最近终于放宽防疫限制,但工作关系,暂时尚未可以飞✈️,我就唯有继续留喺香港消费,捐窿捐罅揾嘢食。星期六晚我同朋友预订咗位于中环嘅「USHIDOKI」食怀石料理,成日听人讲怀石料理Kaiseki,不过食都系第一次。料理店格局带畀人舒服嘅感觉,🪵木系嘅装潢平实得嚟不失气派。全场只得十二个座位,行「割烹」风格,客人坐喺围住开放式厨房嘅吧枱座位,可以一边享受料理,一边欣赏师傅嘅手势。呢度嘅师傅系来自日本🇯🇵,所以同客人之间嘅交流就全靠懂得日文嘅店员作翻译。同时,佢哋亦担当介绍菜式嘅角色,态度非常专业,且亲切有礼。同样系Fine Dining,但怀石料理比起西式更亲民,气氛轻松,唔拘谨。晚餐菜单每位$2,000,包含十一道菜🍽,以鹿儿岛和牛「小田牛Odagyu」作为主打,并融入「Tongue to Tail」嘅概念,估计系指全晚会食匀多个牛嘅部位。1️⃣先付Appetizer黄色碟入面装住嘅糊状系莲藕蓉,口感微微黏,几得意😚,并混入乌鱼子同高汤煮制。莲藕蓉中间仲放咗炙烧帆立贝同和牛柳,两款食材各自都几突出,帆立贝鲜嫩,而全晚食嘅第一件牛就已经好出色,质感软绵,肉味浓郁。2️⃣座付Zatsuki牛脷汤由三种
1️⃣先付Appetizer
黄色碟入面装住嘅糊状系莲藕蓉,口感微微黏,几得意😚,并混入乌鱼子同高汤煮制。莲藕蓉中间仲放咗炙烧帆立贝和牛柳,两款食材各自都几突出,帆立贝鲜嫩,而全晚食嘅第一件牛就已经好出色,质感软绵,肉味浓郁。
牛脷汤
2️⃣座付Zatsuki
牛脷汤由三种汤头整成,包括牛汤、鸡汤同柴鱼高汤。汤品除咗薄切牛脷片之外👅,仲加入北海道雪蟹、千枚大根(即系切到好薄嘅萝卜片)、莺菜同炸芋头等。汤品唔油腻,清澈得嚟好好饮,并渗出菊花香🌼,饮落好舒服同暖胃。
和牛他他
3️⃣向付Mukouzuke
和牛他他用上樱花木作烟熏🌸,以提升香气同观赏度,另外亦以多种矜贵食材作点缀,例如金箔同鱼籽酱。🐮他他由唔同位置嘅和牛同小黄瓜整成,食落无筋又带点爽脆。店员建议第一啖先食原味;第二啖再捞埋自家制作嘅鲜海胆酱食;最后就系放上皇室天妇罗紫菜一并食用。
4️⃣温物Warm Dish
和牛寿喜煮算系其中一个高潮,师传开初会先向我哋展示阵间食嘅牛肉🥩,和牛不愧为和牛,雪花纹理超靓。同时,师傅更会问及我哋啲和牛想要几成熟。既然啲牛咁靓,就当然唔好浪费,可以食生少少。
店员介绍汤底系由开业煮到而家,大约三至四个月,并会每日更换新鲜嘅洋葱。🍲寿喜烧汁色水好深,不过味道惹味得来,唔会过重口味。另一边厢,牛肉上面有两种酱汁,黑色嘅系松露酱,而绿色就系春菊(皇帝菜)酱
和牛寿喜煮
讲完一轮仲未食得,因为师傅会拎嚿黑松露出嚟,喺客人面前起势咁刨,务求铺满表面范围;🍄鲜松露嘅香气顿时扑鼻而来。成个场景回想起都几震撼!
师傅建议我哋将和牛包裹洋葱一齐食最滋味,洋葱煮到又淋又甜,而底部就仲有温泉蛋🍳,系经典配搭呢。最后千祈唔好忘记伴旁嘅一口松露饭🍚,你可以就咁食,或者将佢哋捞埋食,而捞埋嘅方式可将饭放入大碗,抑或将大碗内剩返嘅汁从旁边嘅咀倒入饭羹,制成TKG(Tamago Kake Gohan)。后者有啲高难度,所以我哋拣咗前者。
雪葩
5️⃣箸休Hashiyasume
接住落嚟就系雪葩🍧,主要作清新口腔之用,毕竟前面都食咗几道菜嘛。雪葩呈紫红色,不难推断佢系紫薯味💜,另再加柚子。佢同甜品唔同,甜度较轻,以清爽为主。伴旁有片炸慈姑,几特别。装住雪葩嘅器皿好可爱,我会喺食评尾段再作介绍。
和牛手握寿司
6️⃣握物Nigiri
每人一件和牛手握寿司🍣,制作一丝不苟。寿司所选用嘅牛部位系西冷,油脂比例较高,烧起上嚟份外香口,油香满溢。上菜前师傅会用烧热咗嘅备长炭再喺牛肉面烫一烫🔥,仲问我哋Ready未先动手,满足打卡嘅需要。寿司上面嘅汁系餐厅自家制嘅红酒苹果汁,伴旁就仲有腌渍西芹
吉列沙朗牛扒三文治
7️⃣强肴Shiizakana
吉列沙朗牛扒三文治🥪…,吖唔系,系合唔埋嘅三文治先至啱。面包薄薄烘至微脆,左右两边唔同口味,店员建议先食鲜甜嘅海胆,然后再食咸香嘅鱼籽酱🤤。两样都同吉列牛扒好夹,吉列皮酥脆唔油腻,肉身炸完仍能保持肉汁。如果间场想清清味蕾,可试吓用红酒腌渍、微微辣嘅甘露子
温煮和牛
8️⃣煮物Nimono
以碗盛嘅温煮和牛好适合呢个天气食用,只手放上碗边可取暖♨️。汤底系牛汤沟柴鱼高汤,再加入萝卜蓉同好香嘅紫苏叶。呢道菜嘅海胆经轻轻煮过,食落果然别有一番风味。和牛用上肉眼盖嘅部份,由于放汤,所以无其他菜式中嘅牛咁突出,反而同其他食材更融和。
煮物中白色软绵绵嘅系鳕鱼白子(即生殖器)🐟,味道其实唔腥,但始终咁煮就比较原汁原味,未必每个人都钟意食。我认为配埋日本蕃茄仔或京水菜一齐食,咁就无咁突兀,另发现原来水菜几有咬口的。
和牛西冷扒拼吉列鹅肝
9️⃣烧物Yakimono
呢道菜式嘅摆盘直头好似艺术品一样🎨,色香味俱全。主角系和牛西冷扒吉列鹅肝,西冷有一定厚度,食落口感好正,生熟度控制得宜。吉列鹅肝唔算常见,比一般西餐厅煎鹅肝更「外脆内软」,但本身已经系一嚿油,再炸埋就有啲啲漏🙈。
菜式嘅其他食材仲包括用鸡油烧嘅茄子🍆、艾草同小麦粒整成嘅面筋粉团、银杏、炸荞麦面、稻米爆谷同蒜片等。图中上方灯笼形状嘅系龙珠果,入面放咗粒柠檬味嘅糖渍栗子🍋,建议最后食用。整体而言,成道菜唔使沾汁食,都已经够味。
🔟食事Shokuji
其实食到呢个阶段已经饱晒,但主食仍然有两味。首先有两件卷物🍙,一口大小,食用方便。紫菜卷包裹腌制牛肉同小黄瓜等,后者口感脆卜卜。左边𠮶件上面嘅灰黑色粉末系风干咗嘅鱼籽酱,制成条状再刨,散发微微香。另一件就系爆浆三文鱼籽,味道好出,极具咸香。
牛尾汤稻庭乌冬
牛尾汤稻庭乌冬🍜,师傅建议我哋先饮一啖汤,品尝牛汤同鱼汤嘅原味。碗中嘅和牛片超大块,客人可按照喜好喺高汤涮涮至心仪嘅生熟度;汤底亦因此由淡汤变成浓汤。稻庭乌冬面条幼身,质感好顺滑又挂汤。虽然饱,但我连汤都全部饮晒。
⏸水菓子Mizugashi
最后终于嚟到甜品最中饼皮有啲似威化,口感微脆,无变潮。两层饼皮中间夹住餐厅自家制嘅海盐雪糕🍨,以及合时令嘅粟子蓉,伴旁仲有件天妇罗炸蕃薯可以配嚟食。另一款甜品就系抹茶布甸🍮,抹茶香同蛋味好匹配。两款甜品甜度适中,再配埋热辣辣嘅绿茶,为完美嘅一餐作结。
怀石料理除咗提供优质食物之外,亦非常注重仪式感,以及用餐嘅细节,就例如男士同女士所用嘅餐具有所不用。男士用金筷子同净色茶杯;而女士就用红筷子同花花茶杯🥢。第五道菜装雪葩嘅器皿个盖亦有分男女图案,店员专登拎埋出嚟俾我影相。茗茶方面,食甜品前所配嘅就系焙茶🍵,而且店员全程会主动为客人换上高温热茶。轶事一则,每道菜都会由师傅递上,有一下我无为意自己用手接咗,佢哋即刻颇为紧张,店员并立刻帮忙,所以无乜特别事的话,我哋都系乖乖坐低、享受就好了😎。睇嚟整个用餐过程都涉及唔少学问啊。
图中左边𠮶位系餐厅嘅总厨,而旁边就系今餐嘅主厨👨🏻‍🍳;另外仲有两位助手冇入镜。虽然我哋并无用日文直接沟通,不过都充份感受到佢哋嘅热诚,以及对烹调同食物出品有好高要求。我哋坐喺席上犹如欣赏紧一场表演,师傅要喺事前做足准备功夫,先至可以将整个煮食过程,一览无遗、不慌不忙咁呈现于食客眼前。期间我当然亦有影相记录、拍低过程📸️,有趣地师傅见状会特意向我致谢。题外话,主厨嘅英文非常流利,所以都倾到偈。
***
总括嚟讲,USHIDOKI嘅和牛怀石料理Fine Dining令人再三回味,基本上食物内容同用餐细节,均冇任何可挑剔嘅地方💯。套餐定价系高,不过考虑到所选用嘅食材,以至师傅嘅煮食技巧等各因素,我认为系物有所值。我自己本身对日式料理认识唔算深,所以呢餐除咗系食好东西之外,亦系一种全新体验🙏🏻。
我仲影咗佢嘅午市餐牌,算系简短版嘅怀石料理,价钱平啲,但我认为如果食,就直接帮衬晚市吧🌒,完整啲嘛!
牛脷汤
和牛他他