2018-09-01
返工放工想食啲小食填肚,响九龙湾地铁站附近就只有7仔,OK 嘅劣质鱼蛋、烧卖、捞面 。苦候多时,终于有渣哥出手!香港人对街头小食真系有少少情意结嘅!虽然都系鱼蛋、烧卖、肠粉、碗仔翅,但有冇❤ heart 一食就知 - 渣哥系有 ❤嘅!今日见渣哥亲自落单,流程快咗好多好多买嘢食唔驶排长龙,所以就试吓我至爱两沟碗仔翅喇!碗仔翅(净翅$20~$25,两/三沟$30)价格比坊间贵少少,但高质 👍🏻而且佢系最接近儿时街边小贩嘅味道 😋,汤底有冬菇,木耳,粉丝,肉丝,材料十足!木耳切到粉丝咁幼,冬菇味浓,勾芡浓度刚好,属汤羮浓度!唔似坊间用生粉勾芡杰哒哒。鲮鱼肉爽口弹牙又滑嘟嘟,而且仲有鱼味!加埋浙醋,胡椒粉,麻油,堪称完美经典!食物质素好,但服务效率就真系……我今日放工人流少啲,点咗一碗两沟都要就等足5分钟以上,坊间实属少见!如果系朝早返工时间就更夸张 - 落order 排队等足10分钟,等餐又等5分钟……需知每日返工买早餐都系争分夺秒嘛!如果可以改善到效率问题,我一定再帮衬试多几款美食㗎!