2025-01-22 524 浏览
作为沙田区的一个火锅爱好者,这次到访新城市广场的八合里牛肉火锅真系一次惊喜。首先,佢哋嘅鲜牛骨汤底口感轻盈,唔会过于油腻,让人可以真正品味到食材嘅鲜味。特别系鲜切肥牛同精品雪花肥牛,煮几秒钟就已经嫩滑可口,保留咗牛肉本身嘅浓郁香味。潮汕虾壳桃粿拼盘亦都系一道不可错过嘅美食,外层酥脆如虾壳,内馅柔软,有独特嘅风味。手打牛丸双拼绝对系度嘅一大亮点,弹牙嘅口感同浓郁嘅牛肉味让人回味无穷。再讲讲潮汕纯米粿条,呢种独特嘅粿条能够完美吸收汤底嘅香味,弹牙唔碎。搭配鲜活九节虾,虾肉甜美爽口,让整个火锅体验更上一层楼。当然,冰冻饮品系必不可少嘅,特别推荐佢哋嘅柑橘百香果茶同爆打鸭屎香柠檬茶,清新爽口,不输畀任何连锁店。整体嚟讲,八合里牛肉火锅唔仅仅系食材优质,更在于汤底嘅清新,唔会让人感觉过于油腻,非常适合喜欢清淡口味嘅火锅爱好者