2016-06-18 419 浏览
對於離開校園已久既我,以前所讀既書大部分都已經比番老師。尤其記得細過既時候自己好怕上化學堂,因為唔熟箇中原理,考試又肥佬。估唔到今晚要再戰實驗室,再考化學,都咪話唔驚。話說老婆今晚帶左我去一間份子料理既餐廳,餐廳一眼睇晒,細細間,但環顧四週,好多好似實驗室既設備。望望餐牌,其實只有一個人頭計既套餐,但令我滴汗既係見到一個個化學名詞...... xyz星空特飲 $25飲品list 好多自創飲品,作為男仔既我當然揀番個型d既特飲襯番自己!夢幻既紫色同星空特飲呢個名十分配合。雖然色彩夢幻,但係絕無色素,特飲其實係雪碧加上檸檬汁。晶球化作用: 哈密瓜分子晶球配西班牙黑毛豬火腿老師開始上堂,第一課晶球化作用。首先,咩係晶球化作用?我識鬼咩!不過唔緊要,老師會先作講解。所謂晶球化作用其實係海藻酸鉀撞鈣水,姐係點?化學作用囉!將哈密瓜分子化,原來會變成好似咸蛋黃咁,十分有趣!底層有黑毛豬,佢係食菜果大,認住呢隻豬,健康d。最後,上面再放薄荷糖粒做點綴。而家既哈密瓜表面好似有層衣保護住咁,用一口過既方式享用,入口有哈密瓜蓉爆開。食用膠袋: 櫻花蝦肉鬆雲吞配日式高湯第二課食用膠袋。首先,你會見到師傅後面
星空特飲 $25
晶球化作用: 哈密瓜分子晶球配西班牙黑毛豬火腿
食用膠袋: 櫻花蝦肉鬆雲吞配日式高湯
第二課食用膠袋。首先,你會見到師傅後面有一個好似滴溜既裝置。經過25分鐘之後,日式高湯製作完成,湯係用昆布同大地魚花做材料。另外,旁邊會有一個膠袋。你無睇錯,今日係要表演食膠袋,估唔到自己都有咁既一日。先嚐頭啖湯,熱辣辣既湯好清甜,全無味精。再食膠袋,好有口感,裡面既櫻花蝦肉鬆有咬口,肉鬆味尤其出眾。
液態氮: 柚子醋粉沫配櫻桃蘿蔔、三文魚子、針魚刺身
第三課液熊氮。今次既被加入化學作用既主角係柚子。先將柚子醋以-196度既氮急速冷凍,變成固態,再將炒成碎冰,形成柚子醋粉沫。完成之後可以放入櫻桃蘿蔔、三文魚子、針魚刺身旁,作為調味。雖然柚子粉沫十分細小,但依然保留到柚子清怡既感覺,所以襯番刺身,兩者非常配合。不過記得柚子醋粉沫要盡快食,因為擺耐左會溶。
乳化作用: 龍蝦慕絲配魚子醬、椰菜花
第四課乳化作用。粗身瓶狀既試管,先放入椰菜花。咦,點解係白色一pat野?原來椰菜花係以85度慢煮。老師解釋呢個烹煮方法可以保留纖維同埋更爽口,若果溫度過高,椰菜花既纖維會被破壞。

之後老師會拎一枝噴槍出嚟,裡面係裝有龍蝦湯,佢唔係打算用噴槍將湯噴出,而係老師已經用一氧化二氮將龍蝦湯變成慕絲。慕絲龍蝦湯比一般龍蝦湯特別既地方係慕絲可以增加表面面積,令湯同舌頭既接觸面更多,可以嚐到更濃味既龍蝦湯。我諗呢個都係唯一我最明白既化學作用。
即席煙燻: 特級初榨橄欖油慢煮三文魚配檸檬、橄欖
第五課即席煙燻。老師將大量既煙放入載有三文魚既玻璃瓶作煙燻,呢舊三文魚煮法有別於一般做法,因為老係用50度慢煮而成,而呢個溫度係酵母最活躍,發揮得最好。

煙燻過程等大約一分鐘已經可以食用。打開瓶蓋,見到三文魚埋藏係煙霧中,食既時候可以加上少許脫水後風乾既檸檬或者黑水欖,可以令味道更加突出。
起泡作用: 煲仔飽汁神户牛面頰西班牙飯配分子蒜香忌廉泡
第六課起泡作用。一路以嚟,我都覺得份子料理同煲仔飯係拉唔上關係,但竟然今日份子料理有佢份。首先,熱辣辣既煲仔飯上面有神户牛面頰做餸。神户牛面頰經過85度慢煮,口感好好,軟淋淋,西班牙飯略硬,加上微微飽汁點綴。

之後老師會拎出一個盒,裡面有大量白色泡泡。用平時魚缸打氣用既氣泵為白色泡泡不斷打氣,形成起泡作用。泡泡係由檸檬酸同大豆卵磷脂製成,食左皮膚會更滑同埋可以通血管。將泡泡當成醬油加入飯中,感覺神奇,呢個就係分子蒜香忌廉泡。當你以為泡泡無咩味道既時候,原來佢有蒜香味,同時又令煲仔飯入口更滑,因為泡泡係來自蒜同忌廉。

經過大約個半鐘既diner course,理論與實踐並重,而家我既化學已經勁左好多,好想考番DSE。

雖然呢度唔係英皇唔係現代,但係$220補個半鐘既化學-分子料理學真係好抵,出面閒閒地三四百以上,而且呢度老師又好,教到我好多野!
2016-06-16