2021-11-11 282 浏览
Porker系我暂时系香港食过最好食既吉列猪扒,质素我觉得系日本应该有中上水平。要食既话建议食西冷或者肉眼定食就好,其他野食都好一般自家制豚肉饺子 ($65)煎饺但饺子皮完全唔脆,亦都冇肉味🙈吉列熟成豚西冷定食 ($190)定食会有椰菜丝、薯仔沙律、饭、味噌汤、渍物同埋炸猪扒。椰菜丝爽脆,亦有小小紫苏丝食落更特别,沙律比较creamy,味噌汤材料丰富,渍物次次食都唔同但都几好。旁边有猪扒酱同盐用黎点猪扒,但我觉得点盐系最夹吉列西冷相当酥脆,食落会有小小吉口,同日本靓既炸猪扒比当然唔够薄同轻盈,但我觉得算系做到本份。以前食既时候经常会皮肉分离,一夹已经分开哂,最近食就冇再出现呢个情况。而肉可能因为熟成过,肉味几浓,亦嫩滑有肉汁,西冷边位比较肥,油香味好浓郁,相比之下瘦肉部分就冇咁出色。由于边位肥膏几多,食到后面会比较腻,如果有得拣既话我建议食肉眼吉列熟成豚肉眼定食(限定) ($210)肉眼油脂分布平均,肥膏唔会过多,瘦肉部分会比西冷更嫩滑更多汁,肉味亦浓好多,食到后面唔会腻😝另外餐厅都有吉列猪柳,但好干好鞋冇肉味,吉列虾同蚝都好普通,唔建议试价钱: $232/位 (有加一)环境: 7.5

自家制豚肉饺子 ($65)
煎饺但饺子皮完全唔脆,亦都冇肉味🙈

吉列熟成豚西冷定食 ($190)

吉列熟成豚肉眼定食(限定) ($210)

价钱: $232/位 (有加一)
环境: 7.5/10
味道: 8.5/10