2022-10-20
餐厅:六本·虎居 (北角)地址:北角炮台山电气道183号友邦广场地下19号舖住喺炮台山附近嘅朋友一定知道电气道𠮶头有劲多餐厅,行到去友邦广场地下附近,揾到呢间细细哋、开咗接近一年嘅日式居酒屋——六本·虎居 @yakitoritiger 🐯点解会有呢个名嘅由来?原来餐厅其中一个师傅以前喺跟日本六本当地嘅师傅学艺👨🏻🍳,学完之后就返咗嚟香港开咗呢间店;而虎居嘅意思,喺想带比客人有窝居、家嘅感觉🏠居酒屋得20个位左右,未到7点已经坐满晒人,睇嚟唔book位都真喺几难可以一试佢哋嘅日式料理🇯🇵,当中仲有日本人专程过嚟食嘢添🤩,果然有一定嘅吸引力。而我今次就坐咗喺Bar枱前面,可以一边近距离欣赏师傅预备食材同整串烧嘅功架🍢✝️烟熏鲣鱼 $168切成厚厚一片片嘅鲣鱼,用完美火候炙烧表面到三成熟🔥,加上烟熏嘅风味💨,清晰咁带出鲣鱼本身嘅鲜香同滋味,鱼肉中心喺半生状态🐟,入口有即溶感觉,加上本身用豉油轻轻腌制咗,再加埋师傅自家腌制嘅酱油蒜片一齐食,令鲣鱼本身嘅风味更加突出✝️火炙海胆鱿鱼卷 $168用鲜鱿鱼包住日本北海道海胆🦑,爽口嘅鱿鱼加上Creamy嘅海胆,口感上嘅对比形成一大享受😎,洒上少少竹炭盐
地址:北角炮台山电气道183号友邦广场地下19号舖
✝️烟熏鲣鱼 $168
✝️火炙海胆鱿鱼卷 $168
用鲜鱿鱼包住日本北海道海胆🦑,爽口嘅鱿鱼加上Creamy嘅海胆,口感上嘅对比形成一大享受😎,洒上少少竹炭盐,轻轻咁衬托出两种海产嘅双重鲜味🌊
肉类串烧叫咗鸡冠($62)、 鸡胸($58)、 鸡肾($58)、鸡肝($42)、厚切牛舌($58) 同紫苏鸡皮虾卷($68); 蔬菜串烧就叫咗小青椒($38)、甜薯($48)、豆腐($38)同银杏($48)。望住师傅喺面前边烧烤边调味,阵阵烧烤香味飘过嚟真喺闻到都流晒口水🤤。佢哋嘅鸡肉新鲜无激素🐓,仲试咗稀有部位——鸡冠,口感介乎喺牛筋同猪大肠之间,烟靭得嚟有咬口,送酒食一流👍; 特别一赞佢哋嘅盐烧牛舌,食落超Juicy而且非常惹味,真心值得一试👏
✝️清酒蒸真蚝 $68/只
喺日本有「海中牛奶」之称嘅北海道仙凤趾生蚝🦪,最独特之处当然喺佢极之Creamy嘅口感,用清酒蒸煮过后🍶,唔会破坏蚝肉细滑丰腴嘅肉质,同时又为蚝肉添上淡淡酒香🥰
最后叫咗两个烧御饭团🍙($38/件),分别喺明太子同三文鱼味,表面香口焦脆嘅饭焦配上薄脆紫菜,仲有阵阵芝麻香,明太子同三文鱼放咗喺饭团中间,咸香十足; 另外叫咗个是日汤品($48),今日有足料鸡清汤,用咗鸡肉串烧用剩嘅部位去熬煮,再简单用胡椒同香葱调味,以胡椒香为主。带有轻轻鸡嘅鲜香,清甜润喉🍲