2024-10-09
同朋友4人在平日星期三约会食饭,见到餐厅环境舒适及地方阔落,便入去试试. 唔讲食物质素,每人口味不同,唔讲员工服务,每人接受程度不同.一入座坐低,员工就同我哋讲每人最低消费$80,先说明 好的,清楚明白呢一点,点歺时,亦见到QR code 点歺纸上已列明繁忙时间用餐90分钟,好亦清楚明白,相信呢啲都系餐厅人流管制想接多啲客嘅制度,我和朋友二人约5:38先入座,当时只见有三分之一嘅入坐率,我们已先叫一个set,其余两位朋友大概6:20才到达,再叫两个set,大约7:00亦见入坐率不高,还剩下六、七张枱没有人坐,门口当然亦没有人等位,亦不觉得有booking枱入坐情况,根本就市度淡静,还剩很多吉枱,其实两位朋友未黎时,职员亦有催促我哋会否再点餐,我话唔好意思,等齐人到才再点好吗! 其实我见餐厅入座率不高,谂住不影响餐厅番枱做生意,可以舒舒服服同朋友倾偈详谈慢慢食,殊不知我们都没有叫埋单,职员就出咗单据,要求我们结帐. 想叫多个甜品食都唔洗啦!感觉是不良好的!明白餐厅老板可能提出有些制度,叫员工对食客有所实行,准时90分钟交枱,虽然我们都可能超出咗时间,但希望环境许可下及人流不多时,可以让食
明白餐厅老板可能提出有些制度,叫员工对食客有所实行,准时90分钟交枱,虽然我们都可能超出咗时间,但希望环境许可下及人流不多时,可以让食客舒适及感觉良好下用餐. 这是我给餐厅管理层一些意见.