2024-04-14 849 浏览
其实我帮衬这间烧腊餐厅接近一年,觉得烧味真的不错,虽然座位比较逼夹,但味道和价钱都合理,所以经常都去。但是昨日,我同样的去吃午餐,五个人一起搭枱一张枱都算了,因为明白香港寸金尺土;坐低10分钟都冇人落单亦算了,因为知道人手不够在等候过程中,有职员拿了水杯和水给同枱的人洗筷子或食用,只有我未有,我等咗一阵间,见冇人攞嚟,就同一个职员阿姐讲咗句:「唔好意思我呢度要杯水。」态度是客气的,同枱的人可以见到但是换来阿姐恶然相向:「我得一对手咋,点俾你。」我愕了然,并说:「礼貌地问你,你做乜闹我。」跟住佢就大声话:「我劳气呀嘛!」我真系想问,你劳气关我咩事,你觉得多嘢做同你老细讲,我冇人比嘢我,我见到个职员,礼貌地讲声有问题吗?我系白食嘅咩?点解啲人唔想留喺香港食我终于明白,只系简单食个午餐,都唔知点解无端端俾人闹。我体谅你多嘢做,但系唔代表你可以咁样对人!我之前好钟意食㗎,不过以后都唔会再去。虽然我一个唔去唔影响太多,但系佢生意少咗咪少啲嘢做啰,合晒佢心意啦!
我之前好钟意食㗎,不过以后都唔会再去。