2018-07-04 228 浏览
今日难得我男人准时放工来观塘接我收工,我就带佢去我想试好耐既cafe。呢间The Hunt Coffee & Roastery 虽然离我公司有一段距离,但系胜在够静,唔会太多人骚扰我同男人撑枱脚,呢度楼底高,比人有足够既空间感~虽则用了比较缤纷既颜色作装潢同器皿,但唔会俗气反而有一种型格,餐牌都唔似出面普通一块胶板而系用上牛皮做既餐牌夹,别具特式。谂完一轮决定叫个炸薯条,龙虾汁大虾意粉,慢煮五花肉,德国芝士饼,但系我地谂唔到饮什么好,亲切既店员特意帮我地拣选配合我地菜肴既两杯饮品-蜂蜜柠檬手摇咖啡同冰蜜糖咖啡。首先来到既系炸薯条,面头放满迷迭香,仲有好多白色好似椰丝既东东原来系刨出来既芝士碎,再加上用七味粉(feel 到唔系咁简单但又讲唔出来)轻轻包住每条薯条令成个薯条风味提升。再来就系龙虾汁大虾意粉,首先佢既摆法高水准到令我不断为它影相,味道更不用说的香浓美味,大虾扎实味道咸香,软硬度适中既意粉有龙虾汁包裹住好食到想encore 多一碟。慢煮五花肉分量刚好给我两小口share 来吃,五花肉先慢煮以保留肉质鲜嫩多汁,再以轻烤令外皮香脆,五花肉本身就比较肥腻,配合五花肉底下的红酒汁黑樱桃

Hunter  Fries

Prawn Linguine  with  Lobster  Sauce

慢煮五花肉分量刚好给我两小口share 来吃,五花肉先慢煮以保留肉质鲜嫩多汁,再以轻烤令外皮香脆,五花肉本身就比较肥腻,配合五花肉底下的红酒汁黑樱桃或者另设既苹果酱一齐吃以减低油腻感及带出不同口味。
Spanish  Pork  Belly  &  Red  Wine  Braised  Dark  Cherry

德国芝士饼又令到我相机食先喇,上面有又creamy又香浓既菠萝雪糕加上一块薄得像玻璃一样既士多啤梨干同埋朱古力薄脆,呢个加上蓝莓蓉作馅既劲软滑芝士饼令早已饱饱既我都吃不停口。
German  Cheese  Cake  With  Homemade  Ice-cream

而两杯咖啡都各具特式,蜂蜜柠檬手摇咖啡闻到淡淡既咖啡香,饮落口会有丰富既柠檬酸香味,不太好咖啡既朋友们都可以一试;冰蜂蜜咖啡层次分明,你可以先单一饮蜂蜜或咖啡及后搅混两者再细心品尝,蜂蜜单独饮不会太甜,而咖啡你会饮出自身既果酸味,我男人对呢杯咖啡甚有兴趣,问了下店员呢杯咖啡是用哪个产地的咖啡豆,店员都可以轻松回答,对店员于餐牌上食物既了解程度真系不得不赞赏一下,有机会真系要同啲同事再来下。
Honey  Lemon  Shakerato
Iced  Honey  Coffee