2022-11-25 3197 浏览
自从系兰桂坊发现咗好多好食嘅餐厅之后,最近同朋友食饭都会自然地揾吓呢头有冇其他好食嘅餐厅😛适逢最近世界杯开锣,其中一个朋友话想揾个地方食饭之余仲有得睇波,今次呢间「BACI Trattoria · Bar」就真系啱晒啦!而且我哋无意中发现呢间「BACI Trattoria · Bar」真系大有来头😨佢哋荣获左”2022年全球最佳薄饼”亚太区第12名同全港第二名!到访果时正正直播住其中一场世界杯嘅比赛,餐厅嘅气氛非常好🫢😍。。🔘I RAVIOLI DI CASA NOSTRA | $168评分: 🌕🌕🌕🌗🌑评语: 呢款前菜我系第一次试,将烤红菜头加埋松露羊奶芝士一齐食,当中再夹杂住脆片一齐食,味道酸酸地几特别,作为前菜都几开胃㗎。。。🔘STELLA | $198评分: 🌕🌕🌕🌕🌗评语: 话明系全港第二名,咁又点少得Pizza呢!上网一睇,发现呢个STELLA🍕都几特别,有别于平时比较常见嘅圆形同长方形,呢款Pizza系一个星嘅形状🫢所以先叫做Stella。而馅料方面用咗Ham同杂菇,加上适量嘅蕃茄酱,食落都几开胃㗎。而我最欣赏就系佢哋嘅批边,内里镶满咗松露意大利软芝士,食落真系劲香劲好味

I RAVIOLI DI CASA NOSTRA

评分: 🌕🌕🌕🌗🌑

🔘STELLA | $198
评分: 🌕🌕🌕🌕🌗
评语: 话明系全港第二名,咁又点少得Pizza呢!上网一睇,发现呢个STELLA🍕都几特别,有别于平时比较常见嘅圆形同长方形,呢款Pizza系一个星嘅形状🫢所以先叫做Stella。而馅料方面用咗Ham同杂菇,加上适量嘅蕃茄酱,食落都几开胃㗎。而我最欣赏就系佢哋嘅批边,内里镶满咗松露意大利软芝士,食落真系劲香劲好味❤️

BUTTER POACHED LOBSTER

🔘BUTTER POACHED LOBSTER | $498
评分: 🌕🌕🌕🌕🌗
评语: 本身仲谂紧买咩主食好,店员就推介我哋呢款龙虾意大利粉,话系佢哋餐厅嘅其中一款热卖推介。龙虾一上枱嘅时候我哋都”哗”咗一声😂因为龙虾大大只,望落已经非常吸引,再加上真系啖啖肉🤤龙虾劲香劲好食!而底下嘅Fregola Sarda Pasta用茄酱煮开,感觉好似食紧意大利饭咁,但又有意大利粉嘅口感,真心推介!

THE CLASSIC TIRAMISU

🔘 THE CLASSIC TIRAMISU | $98
评分: 🌕🌕🌕🌗🌑
评语: 最后我哋都想嗌返个甜品食下,去得意大利餐厅自然就要试吓佢哋嘅Tiramisu啦!佢哋嘅Tiramisu偏湿少少,唔知系咪因为咁样冧酒味特别重,朋友都几钟意食。

🔘Dear Rose | $148
评分: 🌕🌕🌕🌕🌑
评语: 粉红色嘅卖相吸引到我去试下佢😛玫瑰味嘅Cocktail加入左青柠同Gin,饮落都几清新,最重要系容易入口。

🔻 “2022年全球最佳薄饼”亚太区第12名,全港第2名
🔻Open Kitchen,环境同气氛都不错
🔻有世界杯直播呀!😛
推介指数: ⭐⭐⭐️⭐