2012-12-17 2251 浏览
由于有人万岁,紧系「疯狂地擦番餐啦」,所以,我地完全系疯狂地食点心!!! 叫左16个点心加1个炒饭,5个人食,一粒饭都无浪费特别要提既系烧卖、煎素鹅、香煎萝卜烙、黄金萝卜糕、鲜虾肠粉,同埋榄角蛋白海鲜炒饭先说烧卖,大大粒,胀卜卜,还好啦,肉同虾既比例刚好,juicy;煎素鹅,其实应该系炸先岩,因为煎应该唔会有松脆既感觉,具水准,连平时唔多食煎炸野既友人都食左几块,就知道有几好味!(p.s.佢特别提到菜芯唔太ok,因为有渣,但Lahris食果条又无WOR!!!)香煎萝卜烙AND黄金萝卜糕系两种好唔同既食法,但两种都极过瘾,前者有D似薄「餐」(究竟个正字系咩??!!!),煎得好食唔易,要呢一碟就系好食,因为香口得泥唔干,仲有D萝卜条既texture,感觉又唔油腻,面粉唔驶用咁多,食落都无比平时酒楼食到既薄「餐」heavy;后者就外脆内软,略欠金黄,最值得一提既系,佢系即刻整嫁啰! 送到埋泥都仲系hot既!!!!!至于鲜虾肠粉,只只虾都劲大只,绝无欺场!!! 而且几有鲜味!!!最后不得不提的是“榄角蛋白海鲜炒饭”,Lahris率先试食,「呀! 个味好特别, D豆豉点解会甜甜地,咁香既!」语音

最后不得不提的是“榄角蛋白海鲜炒饭”,Lahris率先试食,「呀! 个味好特别, D豆豉点解会甜甜地,咁香既!」语音刚落,同行友人C就立刻更正,「呢D系榄角!」接下来,整餐饭,就变左研究榄角啦!

Lahris认为,榄角是一种极传统既食材,虽然系咁,我相信,直至依家都唔算系common,因为我事后问家母,佢话从来都无试过用榄角煮过任何一样𩠌,anyway, 榄角原来系用新鲜既橄榄制造,选用黑榄作材料,榄肉经腌制加工黑榄角啦!

「味道独特,芳香鲜美」网上系咁讲既,但呢阵芳香,就唔系个个都accept到,至少我唔太喜欢,但第一啖“榄角蛋白海鲜炒饭”,mix埋啖饭,榄角其实又真系好香,有种甜带甘既味道,另外,炸过既切丝状海带,成个饭好夹,好似真系响个海到咁,咸咸地!

整体而言,炒饭,仍是比较油腻,如果榄角有一定的含油量既话,炒饭时,系咪可以少落D油?!
上菜时间极快,哈哈,可惜我地张枱太细,摆唔落咁多野食,所以我地都要加快食速

p.s. 如果想享受sunshine,需要早一日book位
2012-12-09
  • 香煎萝卜烙