素令我相当surprised ,一定要介绍俾喺观塘返工嘅朋友。如各下蒲开铜锣湾都应该对Shack Tapazaka 绝对不会陌生。位于巧明街的新餐厅 @shackrakuzaka 正是她的姊妹店,主打西x日fusion菜,装潢行为高雅的怀旧风,地方超宽躺,仲有outside area 叹吓日光吹吓水,听说可以容纳80人,圣诞开party可以谂谂佢,店员都亲切有礼貌,加分。但讲嚟讲去最重要都系食物质素,我今日试左午餐,共有12款选择,由轻食至重份量嘅三黄鸡套餐都齐备,选择困难症嘅人今次真系难搅了。午市套餐 (包括味增汤、野菜沙律)「西班牙浆果黑毛猪叉烧饭定食」$138一见到半肥瘦的西班牙黑毛猪叉烧,即时令我不禁吞口水,肥瘦均匀,闪闪亮亮的蜜糖完全地包围著每件叉烧,大啖咬下,其肉质松软,调味到位,玫瑰露香气十足亦带甘香,用嚟送饭一流。并配是日本米,口感黏糯香甜,捞匀日本生鸡蛋及酱油,口感更升华。朋友拣左「杂锦鱼生当定食 」$148摆盘超靓,加上食用花点缀,呃like 一流。目测大概有六、七种刺身,件
午市套餐 (包括味增汤、野菜沙律)
「西班牙浆果黑毛猪叉烧饭定食」$138
朋友拣左「杂锦鱼生当定食 」$148
摆盘超靓,加上食用花点缀,呃like 一流。
目测大概有六、七种刺身,件件色泽鲜艳,朋友一边食一边讃够新鲜,下次我都要试吓。
自助咖啡、茶系无限Refill 㗎!
House Coffee 亦都可以调整自己嘅口味,质素一啲都唔差, 啱晒无啡过唔到日子嘅我 。
新张期内免加一,超抵!