餐厅: 品御軒
资讯:

2021-01-31 4798 浏览
今日特登入黎中大饮下午茶外边望落少少残不过入面其实唔细下午茶都系食点心 亦有炒粉面饭2个人食 叫咗3个点心加一个笼仔蒸饭蜜汁叉烧 ($27)豉油同肠粉分开放 咁可以自己调节咸度佢将肠粉切做一旧旧咁放 同出面一条条唔同而且佢入面叉烧料算多 另外好似落咗啲芋头咁嘅嘢 食落沙沙地不过觉得佢外面肠粉皮太过厚 另叉烧味唔出 叉烧本身亦唔够香蜜汁味 所以唔算好食芋茸煎堆仔 ($20)依个我冇试到所以唔知味道如何好似唔差 应该几脆 同埋望落入面几多芋泥碧绿鲜虾饺 ($32)🦐虾饺大大粒 每只入面都有2-3只虾仁虾仁好新鲜 有虾味 唔似雪藏虾另外加咗蒜蓉同香葱 味道更出更香浓外皮厚度适中 几有咬口 好食最值得试一定系依个笼仔蒸金瓜班片饭 ($148)贵就贵啲 但系望下佢嘅份量同材料 咩都抵返更大笼 黎到吓亲 得2个人食 食唔洗而且更吸引 大大旧班片 超足料至于味道 饭底用鸡蛋炒过 再落咗啲酱汁之后同南瓜同班片一齐蒸最后起面加入香葱同蒜蓉 超香👍🏻南瓜虽然唔算好甜 但系质感够腍班片直头好正😍超厚肉 而且劲新鲜 又完全冇骨 食落有少少韧度 鱼皮黏黏地 好好味成个饭好够味 但系一啲都唔咸 亦唔算好油蒸完比较
今日特登入黎中大饮下午茶
外边望落少少残
不过入面其实唔细
下午茶都系食点心 亦有炒粉面饭

2个人食 叫咗3个点心加一个笼仔蒸饭
蜜汁叉烧 ($27)
豉油同肠粉分开放 咁可以自己调节咸度
佢将肠粉切做一旧旧咁放 同出面一条条唔同
而且佢入面叉烧料算多 另外好似落咗啲芋头咁嘅嘢 食落沙沙地
蜜汁叉烧肠

芋茸煎堆仔 ($20)
依个我冇试到所以唔知味道如何
好似唔差 应该几脆
同埋望落入面几多芋泥
芋茸煎堆仔

碧绿鲜虾饺 ($32)
🦐虾饺大大粒 每只入面都有2-3只虾仁
虾仁好新鲜 有虾味 唔似雪藏虾
另外加咗蒜蓉同香葱 味道更出更香浓
外皮厚度适中 几有咬口 好食
碧绿鲜虾饺

最值得试一定系依个笼仔蒸金瓜班片饭 ($148)
贵就贵啲 但系望下佢嘅份量同材料 咩都抵返
最后起面加入香葱同蒜蓉 超香👍🏻
南瓜虽然唔算好甜 但系质感够腍
成个饭好够味 但系一啲都唔咸 亦唔算好油
蒸完比较湿身 唔会好似炒饭咁干 所以都可以食好多
最后食剩 1/4 打包 可以当另一餐再食 抵!
笼仔蒸金瓜班片饭
价钱黎讲合理 正常平日会平$2-3/点心
茶钱 $12/位 如果系会员就$6/位
另设加一
不过佢咁有水准 份量咁大 材料足又新鲜 都合理
估唔到中大入面有高质茶楼 意外惊喜!
碧绿鲜虾饺
笼仔蒸金瓜班片饭