2021-01-24 152 浏览
飯平同貴都唔緊要, 好唔好食都其次 ,最緊要食得人,呢間啲飯係生嘅直情係唔食得人。有次貪平買咗呢一間嘅滷肉飯,滷肉汁根本佢已經現成一袋袋,整返熱就得㗎喇,但係嗰啲汁係凍嘅, 同埋淨係得埋肥肉。咁其實喺個舖嗰度嗰個人都只係煮個飯啫,個飯係生嘅,其實我真係唔知點解可以做得咁失敗。 我見到佢有個好大嘅電飯煲,係著既,開咗店咁耐都仲係煮成咁,真係執早著,見到佢已結業就畀番一個劣評佢。冇心做就唔好開店,根本就係浪費食物。
冇心做就唔好開店,根本就係浪費食物。
2020-06-22
外卖自取
午餐
2020-07-23 309 浏览
古早滷肉飯太生太硬,肥牛卷冇肥牛,滴嘢食不是太新鮮,而且滴味道有小小怪,紅油抄手不是抄手,難食,如果大家想食肉糙飯,唔建議大家食。又比較油,而且食完之後成個人懷疑人生
2020-06-21
10 分钟 (外卖自取)
2020-06-24 246 浏览
呢間食店位於荔枝角地鐵站,專做外賣。食店入面無座位,只有一張吧枱俾食客企住咁堂食。飯既價錢都係廿幾蚊,小食都係十幾廿幾蚊,外賣店黎講都算係非常之平。當然一分錢 一分貨,咁平既價錢,質素方面就唔好太大期望。台式肉鬆卷蛋餅$25好多肉鬆,出手幾大方。但個餅皮就唔似台式蛋餅嗰款餅皮,比較似墨西哥卷餅嗰隻wrap。同埋食落有d乾 紅油抄手$15 5粒味道正正常常,似超級市場既冷凍餃子。肉燥飯配雞扒$29雞扒既味道超奇怪,好似變壞左咁,最後無食到...

台式肉鬆卷蛋餅$25

紅油抄手$15 5粒
味道正正常常,似超級市場既冷凍餃子。

肉燥飯配雞扒$29
雞扒既味道超奇怪,好似變壞左咁,最後無食到...
2020-06-20 218 浏览
逛街途經長沙灣,支持一下黃店。於台站,找到平價驚喜。滿足我用最少成本謀取最大幸福的慾望。🍽主食: 古早味滷肉飯 ($29)受偶像Selina影響,吃台菜必點滷肉飯~滷肉汁很香,很足,每顆飯粒都雨露均沾。滷肉肥瘦適中,每口都油香滿溢。🍽小食:風味鹽酥雞 ($28)酥脆香口,建議大家吃之前把調味粉拌勻,這樣每顆鹹度就會一樣哦~搭配珍奶,就是夜市標配🍽小食:台式肉鬆蛋餅 ($25)這是我收穫的驚喜! (´⊙ω⊙`)肉鬆很好吃,跟蛋餅很搭! 裡面還有流心芝士和煎蛋。讓我回想起台灣早餐店的蛋餅的那味道,覺得每天早上以這個蛋餅開展新一天,元氣滿滿!
逛街途經長沙灣,支持一下黃店。
於台站,找到平價驚喜。
滿足我用最少成本謀取最大幸福的慾望。
🍽主食: 古早味滷肉飯 ($29)
受偶像Selina影響,吃台菜必點滷肉飯~
滷肉汁很香,很足,每顆飯粒都雨露均沾。
滷肉肥瘦適中,每口都油香滿溢。

🍽小食:風味鹽酥雞 ($28)
搭配珍奶,就是夜市標配

🍽小食:台式肉鬆蛋餅 ($25)
這是我收穫的驚喜! (´⊙ω⊙`)
肉鬆很好吃,跟蛋餅很搭!
裡面還有流心芝士和煎蛋。
讓我回想起台灣早餐店的蛋餅的那味道,
覺得每天早上以這個蛋餅開展新一天,
元氣滿滿!
2020-06-02 243 浏览
之前試過D2 place附近果間台站,不過就要企係度食,原來有另一間分店係可以坐低慢慢食,又唔多人,值得一去😆餐廳選擇唔算多,但好多黃既海報,真係要大大力懲罰💪🏻懷舊肉燥飯配排骨🍛 ($29)呢個飯真係好抵食,飯既份量都有成2碗,肉燥好多,但排骨就一般,可能唔係岩岩炸起🤣 但整體黎講都算幾飽肚~惹味蔥油拌麵 ($25)我本來以為D蔥會好惹味,食落味道唔算好重,都幾岩我,健康D😝份量一樣都好多下~元祖台灣腸 (黑椒+原味)個人覺得黑椒好食D惹味D,不過同上面果D粉唔太襯🙈,就咁煎香已經好好食👍🏻👍🏻惹味紅油炒手 ($15)呢個超級抵食😋! 本身都中意餃類,都整得唔錯,加埋D紅油,少辣又易入口🌶️,正🙌🏻醬汁肥牛捲餅 ($15)🌯每一舊都好厚切,醬汁融入左D肉度,所以都幾夾,上次食過甜既餡,今次食鹹既餡,味道都唔錯😄

懷舊肉燥飯配排骨🍛 ($29)

惹味蔥油拌麵 ($25)

元祖台灣腸 (黑椒+原味)

惹味紅油炒手 ($15)

醬汁肥牛捲餅 ($15)🌯
午餐
2020-06-02 150 浏览
我覺得食物質素對得住價錢,算係幾抵食,分量都唔少,夠食有餘,所以附近返工既,我覺得都可以去食,一解對台灣既鄉愁1. 懷舊肉燥飯配排骨($29)本身我唔係嗌呢個既,補返個餐俾我已經冇左我想要既豬軟骨,不過我覺得好抵食,有豬扒又有魯肉,d汁好多架,但因為放唔平d汁漏哂落膠袋咋2. 櫻花蝦烏醋燒茄子($18)呢個我都中意,冇諗過有咁多櫻花蝦,超級無敵足料!個汁好濃味,茄子好入味,呢個送飯一流3. 風味鹽酥雞($28)鹽酥雞係當日新張送既,我覺得一般,粉漿太多,味粉太鹹,肉就真係比較少啦

1. 懷舊肉燥飯配排骨($29)

2. 櫻花蝦烏醋燒茄子($18)

3. 風味鹽酥雞($28)
2020-05-31 102 浏览
.🔻台站之前小編幫襯過荔枝角分店而家原來長沙灣都開咗新店😯😯於是今次試吓上次冇點過嘅嘢食🤗.醬汁肥牛捲餅🐮肥牛醃得好濃味 重口味人士岩晒但略為油左少少🤨.酥炸芝麻雞翼🐣雞翼酥脆 不過調味咸咗啲🙊.黑椒台灣腸🥓咁多款小食最好食😝腸仔烤完之後仲撒上孜然粉 正😋.蔥油拌麵🍜蔥油唔夠掛汁 食落冇乜味🤨麵質都比較淋🤔.呢間小店嘅價錢好平😂可以話係糧尾恩物👍🏻👍🏻喜歡台灣野既朋友可以一試
🔻台站
麵質都比較淋🤔
呢間小店嘅價錢好平😂
可以話係糧尾恩物👍🏻👍🏻
喜歡台灣野既朋友可以一試
旺角講緊一串魚旦都可賣3廿蚊,香港地食小食唔系話邊到都平,行過買小食魷魚鬚、煎釀三寶咁都洗你3x-4x蚊,呢間良心小店廿幾三十蚊仲要有地方你坐,真系去邊搵~「創食薈」6000幾尺美食廣場大概年幾前開,呢到就系個糧尾飲食天堂,food court設計,位置闊落又多位,唔少長沙灣居民都知呢遲地方,而唔系好知呢頭嘅朋友都好少嚟呢到探店留意到「台站」都一段時間,知道荔枝角有一間,呢家開到嚟長沙灣,而我又未行過「創食薈」美食廣場順手參觀參觀👉🏻台式肉鬆蛋捲餅$25呢個真系抵到難而好食!$25蚊嘅滋味享受入而肉鬆口感,外皮軟脆鹹香而唔油膩,諗起墨西哥卷外皮咁,雖然煎得比較乾身,但入面有帶少少芝士醬中和,而蛋香味會系到👉🏻涼拌皮蛋豆腐$19呢個有小驚喜系開胃帶少酸的涼菜,天氣熱的話都系幾想食嘅一類小食,身一次食豆腐同皮蛋嘅配搭,味道上都幾夾,而上面鋪咗少少肉鬆系到,豆腐同肉鬆系兩種唔同口感,加咗之後口感更豐富,肉鬆少少嘅甜味配搭酸味無違和感👉🏻黑白花枝丸$18、酥炸魷魚鬚$25、生煎包$17黑花枝丸會加入咗墨魚汁,墨汁味系香、彈牙仲帶有鮮味,雖然花枝丸都唔差,但系我會比較鐘意食黑花枝丸多啲魷魚鬚粉有

👉🏻台式肉鬆蛋捲餅$25

👉🏻涼拌皮蛋豆腐$19

👉🏻黑白花枝丸$18、酥炸魷魚鬚$25、生煎包$17

魷魚鬚粉有d重手,不過聰明地系面頭加上孜然粉調味,而孜然粉平時系燒烤點見唔少嘅八搭香粉,配搭魷魚鬚都可以為佢加分,中規中矩不到特別推薦

生煎包外皮有煎至脆口,餡料如果能多點更好,不過以飽足嚟講,$17三個生煎包的確抵食,口味上唔能太過份期望

👉🏻原味/黑椒台灣腸
$16/2條,店主推薦我哋可以選一款原味、一款系黑椒味,兩款口感都一點外皮系爽口,類似芝士腸「卜」咬開口感,而味道同出名食到嘅台灣腸一樣,鐘意重口味的話就較合適黑椒味,唔想食太濃原味嘅台灣腸帶有甜香嘅味道,我自己就比較欣賞原味多啲
出嚟食嘢多就覺得抵食嘅鋪頭都真系幾良心價,人哋買貴咗嘅食店,同佢哋都系做緊同樣功夫,所以多一分體諒多一分溫情,支持番呢間本地的香港食店,我都會返轉頭再幫襯,值得一試
原來長沙灣開呢個小型food court,眼見全部都係小店黎,好值得支持下😊今次係特登黎食台站💛全部食物都係$10幾至$20幾,係香港食到同台灣差唔多嘅價錢,內心好滾動呀😹簡直窮人恩物🙊◾️台式肉鬆蛋捲餅 $25超多肉鬆,蛋餅幾香😊唯獨乾左少少,如果有醬就好啦◾️台式香腸 • $20脆皮腸咬落卜卜脆,入面好juicy! 食落甜甜地好好食😋◾️黑白花枝丸 • $18中中粒花枝丸,入面花枝都幾多,唔係好多粉果種😆炸完熱辣辣好香口~◾️古早魯肉飯 $29魯肉肥瘦適中,滷得入口即溶非常入味!還有半粒滷蛋😋◾️懷舊肉燥飯配雞扒 • $29肉燥都好入味,滷汁香濃,其實淨係啲肉燥都可以用晒啲飯啦🤗

◾️台式肉鬆蛋捲餅 $25
超多肉鬆,蛋餅幾香😊唯獨乾左少少,如果有醬就好啦

◾️台式香腸 • $20
脆皮腸咬落卜卜脆,入面好juicy! 食落甜甜地好好食😋

◾️黑白花枝丸 • $18

◾️古早魯肉飯 $29
魯肉肥瘦適中,滷得入口即溶非常入味!
還有半粒滷蛋😋

◾️懷舊肉燥飯配雞扒 • $29
肉燥都好入味,滷汁香濃,其實淨係啲肉燥都可以用晒啲飯啦🤗
2020-05-26 58 浏览
又到咗食午餐既時間,今日唔想食咁飽,是關夜晚約咗朋友食buffet 😂😂食D小食都好,反正我哋兩個女人都唔鍾意食飯,我哋上咗創食薈食堂搵嘢食。入面好多counter賣不同的食物,我哋揀咗台站食台式小食:❣️肉鬆蛋捲餅——-必吃的小食,外皮脆,裡面流心的奶皇忌廉夾上肉鬆,一咬就有驚喜惑覺,又有口感又好食的台式肉鬆蛋捲餅🌮🥪🥣涼拌皮蛋豆腐——-滑溜溜的豆腐。鋪上肉鬆加皮蛋,吃落好有清新的感覺😋🥞經典生煎包———-經典食物,炸得外皮脆卜卜⋯⋯▪️▫️🍢黑白花枝丸——-有咬口,又彈牙,入面仲有八爪魚粒粒,爽口,不錯的小食🥓黑椒味/原味台式肉腸——我鍾意食呢種有質感的台式腸,面頭鋪了一點孜然粉,吃得更加美味😋🦑酥炸魷魚🦑鬚——魷魚🦑鬚味道也不錯因為呢度只有小食,無飲品賣,所以我哋就係隔離鋪買了飲品........呢度既小食品種有多款,價錢合理,座位舒適,不錯的選擇⋯⋯台站⋯⋯確是一個不錯的小吃😊😊😊😊

🥞經典生煎包———-經典食物,炸得外皮脆卜卜⋯⋯

🦑酥炸魷魚🦑鬚——魷魚🦑鬚味道也不錯

呢度既小食品種有多款,價錢合理,座位舒適,不錯的選擇⋯⋯
台站⋯⋯確是一個不錯的小吃😊😊😊😊
之前曾光顧過這家店的另一地鋪,原來這裡樓上Food court也有一小店的位置。那就在這家點小食,另外在別家點主食,勝在foodcourt選擇款式多,又沒有限制。秘製溏心蛋:蛋白滷得軟腍,溏心蛋黃做到流心效果,但酒味太重,蓋過滷水味。黑白花枝丸:花枝丸即是我們常吃到的墨魚丸,墨魚丸,有墨汁也有白色的,丸子彈牙,有嚼勁,沾上調味料,蠻香口。花雕雞卷:賣相吸引的涼拌雞卷,打開蓋子,散發陣陣花雕酒酒香,肉嫩無骨,啖啖肉,挺開胃的。涼拌皮蛋豆腐:味道不過不失,不過沒有見到皮蛋的蹤影呢。酥脆炸魷魚鬚:店員新鮮將魷魚沾上炸粉,再下油鑊炸。炸魷魚鬚長長大條,炸粉不厚,灑上調味料及椒鹽,脆香爽口,剛炸起時停不了口。
涼拌皮蛋豆腐:味道不過不失,不過沒有見到皮蛋的蹤影呢。
2020-05-25 41 浏览
花雕雞卷$18黑白花枝丸$18有文宣有比優惠既小黃店💛我哋見最後個肚仲有少少位 就一次過去試埋呢一間台灣野🇹🇼佢係喺長沙灣一個food court入邊嘅我覺得佢真係幾抵食嘅 啲小食每個都係都係10幾蚊 但係質素就真係比較一般🤭個雞卷肉質係OK嘅 不過就冇乜花雕味 個花枝丸雖然係即炸既 但係個花枝丸自己本身個質感比較粉 唔係太彈牙 同埋佢個調味粉灑得都唔係好均勻🤭🤭·📍 台站(長沙灣青山道413號東景大廈1樓創食薈7號舖)(荔枝角長沙灣道883號億利工業中心地下6A1號舖)
花雕雞卷$18
黑白花枝丸$18
花雕雞卷

📍 台站
(長沙灣青山道413號東景大廈1樓創食薈7號舖)
(荔枝角長沙灣道883號億利工業中心地下6A1號舖)
2020-05-18 72 浏览
係Apps搵到依間黃既台灣野(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)望落好似小食店咁(´・_・`)本身以為係要買返屋企先有得坐底食🥺點知發現原來係成層foodcourt咁✨-📌古早滷肉飯🐷(💰29)滷肉飯適合香港人嘅口味唔會太肥膩(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)仲有少少八角嘅味道我係肥妹就鍾意多啲肥肉啦(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)超多肉粒‼️超足料‼️依個價抵到爛-📌惹味蔥油拌麵🍜(💰25)因為我就好鍾意食蔥嘅下次再叫佢落多啲蔥先💕✨由於我叫咗紅油抄手我倒左辣油落去撈嚟食👉🏻效果十分之好🥴好期待佢會出呀-📌惹味紅油抄手🥟(💰15)睇佢細細隻 估唔到佢咁足料✨而且佢個辣油🌶望落去普普通通竟然咁重麻辣味✨少嗆✨好正🥰🥰🥰-📌風味鹽酥雞🐣🐥(💰28)就係普普通通平時食到好食嘅鹽酥雞-📌黑白花枝丸🦑(💰18)講唔出有咩唔同味但係我就比較鍾意食黑色⚫️嘅味道同埋白色⚪️嘅口感-💰會唔會太平呀(´・Д・)」香港人常食嘅台灣野基本上係齊到🤤係黃店💛仲有我鍾意嘅One Piece喺門口🏴‍☠️-
係Apps搵到依間黃既台灣野(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
望落好似小食店咁(´・_・`)
本身以為係要買返屋企先有得坐底食🥺
點知發現原來係成層foodcourt咁✨

📌古早滷肉飯🐷(💰29)
滷肉飯適合香港人嘅口味
唔會太肥膩(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)仲有少少八角嘅味道
我係肥妹就鍾意多啲肥肉啦(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
超多肉粒‼️超足料‼️依個價抵到爛

📌惹味蔥油拌麵🍜(💰25)
因為我就好鍾意食蔥嘅
下次再叫佢落多啲蔥先💕✨
由於我叫咗紅油抄手
我倒左辣油落去撈嚟食👉🏻效果十分之好🥴
好期待佢會出呀

📌惹味紅油抄手🥟(💰15)
睇佢細細隻 估唔到佢咁足料✨
而且佢個辣油🌶望落去普普通通
竟然咁重麻辣味✨少嗆✨好正🥰🥰🥰

📌風味鹽酥雞🐣🐥(💰28)
就係普普通通平時食到好食嘅鹽酥雞

📌黑白花枝丸🦑(💰18)
講唔出有咩唔同味
但係我就比較鍾意食黑色⚫️嘅味道
同埋白色⚪️嘅口感

💰會唔會太平呀(´・Д・)」
香港人常食嘅台灣野基本上係齊到🤤
係黃店💛仲有我鍾意嘅One Piece喺門口🏴‍☠️
2020-05-17 49 浏览
臨近糧尾要慳啲使, 又想食台灣嘢, 長沙灣台站就係 糧尾 之選, 皆因一個 滷肉飯 都只係廿幾蚊, 配埋小食十幾蚊起就有交易, 都咪話唔係荷包干人士糧尾恩物。懷舊肉燥飯 配豬頸肉 29肉燥飯的香味四處揮發,讓人口水直流。 雖然只係賣廿幾蚊但係豬頸肉都有三嚿, 而且滷得入味唔會柴, 而且飯嘅份量都好多肯定夠飽。懷舊肉燥飯配排骨29排骨滷得入味,肉質不會乾柴, 配搭肉燥飯都幾好食。台灣香腸 (原味x2, 黑椒x1)不得不試店家最近新推出的台灣香腸, 台灣價錢香港食(21蚊3條),抵到爛。台灣香腸完全來自台灣熟悉的味道,瘦肥均勻、肉香味美, 咬落去勁爆汁, 令人想起去台灣夜市 飽擦一餐 。酥脆炸魷魚酥25即叫即炸,炸過後咬起來一點都不老不柴,勁鹹香惹味。醬汁肥牛捲餅25外皮酥香, 卷上惹味的肥牛肉絲, 一口咬下去, 讓人吃得超滿足。

懷舊肉燥飯 配豬頸肉 29

懷舊肉燥飯配排骨29
排骨滷得入味,肉質不會乾柴, 配搭肉燥飯都幾好食。

台灣香腸 (原味x2, 黑椒x1)

酥脆炸魷魚酥25
即叫即炸,炸過後咬起來一點都不老不柴,勁鹹香惹味。

醬汁肥牛捲餅25

2020-05-15 41 浏览
After finishing my appointment at Cheung Sha Wan, i decided to have my dinner take-away before heading home. Since i was around Tone King building and knowing that there is a food court there, i decided to settle my dinner there. Tai Zhan is a store that sell Taiwanese dishes and side dishes. Their menu was simple and straight-forward, offering street snacks, rice and noodles etc. Fried chicken cubes - It was fried till the skin was soft and crispy, and yet the meat was still juicy. Fried chicke

Fried chicken wings - It was also juicy and smooth, with spice powder enhancing the taste.

Pork floss with egg roll - The skin of the roll was soft and smooth, and pork floss with egg complimented it nicely, making it tasty.

Braised pork belly rice - This dish was one of my favourite Taiwan dishes, and pork belly was fatty and chewy. Rice was chewy and fragrant as well.
外卖自取