2012-07-03
之前见到咁多食评都话好好, 咪专登来试一下。本人都去过重庆, 四川几次, 都试过当地正宗的麻辣火锅,而家出面间间都话自己是名门正宗, 跟本就完全不同。首先叫左个最出名的鸡煲,因为我的有其它朋友唔太食得辣, 叫左一个一半麻辣, 一半唔辣的。先讲下个汤底,同四川差很远, 人哋四川的麻辣是,麻、辣、香,用上大量香料去做个汤底,食完是唔会有个种重重的味精咪, 但是佢个汤底,重味精好似食紧公仔面汤底一样。此外,我叫左一只鸡,不是半份, 我哋四个人食, 竟然每人都食唔到四件,其余都是骨头,咁是咪是是一只鸡呢?我多数食鸡煲都是等客人自己落的,佢就帮客人落, 而且鸡又唔滑,鸡煲是咪真是咁出名呀~~~~其余火锅料都无咩特别,都是一般火锅料,其它串烧都可以,不过食左几串后, 就觉得串串一样味, 味精味多到盖过本身味到。食物质数好一般,特别就真是特别在味精咁重,重咁多好食评,又有人post相上去,可以比10个趣