2024-06-23 128 浏览
呢几日天气开始热,最啱就系喺商场揾间好餐厅慢慢享受一餐。寻晚同朋友去咗沙田新城市一间潮州菜餐厅,呢度唔单止冇茶水钱,仲冇加一服务费!我哋叫咗几款招牌菜,真系每一样都有水准。首先上枱嘅系金奖潮卤拼盘,入面有卤水鹅、卤水豆腐同埋鹅掌。卤水鹅皮脆肉嫩,卤得入味,唔会过咸,真系好正😋卤水豆腐吸晒卤水嘅精华,外层有啲韧,内里就好滑。鹅掌就更加唔使讲,卤得好爽口,有胶质感。香煎鲳鱼系我哋当晚嘅惊喜之一,鲳鱼煎得外皮金黄香脆,但内里嘅鱼肉依然保持嫩滑,鱼味鲜甜,真系好惹味。南澳蚝仔烙系潮州菜经典之一,呢度嘅蚝仔烙煎得恰到好处,外层脆脆地,入面嘅蚝仔鲜甜多汁,蘸埋特制嘅酸甜酱汁。海鲜砂锅粥系当晚嘅主角之一,粥底煲得好绵滑,入面有虾、蟹、花甲等等,海鲜味道浓郁。潮汕七样菜系每次食潮州菜都唔可以错过嘅,每样菜都炒得好香又入味。最后上枱嘅系金不换炒薄壳,金不换嘅香味同薄壳嘅鲜味真系绝配。呢间潮州菜餐厅真系无论食物质素同价钱都好有吸引力,特别系冇茶水钱同埋冇加一服务费,真系好抵食。同朋友一齐慢慢食,慢慢倾,感觉好满足。