2023-08-04 1885 浏览
同朋友行完诚品上12楼揾嘢食,个friend话想清清哋食粥面于是去咗何洪记,感觉几特别。接待员安排咗近门口嘅卡位位置,好鬼靓,tiffany blue色嘅梳化,有盏小小吊灯,劲衬港女下午茶。呢个位几好,好似自成一角,唔会嘈可以倾下计。鲜虾云吞面果然系粥面专家,面质弹牙,汤鲜甜忍唔住成碗饮晒。云吞刚好一啖一粒,虾同肉嘅比例都啱啱好,我劲自私食晒啲云吞留返晒啲面畀个Friend哈哈。干炒牛河开头都怕肥腻,但听讲就连蔡澜都推介,咁就试下啦。真系好惊喜,一啲都唔油,食得出够镬气,同埋炒得好匀,唔会有啲咸有啲无味咁。牛肉明显新鲜,唔系𠮶啲腌到变味𠮶种。XO酱煎肠粉值得推介,少辣惹味,肠粉唔系厚皮𠮶种,最出色系个豉油,一倒出嚟已经好香,食落唔系咸,系鲜味,可惜豉油无得散买,如果唔系都想买返枝~

鲜虾云吞面

XO酱煎肠粉