【全港首间泰猪锅】铜锣湾新开「小火山」系香港首间泰猪锅(Mookata)专门店,烤肉+打边炉一锅二食! 7月30日前仲会每晚有live band表演(7:00pm-9:00pm),有时会邀请busking歌手! 首先店员都会为每张枱安排好一个炉系可以同时烤肉加打边炉,总共有六款汤底选择我哋就拣咗店主推介香茅椰汁鸡同牛骨汤底:-香茅椰汁鸡汤,椰汁味好清香,加咗青柠酸酸地好特别,就咁饮都已经好好饮。而小火山牛骨汤其实就用上多种药材料,系平时泰国船面嘅汤底,建议一定要叫上泡面或金边粉,朔晒啲汤汁非常入味。我哋叫咗个烤肉拼盘,美国安格斯牛肉及猪肉拼盘。美国手切谷饲封门柳、美国安格斯下肩胛翼板肉、伊比利亚黑毛猪梅花肉、波兰 A 级无骨猪腩。每款肉都用料上乘肉质鲜味,无论烤肉或边炉都各有特色。火锅我哋叫咗个蔬菜拼盘,另外点了妈妈面,汤底煮泡面一流,吸了汤底精华。牛肉肉质嫩滑 食落吾会韧。猪肉肥瘦适中 。蔬菜篮新鲜。生虾刺身,卖相非常好,新鲜爽口,小食拼盘跟香港普遍泰国餐厅不同 有煎粟米饼 猪肉肠 炸海鲜卷 款式都是泰国当地地道小食。