2021-03-02
原本想去旺角女人街标记打冷,但门口排哂长龙,去攞位,又唔俾飞仔,感觉唔多对路,于是转场揸车落红磡新忠记.一去到櫈都未坐热,女友已经㨂定食咩,炸蚝饼,鹅肠并猪大肠,啫啫滑鸡煲.okay, 唔洗我粗心,真乖! (紧系啦! 系你埋单架! 傻仔!)炸蚝饼极速上枱,咬落蚝仔份量不少,重点,外层口感超脆!无得输.食食吓突然间听到身后咋咋声由远至近,先知道原来系我地点嘅滑鸡煲, 从无预期个滑鸡煲会发出咋咋声,(因为经常食咩咩煲都系无哩声气, 习惯了) 所以..... 未食斋听声,已经加分啦!滑鸡煲亦恰如其分,鸡肉嫩滑,食落无渣,连d配料葱头都好好味.鹅肠超多膏,多得不成比例!中意食膏必开心,可惜我唔食膏!而鹅肠亦爽口.至于猪肠侧软同谂,满意!有D潮州打冷店,提供嘅辣油辣味少香味重,新忠记嘅辣油又香又辣,猪肠点辣油辣到我跳舞,放心我唔系老!当然..... 全因我唔食得辣啫!不论旺角标记又好, 新忠记又好, 全因为一款菜而去, 就系狮蚶!今次嘅狮蚶,调味重手咗D,盖过咗狮蚶嘅鲜甜味,但口感保持鲜嫩.埋单时本应找四蚊,但老板娘话新年唔好意头,找多一蚊!老板娘真细心!一赞!食饱就揸电单车归家, 未开车女友已
当然..... 全因我唔食得辣啫!
食饱就揸电单车归家, 未开车女友已经温馨提示攞定隧道费, 为我粗心, 真乖! (紧系啦! 系你俾钱架! 傻仔!)