2022-06-15 2310 浏览
吉列牛食得多, 但有一间铜锣湾既吉列牛餐厅想去好耐, 因为佢除左有吉列牛, 仲有忌廉咖喱乌冬! 新开张时期因为太多人, 所以一直等一直等, 到而家有机会之下, 突然醒起呢间餐厅, 即刻冇犹疑地决定左喺呢间餐厅食午餐。 大家唔好误会佢系日本餐厅, 其实佢系韩国餐厅黎喺星期日既下午三点, 都仲系见到既场景, 可见餐厅人气依然高企我地叫左招牌菜- 吉列牛同忌廉咖喱乌冬外, 仲加左个小食饺子饺子估唔到好脆好食, 入面d 馅了似系肉同粉丝, 咬落好有咬口主角之一登场啦! 好似和食set 咁丰盛有冷盘小吃, 面豉汤, 同埋饭素饭。 酱料有点吉列牛既芥末酱同烧肉鼓油。店员为我地送上石烧炉, 火唔系用煤水, 系用火烧石, 不但够环保, 个火喺之后时间仲愈烧愈劲 , 热力完全足够个吉列牛系皮薄馅靓 面包糠炸到好脆口既时候, 仲保持到牛肉既嫩, 烧完一d 都唔难咬。不得不提番定食既配搭, 加左饭素既饭配上被面包糠盖住吉列牛, 绝对系一个完美配搭。 单食吉列牛, 亦记得点上开胃清凉既芥末酱, 中和吉列牛既腻感。 然后终于到忌廉乌冬啦乍看之下如果冇做过功课真系唔知系什么来的, 但入面内有干坤, 系咖喱鸡肉乌冬

大家唔好误会佢系日本餐厅, 其实佢系韩国餐厅黎

主角之一登场啦! 好似和食set 咁丰盛
有冷盘小吃, 面豉汤, 同埋饭素饭。
酱料有点吉列牛既芥末酱同烧肉鼓油。

个吉列牛系皮薄馅靓

然后终于到忌廉乌冬啦
乍看之下如果冇做过功课真系唔知系什么来的, 但入面内有干坤, 系咖喱鸡肉乌冬。

将乌冬腌上忌廉一齐食, 令我谂起白汁卡邦尼 日本版。 忌廉望落好heavy, 但其实食落又唔系好济, 因为乌冬好挂汁, 点下点下都冇左一大半, 同埋忌廉唔会抢左咖喱味, 我觉得呢款忌廉比较light, 唔会令食客觉得济, 反而配咖喱又好夹。

最尾饮佢地既特饮收尾, 特别推介佢地既特饮, 唔太甜, 又清新

2022-05-29
等候时间
5 分钟 (堂食)
用餐时段
  • 吉列牛定食