2024-02-03
墨鱼,明明平时冇乜特别,但呢度嘅厨师用了小刀划出细致花纹,墨鱼嘅嚼劲与黏糯完美结合,食落去竟然有种奇妙的口感交织,咁机智嘅做法真系大开眼界👀!至于赤贝,食落有种爽弹弹嘅感觉,师傅一拍一拍赤贝,使佢嘅口感更显得弹牙,够晒涮嘴。再嚟讲讲𠮶碗赤身,通常食到嘅赤身可能感觉会偏柴,但呢度嘅赤身用酱油轻轻一腌,顿时带起鲜味,又唔会遮盖咗赤身自己嘅滋味,口感刚好,嘢食真系一艺术。话咁快就到最后𠮶几款,特别要提嘅系金目鲷。明火烧过嘅金目鲷,简直系另一番世界,鱼油丰富得嚟,炭香四溢,对味蕾嘅挑逗真系无法形容🤤。同埋,个碎拖罗蓉手卷,豪迈咁满满都系拖罗蓉,份量重手,一啖落肚间唔中仲会嚟点芝麻同葱香,咬落去鱼油四溢,好似满足感直冲云霄!食物之间嘅过渡系咁滑,汤嘅部分都做得有惊喜。鱼汤咁清,但饮落去,个人心里面𠮶片海洋,就缓缓展开咗。总结落嚟,转角遇见鮨山月就好似发现咗一个秘境,尽是让人惊喜连连嘅鲜味珍宝🍣。