如果你熟悉尖沙咀酒吧街, 即赫德道, 棉登径果一带应该都会有留意到有间芒果甜品专门店起赫德道街口近漆咸道方向之前我都经过几次, 不过身边人不吃得芒果, 所以一直无缘不过今晚有机会了~ Yeah星期五晚上九时多, 酒吧街一定唔会静得去边, 我地3个女仔起附近吃完晚饭, 甜品又点少得丫 入到店内, 放咗同芒果有关的产品唔止食得落肚既, 芒果香皂都有啰唔好以为个个去哂酒吧, 呢度都爆满, 幸好仲有个自成一角的小圆台, 啱啱好比到我地3个坐侍应递上电子Menu, 入面全都是芒果甜品, 另外仲有其他手画新系列甜品Menu, 主要系和风抹茶系列, d图画得劲吸引, 据了解Menu图案都系老板自己一手一脚画出来, 好劲!我地3个是抹茶粉丝, 每人各点一款之后可以开心些牙~抹茶窝夫配豆腐雪榚, 刚好有3片抹茶窝夫, 面头加上少许红豆及几粒白玉配上白色的豆腐雪榚, 上面有粒抹茶丸子, 仲有杯热腾腾的玄米茶我先试试抹茶丸子, wow超浓抹茶味, 食完口腔仲有回甘味道豆腐雪榚好够冰冻, 啱哂我地呢D"杷机食先"既人, 影完哂先开始有少少溶豆腐味都有, 质地有少少黏黏地, 似自家制, 好味!到主角:抹茶窝夫又
如果你熟悉尖沙咀酒吧街, 即赫德道, 棉登径果一带
应该都会有留意到有间芒果甜品专门店起赫德道街口近漆咸道方向
之前我都经过几次, 不过身边人不吃得芒果, 所以一直无缘
不过今晚有机会了~ Yeah
入到店内, 放咗同芒果有关的产品
唔止食得落肚既, 芒果香皂都有啰
主要系和风抹茶系列, d图画得劲吸引,
据了解Menu图案都系老板自己一手一脚画出来, 好劲!
我地3个是抹茶粉丝, 每人各点一款之后可以开心些牙~
抹茶窝夫配豆腐雪榚
豆腐味都有, 质地有少少黏黏地, 似自家制, 好味!
抹茶窝夫配豆腐雪榚
到主角:抹茶窝夫又如何呢?
其实每片墨绿色的窝夫都有D厚道, 唔系薄size, 入面仲要唔系松散空心, 咬落去食松软的
重点真系好重抹茶味, 唔系得个样得个颜色啰! 抹茶迷必定钟意, 又唔会太甜, 茶味够浓
呢个set真系超正, 食完哂仲有杯玄米茶清清口腔
抹茶窝夫
另一款都好味嘅"抹茶鲜吉士酱拿破仑配豆腐雪榚"
卖相超得呀!! 真系好似去咗京都食抹茶甜品咁, 黑碟上面仲洒有点粉红色的闪粉, 好靓呀!
抹茶鲜吉士酱拿破仑配豆腐雪榚
拿破仑系一件几难切开share同朋友来吃的甜品, 最初我地都好担心无从落手,
但...点都要切, 竟然朋友切得很利落, 可以完整的切了两刀, 分到3份, yeah!
中间浅绿色的抹茶吉士酱都系劲够茶味又够滑, 而拿破仑都够脆
抹茶鲜吉士酱拿破仑配豆腐雪榚
最后朋友点埋"抹茶雪榚红豆冰", 大大球豆腐雪榚, 雪榚下面有少少cream垫著
朋友话饮落同红豆冰口感无异, 只系多左抹茶味道
个底都好多红豆粒
不过相比3款之中, 呢个就比较逊色了
抹茶雪榚红豆冰
除咗芒果及抹茶系列外, 仲有乜唛蛋仔, Menu都系可爱的手绘图黎架
题外话/补充资料: 抹茶系列真心好食, 够茶味, 有苦涩回甘口感!
2016-04-08
抹茶窝夫