2024-09-08 1838 浏览
做节饭,我同老公仲有另外5个屋企人约左去愉景新城海港荟食。我同老公先到酒楼,然后老公去鱼缸拣只5斤半长脚蟹,由于其他屋企人未到齐,老公特地同部长讲咗话唔好蒸住。返到埋枱见到另外一个侍应问我哋拣好未,我哋话拣好跟住都系同佢哋讲唔好起只蟹住。其他𩠌就等屋企人到齐先落单。不可思议既事情开始发生,坐低20分钟左右突然见到只应该未蒸得但蒸好左既蟹上桌,𠮶时我仲有另外4个屋企人未到齐。不可思议2: 举手揾侍应揾部长,我地枱应该进入左隐形mode,个个都我地唔到。终于时运低果个见到我地话会跟进,但系认完一句就冇再过黎。后来我屋企人喺只蟹上枱后8分钟到达,于是拿拿声落埋其他𩠌叫佢哋可以起𩠌。但张枱喺风口位,佢哋嚟到我哋一齐食蟹脚嘅时候就已经冻左一半。到食蟹身时已经成只蟹冻晒。不可思议3: 由落单叫其他𩠌到食完只蟹,呢35分钟入面其他叫既道𩠌一样都未黎过(有2样仲要系烧味)忽然有个职员走埋嚟问其他𩠌系咪可以叫厨房起。果下真系不可思议,唔识火滚既我开到大火咁滞,犀利。6)𩠌既事已经嬲爆。其他不可思议,8只茶杯有一半都有污渍,小污渍都算自己洗,有一只真系太污糟叫佢地换一只过嚟,前后叫咗三四次⋯等咗20分钟都

不可思议2: 举手揾侍应部长,我地枱应该进入左隐形mode,个个都我地唔到。终于时运低果个见到我地话会跟进,但系认完一句就冇再过黎。

6)𩠌既事已经嬲爆。其他不可思议,8只茶杯有一半都有污渍,小污渍都算自己洗,有一只真系太污糟叫佢地换一只过嚟,前后叫咗三四次⋯等咗20分钟都冇人拎到嚟⋯

7)啤酒玻璃杯其中一只完全裂开嘅照摆上枱

8)叫酥炸桶蚝,同落单个侍应讲咗三次要酥炸,结果都系黎咗姜葱桶蚝,真心劲!我都懒得再反映,因为唔知叫佢再整又要等几耐

侍应真系有好大问题,唔明白落单侍应会话唔知乜野桶蚝,叫啤酒同佢讲完要蓝妹转头又问系咪百威。提早上只蟹果下我真系著左灯,但难得屋企齐整食做节饭饭我先冇发癫。唯一得一个男仔头短发部长后黎帮手跟进追𩠌,先叫最后食得安乐。

总结:我都系第一次咁有心机出po,贺下自己经历左咁多不可思议既事都要啦