1K
❀ Ikigai Concepts #荃湾 ❀❗️全新店中店概念 日本餐厅内藏意大利菜❗️——————————————————二访荃湾嘅呢间餐厅,全因佢哋推出咗一个店中店嘅concept,由原本主打日本菜式扩展到有埋意大利菜🔥推出六款必试经典及意日fusion菜式,主厨仲要曾经喺多间著名法国意大利餐厅学习厨艺,包括无人不晓三星L'Atelier de Joël Robuchon、Bistro du Vin等等🤩餐厅环境非常舒适又大,划分多个区域享用唔同嘅菜式,午市及晚市套餐三道菜分别只需$198及港币$498起。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ La Trattoria Dinner $498♥ Appetiser ✦ 樱花虾海胆天使面 +$80 (4.1/5)比想像中出色😆天使面虽然幼身但依然保持弹牙,完美挂住浓郁嘅海胆味,加埋咸香樱花虾🥰 更能带出鲜味。.✦ 薄切西西里红虾鱼子酱 (4/5)由一片片嘅薄身嘅西西里红虾堆砌而成,简单加上橄榄油调味,已经唔错👌🏻.♥ Main✦ 红酒炖牛面脸颊肉 (4.1/5)摆盘有啲似日式家庭小菜,味道远比卖相优胜🤣牛面颊肉煮得极之软淋,仲要有软骨,淡淡骨胶原。索满红酒
❀ Ikigai Concepts #荃湾 ❀
❗️全新店中店概念 日本餐厅内藏意大利菜❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ La Trattoria Dinner $498
♥ Appetiser
✦ 樱花虾海胆天使面 +$80 (4.1/5)
比想像中出色😆
樱花虾海胆天使面

✦ 薄切西西里红虾鱼子酱 (4/5)
薄切西西里红虾鱼子酱

♥ Main
✦ 红酒炖牛面脸颊肉 (4.1/5)
摆盘有啲似日式家庭小菜,味道远比卖相优胜🤣
牛面颊肉煮得极之软淋,仲要有软骨,淡淡骨胶原。
索满红酒汁嘅香气,不过就偏咸少少,如果配埋薯蓉或者饭更加好。
红酒炖牛面脸颊肉

✦ Spaghettini with Australtan Lobster • 澳州龙虾意粉 +$180 (3.5/5)
卖相有少少奇怪,但系味道唔错。
意粉系完美嘅Al dente,挂住满满嘅酱汁。
不过酱汁系以鲜茄为主,而非龙虾汁,有少许失望,胜在蕃茄酸甜味调得恰到好处,加上少许蕃茄蓉,以蕃茄酱来讲都算唔错🤓
仲有半只龙虾,口感就不过不失,未算最为弹牙。
要加$180就唔系太抵😶。
澳州龙虾意粉
澳州龙虾意粉

♥ Dessert
✦ Panna cotta (4/5)
Panna  cotta

✦ Tiramisu (3.5/5)
两款卖相相若,但我更喜欢Panna Cotta!
奶味十足,入口即溶,非常滑身☺️
加上酸酸甜甜嘅莓酱,酸甜味平衡,有惊喜!
相反Tiramisu嘅咖啡味、酒味都唔系好重,主要系mascarpone芝士,再加上啲杏仁饼。
我唔太钟意𠮶浸杏仁味,觉得一般。
Tiramisu

——————————————————
✨整体味道: 3.8/5
✨环境装修: 4.2/5
✨服务态度: 3.8/5
✨性价比: 3.8/5
✨再访兴趣: 3.5/5
💞整体来讲
一间餐厅可以饱尝日本或者意大利菜,的确系几新颖嘅概念‼️难得喺荃湾有呢类型嘅餐厅,如果附近街坊想庆祝但又唔想出去港岛九龙区都系唔错嘅选择。
樱花虾海胆天使面
薄切西西里红虾鱼子酱