2017-06-12 8999 浏览
同屋企嘅老人家食饭,最紧要就系食得健康,同埋食物够新鲜。呢间位于西湾河文娱中心隔离嘅《潮福蒸气石锅》,轻易地就达到呢两样要求。 屋企人无论系阿婆定阿妈, 都食得称心满意。呢间蒸气锅推出咗海鲜任饮任食套餐,价钱都系三百几蚊一个人, 就可以食到多款嘅生猛海鲜,以及其他嘅配菜,非常抵食。一坐低就每人有一盅滋补炖汤, 我就拣咗老黄瓜炖唐排, 炖汤够晒热辣辣, 饮落非常顺喉, 色泽清澈, 够晒滋补。另外每人仲有半只脆皮乳鸽, 乳鸽皮烧得脆卜卜, 而且乳鸽亦都啖啖肉, 用嚟送啤酒饮番杯,就最适合不过。呢度嘅支装啤酒仲要系任饮, 仲有老豆最钟意嘅朝日啤, 就算系唔饮啤酒嘅妈咪, 都可以饮竹蔗茅根, 味道唔会太甜, 够晒清热润喉。每位有生猛龙虾半只, 由于龙虾非常之新鲜, 清蒸之后加入少许蒜蓉同青葱, 就成了我最喜欢嘅食法。 龙虾肉爽口弹牙, 味道鲜甜, 一食就知道系新鲜嘅货色。贝壳盛盆有青口同埋花甲, 我最欣赏嘅就系青口, 青口肉胀卜卜, 而且充满海水嘅咸味, 一定要系新鲜嘅青口, 先至可以食到青口独有嘅鲜甜味。自选海鲜方面可以拣四款,生㓥龙趸件非常肥美, 龙趸嘅鱼皮非常弹牙, 充满骨胶原, 龙趸嘅

自选海鲜方面可以拣四款,生㓥龙趸件非常肥美, 龙趸嘅鱼皮非常弹牙, 充满骨胶原, 龙趸嘅肉质亦都爽口鲜嫩, 最正嘅就系龙趸嘅鱼腩位, 充满鱼油嘅香气。

北韩鲜鲍鱼食落啖啖肉, 鲍鱼掌握嘅时间要非常之准确, 先可以达致肉质弹牙、嫩滑嘅境界。

美国桶蚝同样地系大大只,蚝身非常肥美, 一咬落口,蚝味爆发, 一啲都唔腥。

另外其他嘅配料质素亦相当唔错, 清蒸嘅蔬菜非常健康, 可以食到蔬菜本身𠮶种甜味, 尤其喜爱超甜粟, 粟米粒粒饱满。

酿豆卜同埋酿冬菇亦都好好味, 猪肉嘅馅料非常适中。

值得推介嘅系荷叶饭, 想不到荷叶饭嘅size系迷你版, 一啖一口, 咁就唔会食得太饱。 荷叶饭又有荷叶的清香, 赞~

最后来个甜品清蒸马拉糕, 马拉糕唔会太甜, 为整个晚餐画上完美句号。

呢餐海鲜蒸气石锅, 无论上上下下都非常喜爱, 大赞一定要encore~