2022-10-22
🔷 🥟🍲〰️ 自从屯赤隧道开始通车之后,屯门牛多咗一个shopping好去处,唔使20分钟就可以去到东荟城。乐天王朝好多分店,之前都食过几间,所以都要特登去埋东荟城试吓先😊〰️ 餐厅楼底比较高,环境开扬,枱与枱之间相对比较阔,空间感大,而且比较光猛,有别于其他分店。〰️ 餐厅每一个员工都好有礼貌,衷心感谢佢地每一刻接待,我们的每一句「唔该」,没想到他们都会回应「唔洗客气」🙏🏻尤其系店长Jass Cheung,在介绍食物时都好有礼貌,系佢领导下,其他店员都充分表现专业👍👍👍👍👍👍👍🍽 🔹 皇朝小笼包有各式各款共8粒小笼包,每款一粒,可以试下咁多种各具特色小笼包,小编最钟系有蒜味个粒,非常之足料,皮薄用筷子夹上之后,成粒摆入口,会感觉到汤汁系个口度爆发出来,绝对不会浪费🤭🤭🔹原味小笼包实在太好食嘅关系,真系忍唔住要嗌多一笼原味,要满足食小笼包嘅愿望。🔹瑶柱芙蓉赛螃蟹好多人都介绍食小笼包为最主要嘅主菜,但系其实小编都觉得除咗小笼包之外,呢一间连锁店,好多菜式都做得好好。其中一份就系呢一个赛螃蟹,蛋白充分模仿蟹肉嘅味道,味既香浓,配以啖啖瑶柱嘅鲜味,加埋一碗白饭真系冇得输😇🔹蟹粉豆腐黎到食大闸蟹嘅季
🍽
🔹 皇朝小笼包
🔹原味小笼包
🔹瑶柱芙蓉赛螃蟹
🔹蟹粉豆腐
黎到食大闸蟹嘅季节,顺势当然要试吓蟹肉、蟹膏既混合版😂😂
烹调出来嘅豆腐,啖啖食落去嘅鲜味,真系忍唔住要食几碗饭啊。白饭一啖再加两汤匙蟹粉豆腐,呢个配搭真系世一既配搭食法,好幸福。
🔹罗汉果水(热)
如果你顶得顺中草药味道,罗汉果茶润肺止咳,必定要选择,特别系疫情中招之后需要好好保养。
🔹柠檬薏米水(热)
天气开始干燥,店员细心地问我哋需唔需要试吓新鲜煲制柠檬薏米水滋润皮肤。天气真系越嚟越干燥,大家都要开始注意护肤。
🔹桃胶红枣桂圆汤
之前一直都好想试吓佢哋嘅甜品,因为每一次都食到饱饱😂今次拣咗养颜嘅桃胶红枣桂圆汤😂
好多红枣肉桂圆、粒粒桃胶,一小碗煮出来,食落去真系觉得好满足,成个人暖粒粒,系呢一餐饭入面一个圆满嘅点缀。
🔍 题外话
嚟紧秋冬,天气开始清凉,都可以选择室外用膳。环境不但宁静,还可以于烛光下食中菜,别有一番滋味。
📌 乐天皇朝 (东荟城)
📍 东涌达东路20号东荟城名店仓3楼326A号舖