2023-08-26
位于铜锣湾既本延锅物系一间主打一人一锅Shabu Shabu🍲既餐厅,并选用日本黑毛和牛🐮,最平午市套餐都系$200左右性价比几高😳👍🏻,不过我地今日食既系Dinner Set价钱相对上贵D。餐厅装潢以🪵木系风格为主,再配合埋白色弧形外墙窗位,好似日系Cafe 整体感觉舒适柔和。套餐包前菜、野菜拼盘、日本米饭,如果想食乌冬就要加$15🐮极上黑毛和牛A4 $438 180g极上黑毛和牛A4色泽偏红,油花较少似系霜降和牛🤓肉质偏滑嫩,带有微微油花但完全不腻口😋肉味相对较浓郁,适合偏好原始牛味道既人,总共有7块,够哂饱肚😌🐮黑毛和牛肉眼A5 $638 180g黑毛和牛肉眼A5则满布油花,颜色较浅偏柔和,搭上紫苏花点缀💐打卡仪式感爆灯,基本上系入口即溶无夸大😍系满足既油脂+牛肉混和既丰富口感,唔需要过多咀嚼🤤总共有5块,但较大块。🥬野菜拼盘有娃娃菜、生菜、金菇、冬菇、蟹柳、粟米、萝卜等配料,配料吸收哂汤底既精华🤭食落香浓入味,当然寿喜烧汤底系首选,中途仲可以加汤添😎🍰甜品以抹茶蕨饼作结尾,抹茶粉色泽深浓,但茶味唔够香,口感滑溜充满嚼劲。小总结,食物质素颇高,无budget考虑既话,我会大推黑毛
🐮极上黑毛和牛A4 $438 180g
🐮黑毛和牛肉眼A5 $638 180g
小总结,食物质素颇高,无budget考虑既话,我会大推黑毛和牛肉眼A5😁有当初系日本第一次食A5和牛既感觉,当然亦可以食较便宜既极上黑毛和牛A4,性价比会较高🤣