一年一度食大闸蟹嘅季节又嚟喇,10月中已经开始见唔少朋友喺IG晒命,呢晚终于轮到我😛。我预先打去「星荟」订定位,星期五晚就可以同朋友食住蟹,享受Happy Friday🎉。我哋八点半钟去到门口,劲多人等紧入座,皆因呢个时段可以以优惠价$368/位,享用「大闸蟹飨宴」,抵‼️,之但系原价都系$398/位啫,唔贵,另外要收加一服务费同茶芥。Walk-in客要等位,或者睇下有无人放飞机,甚至最终都未必有位,所以记得记得要订座。第一样要讲嘅必定系大闸蟹,每人可以食到三只,品尝两皇一后。餐厅逐轮咁拎出嚟,咁就可以慢慢品尝😚。餐枱有齐新碟、工具、手套同湿纸巾,非常贴心。大闸蟹公约五両重,第一轮同第三轮都系食佢🦀🦀。将佢一分为二之后,就见到大量金黄蟹膏,啲膏超甜超正,口感好绵。虽然食蟹要拆好攰,但真系超值得🤤。大闸蟹乸就细只少少,约重3両半,我哋都认为蟹公好食啲,可能因为蟹乸啲膏相对实少少,但其实都唔差。餐牌介绍餐厅所选嘅全部都系「黄毛金爪」高质靓蟹👍。除咗大闸蟹以外套餐仲有好多嘢食,我哋饱到一个点食唔哂🤰,打包咗半份饭。食大闸蟹之前先来前菜小食,包括金砖豆腐同肴肉。两者味道都唔错,一人一件,前者脆口
大闸蟹乸
金砖豆腐
肴肉
除咗大闸蟹以外套餐仲有好多嘢食,我哋饱到一个点食唔哂🤰,打包咗半份饭。食大闸蟹之前先来前菜小食,包括金砖豆腐肴肉。两者味道都唔错,一人一件,前者脆口嫩滑,后者嘅啫喱部份喺口中溶化,令人回味。
粟米鲜虾羮
粟米鲜虾羮,汤羹够热已经赢咗一半,汤品好足料,有好多粟米🌽同鲜虾🦐,味道浓郁。
蟹粉小笼包
蟹粉小笼包,一人一只小笼包,爆多汁,好彩无夹穿🥢。 小笼包落咗蟹粉真系特别惹味。
红糟菌皇金姿
红糟菌皇金姿,用红糟酱炒有浸独特嘅香气,再带点微辣🌶。鱼片爽口入味,同时亦有好多瓜菜同菇,即刻想食碗白饭。
家嫂腊味饭
家嫂腊味饭,腊味饭份量多🍚,用笼仔蒸好有传统滋味,糯米饭口感软糯,唔会烂挞达,𩠌料又够丰富😋。不过食完上面啲嘢已经好饱,所以要打包。
迷你腰果蛋黄挞
精美甜品迷你腰果蛋黄挞🥧,一口呎吋啱啱好,咬开满满惊喜,入面类似奶皇包馅同月饼馅,简单好食。
陈年雕皇
陈年雕皇系套餐包埋嘅,唔饮酒都可以饮橙汁。雕皇系任饮的🍶,但酒味相当浓郁,饮两三杯已经有醉嘅感觉,哈哈。
食物出色不在话下,环境仲要超正,有270度落地玻璃,🌃景色一览无遗(就连厕所个景都劲靓🙈),怪唔之得可以用嚟做婚宴场地。
另外,我哋仲走咗出露台八卦下,露台正到爆,不得了😍,同其他打卡天台酒吧完全冇分别;加上依家天气凉凉哋,啱哂食完饭、坐下吹水同观赏香港靓景。
总括嚟讲,✨星荟好高质,食物同环境方面均令人满意,两皇一后大闸蟹宴真系食到我哋舔舔脷👅🦀🦀🦀。呢晚好满足,过咗一个Super Happy Friday!
2020-10-30
肴肉