2024-08-20
近年唔少内地过江龙餐厅逐渐登港, 留港都可以品尝到内地人气美食, 今日就去咗旺角呢间「木屋烧烤」, 虽然未试过内地本店味道, 不能评价味道是否一样, 但食过香港店后, 又觉得味道唔错。店内木系装修摆设为主, 完美配合「木屋烧烤」的餐厅名, 而每张台都有个小小火炉, 用以为串烧keep住热度, 慢慢食都唔怕滩冻。食物方面除了散点, 还有数款套餐。今晚我就拣咗个二人餐, 可以品尝主要必食嘅人气串烧款式, 落order前自选微辣, 所以唔担心辣到食唔到。【招牌经典二人餐】HK$351.4套餐包括了一榨鲜酿良大麦皮尔森, 但唔饮酒就转咗榨鸭屎柠檬茶,新解即整嘅鸭屎柠檬茶, 非常足料, 青柠味浓郁, 涩而不苦, 解辣必饮!烤蚝(2个): 烤蚝肥美, 烤后都冇点缩水, 烤嘅过程加入了蒜蓉同埋剁椒, 香口惹味又提鲜, 一咬爆汁, 大爱!!香辣毛豆: 辣油只沾到毛豆表面, 不影响内里既豆, 不会过辣。金牌羔羊肉串(5串): 每串分别包含了五款不同部位嘅羊肉, 上台已散发阵阵羊膻嘅清香, 肉质弹牙唔硬有肉汁, 加咗少少辣椒粉同埋芝麻, 香口惹味。烤鸡脆骨(4串): 鸡软骨爽脆美味, 同样大爱!!烤土豆片
新解即整嘅鸭屎柠檬茶, 非常足料, 青柠味浓郁, 涩而不苦, 解辣必饮! 烤蚝(2个): 烤蚝肥美, 烤后都冇点缩水, 烤嘅过程加入了蒜蓉同埋剁椒, 香口惹味又提鲜, 一咬爆汁, 大爱!! 香辣毛豆: 辣油只沾到毛豆表面, 不影响内里既豆, 不会过辣。 金牌羔羊肉串(5串): 每串分别包含了五款不同部位嘅羊肉, 上台已散发阵阵羊膻嘅清香, 肉质弹牙唔硬有肉汁, 加咗少少辣椒粉同埋芝麻, 香口惹味。 烤鸡脆骨(4串): 鸡软骨爽脆美味, 同样大爱!!
烤土豆片(4串): 土豆片烤得带少少焦香, 微微爽脆口感有薯仔香。 电白干鱿炒米粉: 有获气而不过于油腻, 夹集了少少烟韧嘅干鱿丝同埋香葱, 香气十足!