2022-10-13
·店家精心挑选多种日本食材烹调出各种独特汤底,利用🐟鲣鱼汤的鲜味会激活味蕾同嗅觉的特性😋,结合精品咖啡本身的风味,可以演变出味道上不同的变化~顶立乌冬有「鬼/魔/神」三个Level拣💁🏻♀️分别只在于慢煮豚肩肉叉烧嘅份量有2块、4块定6块🥩。其他配料仲有木耳丝、竹轮卷、竹笋同超大块腐皮🥰。汤底以鲣鱼昆布汤做基底,以🌬️天然风干的鲣鱼片同🌞北海道日晒昆布根每日新鲜熬制六小时而成,配合返「天地海」主题再on top加入唔同食材调配成三款选择:1️⃣「天王」——🐔鸡白汤2️⃣「地魔」——🐷酱油豚介3️⃣「海神」——🍤海老汤《天王·鬼顶立》💰110天王汤底唔同出面一般嘅鸡白汤,而系加入咗适量当归入药调味,调出独有嘅药膳鸡白汤!汤底颜色呈淡黄奶白色,令人食指大动🤤。浓郁嘅鲜鸡味同当归味嘅甘甜好夹,有种滋补养生嘅感觉⌓‿⌓而且完全唔会过咸,饮到底都无觉得口渴💦。《海神·鬼顶立》💰110海神汤底加入咗新鲜虾头🦐、龙虾壳🦞、清酒🍶一起熬煮而成嘅浓虾汤,肉眼可见颜色十分清澈,虾味浓烈得嚟唔会油腻,入口系非一般嘅鲜甜😳!饮一啖就感受到有几真材实料| ᴥ•́ )✧《🥗芥末明太子蟹籽沙律》💰free每碗乌冬都会附送一小碟拌菜
1️⃣「天王」——🐔鸡白汤
2️⃣「地魔」——🐷酱油豚介
3️⃣「海神」——🍤海老汤
《天王·鬼顶立》💰110
《海神·鬼顶立》💰110
《🥗芥末明太子蟹籽沙律》💰free
每碗乌冬都会附送一小碟拌菜,第一次见被压成小方块嘅芥末明太子蟹籽沙律🫣四四方方又细细粒,卖相好可爱(๑♡ω♡๑),而且可以成粒夹起方便食用,食落去系好脆卜卜嘅口感,味道又好开胃,完全会忍唔住一粒接一粒,超级有惊喜,如果有得单嗌一定会想叫多碟嚟食😍!
《🍮鸡蛋布丁》💰35
布丁唔系平时见到好动L𠮶种,特登用多咗鸡蛋嘅份量,加重阵蛋香味🥚,口感明显比较结实但唔会去到硬绷绷个程度,而焦糖酱亦刻意煮耐少少突出焦香味🤌🏻,用微苦涩味平衡返个甜度。
《🍵抹茶巴斯克》💰65
用上若竹抹茶粉制作,抹茶味香浓而不苦涩,亦唔会盖过晒芝士味🧀。外层系比较实嘅口感,而入面就好软滑,份量大细啱啱好唔会食到好漏💚
《🫗冷萃咖啡》💰60
咖啡豆用上危地马拉日晒豆&埃塞俄比亚水洗豆,味道偏酸带果香味,平时唔饮咖啡嘅我都觉得几易入口👌🏻。—啖cold brew一啖汤头,再品尝多次咖啡真系可以刺激到舌头👅嘅感觉,饮到另一番风味,鲜味同咖啡味之间嘅化学作用完全颠覆咗我本身对饮咖啡嘅概念🫡!
《🍹手作柠檬汽水》💰55
自家制嘅lemonade,将新鲜柠檬磨皮然后榨汁🍋,加入豆蔲、砂糖混合后发酵24个钟⏳等所有材料融合再打气入罐。制作过程已经好多工序,连包装上嘅贴纸都系自己逐张痴上去,每罐都系全人手制作,真系少啲心机都唔得🥹饮落柠檬味好清新开胃,酸甜度适中,隐隐约约渗透少少豆蔻味,非常特别嘅味道,值得一试😍👍🏻就算饮晒成罐亦唔会觉得好多气顶住💨
📍顶立
👉🏻(屯门)井财街9号锦发大厦地下20B号舖