2024-04-19
当日三人入座, 因为其中一位唔饮茶叶茶, 所以先叫O左一壶滚水, 一壶普洱, 之后我想叫多一壶铁观音, 接应O既伙计(男工), 回应:哗你叫O甘多壶, 会俾老板闹, 当时同座的屋企人, 马上答咀问 : O甘可唔可以将壶普洱(我地已经饮用过)换壶铁观音呀? 其后有作配合(好奇怪咯, O甘呢壶普洱系倒O左佢定系俾下一个客呢?), 当时我心里疑问(没有收我茶钱吗? 假设我自己一人入座, 不是也要个别开茶壶俾我吗? 何况我3个人叫2壶茶, 1 壶滚水不合理?) 不过未有说出口, 心里已知道香港的服务性行业就系变成O甘, 所以都没有当场争论, 心想都系想嚟食下O野, 同屋企人见下面倾下计, 唔好俾呢啲劣质伙计影响自己心情.分享埋当日仲有一女员工表现(长发)工作表现, 我地后加点心, ORDER 纸交俾佢, O甘佢将ORDER入完机后, 出O左张新O既飞仔(列出客户已ORDER O既点心清单), O甘我地发现佢入错O左, 跟住立刻同佢讲, 佢对完手写ORDER同飞仔后, 仲大声O甘回答我地, 你地要改返虾肠呀, O甘我重覆一次俾佢听, 我系话你落错脆皮肠, 系你要改返, 大家有无留意到, 员工
分享埋当日仲有一女员工表现(长发)工作表现, 我地后加点心, ORDER 纸交俾佢, O甘佢将ORDER入完机后, 出O左张新O既飞仔(列出客户已ORDER O既点心清单), O甘我地发现佢入错O左, 跟住立刻同佢讲, 佢对完手写ORDER同飞仔后, 仲大声O甘回答我地, 你地要改返虾肠呀, O甘我重覆一次俾佢听, 我系话你落错脆皮肠, 系你要改返, 大家有无留意到, 员工唔好因为自己搅错而推在客户身上, 感觉好差.
此次不良服务我有讲俾身边O既同事, 朋友知道, 也想在此跟大家分享.
又一食店服务质素令人失望及不快, 就算系厨房做得几O甘辛苦O既点心师傅, 就俾前线O既员工破坏食店声誉, 如该食店老板有留意此评论敬希改善.
幸好仲有两个伙计(戴帽男工, 婶婶)有善服务<--- 老板要珍惜他们呀~
最后, 我系该食店附近上班, 曾经经过店外有看到 *米奇老鼠* 在店外摆放出来O既箱外走动, 因为店舖旁都经常摆放大蒸笼, 食用油罐, 杂物等系渠道上, 感觉不卫生. 大家经过可以留意一下, 希望大家食完唔会出现肠胃问题喇.