2020-05-30
旺角讲紧一串鱼旦都可卖3廿蚊,香港地食小食唔系话边到都平,行过买小食鱿鱼须、煎酿三宝咁都洗你3x-4x蚊,呢间良心小店廿几三十蚊仲要有地方你坐,真系去边揾~「创食荟」6000几尺美食广场大概年几前开,呢到就系个粮尾饮食天堂,food court设计,位置阔落又多位,唔少长沙湾居民都知呢迟地方,而唔系好知呢头嘅朋友都好少嚟呢到探店留意到「台站」都一段时间,知道荔枝角有一间,呢家开到嚟长沙湾,而我又未行过「创食荟」美食广场顺手参观参观👉🏻台式肉松蛋卷饼$25呢个真系抵到难而好食!$25蚊嘅滋味享受入而肉松口感,外皮软脆咸香而唔油腻,谂起墨西哥卷外皮咁,虽然煎得比较干身,但入面有带少少芝士酱中和,而蛋香味会系到👉🏻凉拌皮蛋豆腐$19呢个有小惊喜系开胃带少酸的凉菜,天气热的话都系几想食嘅一类小食,身一次食豆腐同皮蛋嘅配搭,味道上都几夹,而上面铺咗少少肉松系到,豆腐同肉松系两种唔同口感,加咗之后口感更丰富,肉松少少嘅甜味配搭酸味无违和感👉🏻黑白花枝丸$18、酥炸鱿鱼须$25、生煎包$17黑花枝丸会加入咗墨鱼汁,墨汁味系香、弹牙仲带有鲜味,虽然花枝丸都唔差,但系我会比较钟意食黑花枝丸多啲鱿鱼须粉有
👉🏻台式肉松蛋卷饼$25
👉🏻凉拌皮蛋豆腐$19
👉🏻黑白花枝丸$18、酥炸鱿鱼须$25、生煎包$17
鱿鱼须粉有d重手,不过聪明地系面头加上孜然粉调味,而孜然粉平时系烧烤点见唔少嘅八搭香粉,配搭鱿鱼须都可以为佢加分,中规中矩不到特别推荐
生煎包外皮有煎至脆口,馅料如果能多点更好,不过以饱足嚟讲,$17三个生煎包的确抵食,口味上唔能太过份期望
👉🏻原味/黑椒台湾肠
$16/2条,店主推荐我哋可以选一款原味、一款系黑椒味,两款口感都一点外皮系爽口,类似芝士肠「卜」咬开口感,而味道同出名食到嘅台湾肠一样,钟意重口味的话就较合适黑椒味,唔想食太浓原味嘅台湾肠带有甜香嘅味道,我自己就比较欣赏原味多啲
出嚟食嘢多就觉得抵食嘅铺头都真系几良心价,人哋买贵咗嘅食店,同佢哋都系做紧同样功夫,所以多一分体谅多一分温情,支持番呢间本地的香港食店,我都会返转头再帮衬,值得一试