2007-12-20
自助餐愈来愈似经济指标,经济好就自然多人,远至东涌酒店可以连爆几个月场,10月预订要过埋年先有位,莫非东涌D人唔兴返屋企煮饭?近近地君悦酒店个泳池烧烤自助餐亦要早一个月订位,如果撞啱落雨仲要取消,喂!两条友连加一要千五蚊落楼个㖞?香港真系咁好景?咁不如试下个即日仲订到位既世纪酒店,餐厅地方宽敞舒适,侍应服务亦系酒店级水准,问侍应乜野咭会有优惠,侍应答不论现金或信用咭付款一律八折,两条友都有八折咁好?头盘冇生蚝,有刺身,八爪鱼,三文鱼,吞拿鱼等几款,款式少,但非常新鲜味美,其余蟹脚,大虾同翡翠螺,你唔好祈望会有任何味道,中汤,西汤都唔掂,尤以中汤鸡丝生翅最难食,当然,冇人白痴到以为会用真鱼翅,但系都有啖鸡汤饮下挂?结果同饮水一样,我非常怀疑厨师有冇试过味架?热盘以鹅肝汁牛柳最惹味,羊架亦香口嫩滑,烧火鸡当然又鞋又冇味,其余陪跑有咖哩鸡同抄几碟菜,蒸条大大条又韧又难食既鱼等等,烧味档D 乳猪皮脆肉嫩,几有惊喜,烧牛肉够甘香仲有多少脆皮,属于水准以上之作,即制pizza 睇见都唔想食,仲有三个即叫即整档口,一个粉面档冇乜兴趣,一个叫亚洲小抄,有中等size 嘅虎虾,先烚熟再用咖哩汁炒一炒,虾
热盘以鹅肝汁牛柳最惹味,羊架亦香口嫩滑,烧火鸡当然又鞋又冇味,其余陪跑有咖哩鸡同抄几碟菜,蒸条大大条又韧又难食既鱼等等,烧味档D 乳猪皮脆肉嫩,几有惊喜,烧牛肉够甘香仲有多少脆皮,属于水准以上之作,即制pizza 睇见都唔想食,仲有三个即叫即整档口,一个粉面档冇乜兴趣,一个叫亚洲小抄,有中等size 嘅虎虾,先烚熟再用咖哩汁炒一炒,虾肉又霉又冇味,失败到极点,第三档系即制梳乎厘,三档中以呢档最好味。
最后到甜品同生果,甜品款式少又唔好食,唯一可以赞嘅系每款都好细件,每件一啖,唔好食都食晒咯,唔驶浪费咁多食物,生果类,西瓜同蜜瓜都冇咁味,反而哈密瓜非常清甜同菠萝酸得黎好鲜甜,好适合食肉类时减低口腔内肥腻感觉。
其实一直都冇问过价钱,到埋单先知两条友先至合共五百大元,虽然以自助餐黎讲并非高水准之作,但系以咁既价钱,你仲可以要求D 乜?