2016-03-22 559 浏览
一向好夜收工,好彩返到光辉围屋企左近仲有好多餐厅未收,由上年年头开始多左呢一个新选择,可以话变左我其中一间饭堂,相比起左右隔离佢唔系平,光辉围比较多平民食市,要平真系二三十蚊扫街食得饱,但系又唔可以咁计,因为晌呢到食紧既系烧海鲜,我差不多一星期都会黎一次,有时系同朋友,不过多数系一条麻甩佬,叫一碗乌东,几吋吋烧或者几只烧豪,两三支啤酒,百零蚊食完好满足。之前岩岩开既时候有个老板仔得闲时会同客人吹下水,个感觉就好似深夜食堂咁,虽然食店老板同客人打成一片系光辉围小店既特色,晌第二个区好少有。因为光辉围主要都系做熟客生意,加上一般小店系老板做埋楼面,同其他区连锁店好大分别。。。不过近几个月好似好少见果个老板,其它员工木口木面,唔算系无礼貌不过无左份帮衬小店既人情味。any肥,呢d都系extra既,服务方面无扣到分。。讲翻正题,我钟意食烧鸡,佢有好多种唔同既酱汁烧法,通常我就每样叫一串,仲有好少地方食到咁脆既烧鸡皮,无叫鸡亦因为相对地普通。佢有几款拉面同乌东,我通常食猪软骨乌东,汤好鲜甜乌东好滑,唔系果种好粉或者好实既低级野。另外佢有4种方法烧蚝,其中辣汁最好食,值得推介,不过我通常一次过叫晒
四式烧蚝
讲翻正题,我钟意食烧鸡,佢有好多种唔同既酱汁烧法,通常我就每样叫一串,仲有好少地方食到咁脆既烧鸡皮,无叫鸡亦因为相对地普通。佢有几款拉面同乌东,我通常食猪软骨乌东,汤好鲜甜乌东好滑,唔系果种好粉或者好实既低级野。另外佢有4种方法烧蚝,其中辣汁最好食,值得推介,不过我通常一次过叫晒4种。

题外话/补充资料: 最后,点解我咁耐唔出食评,呢排会揾翻d旧相 post 出来介绍,因为见佢呢排生意差左几多,以前通常都会full,而家有时得一半客人,话晒我都想呢间饭堂继续做,所以好既食店值得推荐下。。。
2015-12-29
$150 (宵夜)
四式烧蚝
  • 4式烧蚝