餐厅: 天龍軒
资讯:

Throwback 前一排同老公庆祝生日,安排左去Ritz-Carlton入面嘅天龙轩嚟个early dinner多谢老公呢年既努力同悉心照顾。不过估唔到早到有惊喜—— 就系可以睇埋日落🌄啦!身处系102楼望出去睇住风云变色到日落黄昏🌆然后再到万家灯火盛开,边睇住个咁靓嘅景边食饭原来都系一种享受嚟😎我哋一开始先开咗两壶茶。美味子一向钟意饮普洱,所以就叫咗一唔150年普洱试吓,饮落去好滑,唔会黏住喉咙,又冇乜苦涩味,茶香浓郁,系有啲料到嘅😌窝贴大虾多士 — 我哋先叫左碟小吃,出奇地好味,多士面个层炸粉好薄,入面嘅虾肉仍然保持滑嫩juicy, yummy 😋黑毛猪叉烧 — 皇牌菜,必试!👍🏻呢道被誉为全香港最好食嘅叉烧,想食嘅朋友记得要预早一日订。美味子我哋两个人食,预订嘅时候按建议订半份(四件),初头都惊唔够食,食左之后发觉原来真系够,因为啲义烧既味道系非常浓郁,食得太多反而会觉得太溜,两件就啱啱好适中。竹笙黑松露片 — 唔系几记得exactly 道菜名但就记得呢道清清地嘅菜味道唔错,黑松露奖食得多但黑松露片就比较小见,闻系好香,食落去个味就冇酱咁浓郁不过配落竹笙同菜到系几衬又唔会抢到阵

窝贴大虾多士

蜜烧西班牙黑豚叉烧

竹笙黑松露片 — 唔系几记得exactly 道菜名但就记得呢道清清地嘅菜味道唔错,黑松露奖食得多但黑松露片就比较小见,闻系好香,食落去个味就冇酱咁浓郁不过配落竹笙同菜到系几衬又唔会抢到阵味。
黑椒牛柳

黑椒牛柳 — 呢道菜嚟到黑忟忟咁但系d酱汁系几好味嘅,即刻令到牛柳味道大大提升,最好配白饭😋
虾子草菇粒烩海参伊面

虾子草菇海参粒烩伊面 —
尾声就叫返碟伊面,面头洒左浸虾子一粒粒令口感更有层次,同海参原来都几match.
杞子芦荟鲜奶布甸
香芒杨枝甘露

甜品— 雪燕鲜奶布甸&
香芒杨枝甘露 :甜品就冇乜特别惊喜,不过不失,系好味嘅。
生日寿包

同场生日加映— 寿包 🎂
由于老公唔好甜食,所以简单点个寿包做返个小小庆祝仪式,都好多谢厨师👨‍🍳present 得咁靓。overall 一流环境一流食物,服务态度非常好又细心,每次茶杯饮剩一半就即刻有人上前添茶,好🈵️意,美味子下次会带埋屋企人嚟食👏🏼😊
窝贴大虾多士
蜜烧西班牙黑豚叉烧