餐厅: 温野菜 (太古城中心)
资讯:

2023-04-04 3574 浏览
前两个礼拜先食完温野菜😆今次又去因为知道「温野菜」尖沙咀LCX、太古城及又一城店于4月1日起推出咗新餐牌。新汤底「柚子柠檬汤」同埋期间限定嘅「青森黑毛和牛肩脊肉」对我嚟讲好吸引,听到个名未食都已经流晒口水🤤▫️辣味噌牛油果溏心蛋 (HKD59) - 餐牌里面有几款新推出嘅小食,「牛油果溏心蛋」就系其中一款。 牛油果上面有半生熟鸡蛋,淋上辣味噌汁,开始食火锅前先刺激一下味蕾吧🌶️😋▫️柚子柠檬汤 (HKD68) - 柚子俾人嘅感觉系好清新,柚子茶柚子味拉面就试得多,用柚子做火锅汤底真系第一次试。将柚子+柠檬放入骨胶原汤底,令酸甜味道渗入食物里面,带出嚟嘅味道真系同其他平时食开嘅火锅汤底好唔同,值得推介👍🏻厨师事先将汤底冷冻成玫瑰花形,加热汤底前记得相机📷先食呀!▫️温野菜锅 (HKD68) - 卖相同柚子柠檬汤一样咁令人注意,必定相机先食!以牛油生菜同埋红心萝卜砌成,好似一朵盛开嘅牟丹花咁靓。汤底可以选择HKD49或以下嘅汤底,有8款咁多俾你拣。▫️ 青森黑毛和牛肩脊肉 (HKD219) - 青森和牛曾获「东北牛匠会肉用牛枝肉共进会」的荣誉奖,有机会真系要试吓呢个期间限定推介呀,我觉得配柚子柠檬汤

▫️ 青森黑毛和牛肩脊肉 (HKD219) - 青森和牛曾获「东北牛匠会肉用牛枝肉共进会」的荣誉奖,有机会真系要试吓呢个期间限定推介呀,我觉得配柚子柠檬汤底特别好味,因为和牛切得好薄,只要放入汤底滚一滚就好快索晒啲汤汁同埋有得食,正呀😋😋

▫️墨鱼滑棒棒(HKD68) - 有四支花花形状嘅黑白墨鱼滑,周边被蔬菜包围著,靓到一盘真花咁样呀。

餐厅为咗迎合肉食者同埋素食者口味而推出数款拼盘,有肉、海鲜及蔬菜为主题,实有一款啱食😆

▫️丰之盛合 (HKD599) - 呢个拼盘啲肉类系来自唔同嘅地方 - 宫崎黑毛和牛肩脊肉、澳洲M9和牛肩脊肉、美国SRF极黑和牛三角牛小排、熊本火之国豚肉眼。食肉兽一定要试!

▫️海辛盛合 (HKD248) - 有5款海鲜 - 带子、鲍鱼、虎虾、白蚬及广岛蚝,份量足够晒两位食。

▫️日本野菜六品盛合 (HKD128) - 来自日本不同地方嘅野菜,款色会应当日到港嘅野菜而作出变更。

▫️野菌宝石盒 (HKD88) -专为「菇」迷而设嘅拼盘,一个木盒分成四格,分别有蚝菇、本菇、金菇及舞茸菇。