2023-07-18 435 浏览
. [🇭🇰香港- 中環].🔻初訪 - 專食和牛嘅懷石料理🐮Lunch Omakase總共8道菜, 一餐就試到廚師用唔同嘅烹調手法去炮製和牛 - 有生牛肉薄切, 炆牛腩, 壽喜燒, 炭燒…最❤️係圖1嘅 ”小田和牛三文魚子煲仔飯” 同 “炭燒海膽和牛壽司”成餐全牛宴真係太飽太滿足.🔻🍽 USHIDOKI📌 地址: 尖中環皇后大道中48號萬年大廈1樓2A號舖.#tummysreadyattsimshatsui #tummysreadyforjapanese #tummysreadyforsukiyaki

[🇭🇰香港- 中環]
🔻
初訪 - 專食和牛嘅懷石料理🐮
成餐全牛宴真係太飽太滿足
🔻
🍽 USHIDOKI
📌 地址: 尖中環皇后大道中48號萬年大廈1樓2A號舖

2023-07-09 257 浏览
由日籍大廚Chef Tommy主理嘅和牛 Kaiseki Omakase  牛肉方面則全採用高質日本鹿兒島小田畜產嘅A4和牛🐮  第一次嚟食晏 非常滿足亦都超級飽🥴 和牛壽司 壽喜燒 竹炭燒牛肉 和牛釜飯 乜都齊 一定能夠滿足大家對和牛嘅慾望😂  咁多度菜中小編最喜歡 🌟清甜軟腍嘅牛腩oden🌟 🌟入口滿口油香嘅海膽和牛壽司🌟🌟炭焼小田和牛🌟 🌟和牛雜菌三文魚子釜飯🌟
完全明白是放縱…你唔怪得我,對住採用日本鹿兒島小田和牛,10道席前懷石料理,仲要係全港獨家供應,以omakase形式呈現出最珍貴,最高質既烹調手法呈現出來。但是只得這刻可相信,可以話係你叫我最快樂,你叫我最渴望,我知道我再講落去,都係廢話,開餐啦好嗎?👇🏻📌Dinner Omakase - $1,800/Head▪️ Wagyu Consomme Espresso -▫️ 頭盤「法式和牛濃清湯」打頭陣,chef用鰹魚高湯、新鮮蔬菜、日本鹿兒島A4和牛,熬製而成,拎返佢最更始自帶味道,無額外鹽無豉油,已經做到最鮮味。▪️ Smoked Wagyu & Sea Urchin -▫️ 第二道「煙燻A4海膽和牛卷」,chef用鹿兒島A4和牛包住北海道根室海膽,夾雜住紫菜、Wasabi,再用荷葉煙燻過,一次過食,口腔滿滿都係和牛既油香,海膽既鮮甜,加埋Smoky香味,成個配搭好夾。▪️ Seasonal Appetizer - ▫️ 今日「季節性前菜」包括沖繩醋水雲,面頭落左d櫻花蝦,酸酸甜甜好開胃;北海道BB薯仔,面頭灑上左巴馬臣芝士,旁邊露荀面頭加左d麵豉汁、山椒麵豉,鹹香十足,另一碟就係間八刺身,底部
完全明白是放縱…你唔怪得我,對住採用日本鹿兒島小田和牛,

呈現出最珍貴,最高質既烹調手法呈現出來。

但是只得這刻可相信,可以話係你叫我最快樂,你叫我最渴望,

我知道我再講落去,都係廢話,開餐啦好嗎?👇🏻

📌Dinner Omakase - $1,800/Head
▪️ Wagyu Consomme Espresso -
▫️ 頭盤「法式和牛濃清湯」打頭陣,chef鰹魚高湯新鮮蔬菜
日本鹿兒島A4和牛,熬製而成,拎返佢最更始自帶味道,
無額外鹽無豉油,已經做到最鮮味。
Wagyu Consomme Espresso

Smoked Wagyu & Sea Urchin

▫️ 第二道「煙燻A4海膽和牛卷」,chef鹿兒島A4和牛包住
北海道根室海膽,夾雜住紫菜Wasabi,再用荷葉煙燻過,一次過食,

▪️ Seasonal Appetizer -
Seasonal Appetizer

▫️ 今日「季節性前菜」包括沖繩醋水雲,面頭落左d櫻花蝦
酸酸甜甜好開胃;北海道BB薯仔,面頭灑上左巴馬臣芝士
Seasonal Appetizer

旁邊露荀面頭加左d麵豉汁山椒麵豉,鹹香十足,另一碟就係間八刺身
底部落左d西洋菜苗,仲有福崗魷魚加上芝麻柚子醋汁,整體清爽鮮甜。
Seasonal Appetizer

▪️ Wagyu Grilled Tartar Sukiyaki Style -
▫️ 再黎到主菜「壽喜燒和牛他他」出場,亮點之一既日本太陽蛋
用左壽喜燒風味,特別濃香,旁邊既洋蔥炒過,而和牛用上西冷位置,
再以備長燒燒過,完全帶出成個牛味,面頭再刨上新鮮法國黑松露

撈埋一齊食,夠哂風味。

▪️ Today's Seasonal Dish -
▫️ 今日特色菜「慢煮廣島蠔」幾有驚喜,廣島蠔平時煮熟左口感食偏硬,
但呢個慢煮至全熟,但口感都偏向刺身,相當軟腍,好正,

底部配搭水茄子青椒燈籠椒意大利黃瓜柚子醋啫喱
栗米粒紫蘇花係面,層次相當豐富。
Today's Seasonal Dish

▪️ Wagyu Sirloin, Seasonal Vegetables Dashi Shabu -
Wagyu Sirloin, Seasonal Vegetables Dashi-shabu

▫️ 再黎就係主菜「和牛西冷Dashi Shabu」用鰹魚高湯熬成,
湯底入口相當鮮甜清香,主角同樣鹿兒島A4和牛,入口即化,
配搭京都水菜舞菇柚子胡椒,認真高質!

▪️ Refresher -
▫️ 食左咁多和牛,一定要整個「蕎麥冷麵」間一間場,
呢隻用上100% 蕎麥麵粉,口感比平時食既更加彈牙,
Refresher

面頭放上法國Kaviari魚子醬風乾紫菜、再刨左D新鮮烏魚子
成件事多左份鮮味,好食。
Refresher

▪️ Charcoal Grilled Kagoshima Oda Wagyu Tenderloin & Aging Beef Tongue Steak -
▫️ 再接再厲就係「炭燒和牛拼盤」,主角分別用上A4和牛菲力
部位同埋澳洲和牛熟成牛舌,前者肉質比較結實,牛味濃郁;

而後者食落相當爽彈,外層帶少少焦脆,再配搭昆布葉
黃芥末籽Wasabi亦可,都可以帶出更濃郁牛香味。

▪️ Wagyu Truffle Rice with Sea Urhin and Salmon Roe - (+$100)

▫️ 最後一道主菜「和牛松露煲仔飯」,用北海道七星米整成既日式炊飯
飯香係份外突出,面頭分別放上海膽三文魚籽和牛粒靈芝菇

黑松露青蔥,成個飯係充滿住一個字,鮮!On side仲有柚子蘿蔔
紫蘇昆布,比你清一清味蕾,呢個絕對夠2-3人份量,相當飽肚。

▪️ Today's Dessert & Seasonal Fruit -

▫️ 一定要試埋「是日甜品」先至完滿咖麻,今日係北海道豆腐牛乳布丁
chef再係面頭倒上黑楓糖漿,入口滑溜得黎甜而不膩;

而旁邊水果就係日本車厘子同埋香檳製成既啫喱
成個set真係好滿足,性價比之高。

📌Wine Pairing -
▪️ New Saint - Peray ‘Les Bulles d’ Alain’ 2016, Domaine Alain Voge -
▪️ Domaine du ROC DES BOUTIRES Pouilly Fuisse 2020 -
▫️ 佢地都有一系列既wine pairing配搭返野食,今次試左一枝sparkling

同埋Chardonnay,前者配搭開胃菜,後者襯返海鮮會更加適合。
2023-06-20
等候时间
15 分钟 (堂食)
$2000 (晚餐)
Wagyu Consomme Espresso
  • Wagyu Sirloin
  • Seasonal Vegetables Dashi-shabu
  • New Saint - Peray ‘Les Bulles d’ Alain’ 2016
適逢節日,好開心我男朋友會左搵右搵間好餐廳俾我去享受一下,今次呢間餐廳十分欣賞😍更加一試便難忘餐廳位於中環,需要行少少斜路先到達。餐廳門面係一個日本簡約風既設計,十分低調,左邊係我今晚既餐廳~犇,而右邊就係另一間餐廳~希鳥,聽講同樣係好出名🙈成間餐廳只得13個座位,但每個位置都可以睇到廚師製作Omakase既過程😍上網睇一睇,更加發現原來佢既和牛係由鹿兒島尼,農場用日本杉木同柏木製作成豪華地氈等牛有舒服環境成長,咁肉質就可以更加有口感,而農場既和牛只提供比呢間餐廳。男朋友一早預約了晚餐,而且需要提早交一半預約費唷‼️要7點到達‼️菜單會視乎季節經常改變‼️我recommend ⭐️晚市 11道菜 ($2000/人 + 加一)。前菜~ 和牛蓮藕湯 ⭐️由蓮藕蓉整成既湯,湯面既和牛由廚師嚴選出尼最靚既部位,入口即溶,而且牛肉既每邊都煎得好香,配上一個炸蓮藕小脆片和香煎帶子,而脆片想像唔到原來好清甜,雖然呢個係一個湯,但口感似一個蓮藕粥,呢個係個會令人回味無窮既前菜😍。厚牛舌湯 ⭐️由好厚肉既牛舌製成既湯,牛味超級濃,表面有蘿蔔&湯比較清甜,可以平衡返牛同湯既味道。紅酒和牛壽司表面有紅酒汁,而食落感覺壽

餐廳位於中環,需要行少少斜路先到達。

菜單會視乎季節經常改變‼️

我recommend ⭐️

晚市 11道菜 ($2000/人 + 加一)
。前菜~ 和牛蓮藕湯 ⭐️

。厚牛舌湯 ⭐️

。紅酒和牛壽司
表面有紅酒汁,而食落感覺壽司飯中間都有和肉,口感好豐富

。海膽牛肉tartar 配炸海苔⭐️
廚師建議次序
第一啖 ~ 原汁原味既和牛他他,牛肉粒整得好細,好易入口,而且旁邊既洋蔥粒令到整體好香口
第二啖~配合海膽&魚子醬一齊食,海膽超級甜,連埋tartar,入口即溶😍😍😍
第三啖~ 將蛋漿和魚子醬、tartar、洋蔥粒混合一齊,再放到炸海苔嗰度一齊食,炸海苔比較油,但加埋配料一齊食之後就中和返👍🏻

。主角⭐️⭐️⭐️壽喜燒 配 溫泉蛋
我最期待既一個菜🙈壽喜燒湯底由洋蔥&松茸慢火煲足全日,而和牛只會係個湯上面輕輕灼5秒,令和牛有半生熟既感覺,再由廚師係每位客人既位置到新鮮刨黑松露,至客人需要既份量🙈和牛熟既程度啱啱好,大約兩三成熟,而且肉質超級嫩滑,配合埋黑松露同魚子醬,即刻帶出哂佢既鮮味
壽喜燒湯底不得了🤤湯超級濃郁,而洋蔥味超甜,再配溫泉蛋,我係直頭想將佢既汁飲晒落肚😂旁邊仲有一個細細既飯,可以撈埋呢個湯一齊食,可真正感受壽喜燒湯底既味道

。梅酒雪葩
食物容器會因應男女而唔同,但雪葩既味道一樣,香印提子配合之下,帶岀梅酒雪葩既甜,以作清理口腔準備食下一道菜

。吉烈牛三文治 配 魚子醬&海膽 ⭐️
吉列牛既炸皮比較薄,配魚子醬既時候味道會比較重,而海膽較淡,更加試到吉列牛+ sauce配三文治真正既鮮甜味,感覺少少似蘋果醋既味道

。溫煮和牛麵豉湯
溫煮和牛,湯由少少麵豉、牛&蘿蔔蓉熬製出尼,味道比較淡,所以未太感受到牛既味道。而湯裹面有白子,女仔有兩粒,男仔有三粒,食落味道同雞子一樣

。燒小田和牛 配 漬物 ⭐️
竹炭燒和牛,肉質超級嫩滑,食到成口充滿油,直接溶化,而旁邊既漬物食起尼感覺比較清新爽口

。三文魚子和牛肉手握壽司 ⭐️
壽司中有青瓜絲&蘿蔔絲,而上面有新鮮三文魚子同和牛,上面油膩而下面清新既感覺,整左一個強烈既對比,口感好豐富

。霜降牛烏冬 配 和牛壽司 ⭐️
霜降牛配稻庭烏冬,由於湯(由牛&魚熬製而成)較熱,牛肉就會因應個湯變得熟,所以自己要預時間拎塊牛上尼。湯十分清甜而烏冬好彈牙,但呢塊霜降牛,係全晚油脂最強既牛,入口即溶,回味無窮,十分值得試🤤
和牛壽司,由低溫處理和牛,食起尼會比較冰凍,而表面將紫菜既碎其實係黑松露碎碎,但黑松露味道蓋過和牛味,所以比之前食既和牛壽司會一般少少

。自家製櫻花雪糕 配 芝麻布丁
芝麻味既布甸,芝麻味十分濃郁而櫻花樣既waffle,而中間係沖繩海鹽雪糕,鹹鹹甜甜作結尾

11道菜,令到我滿載而歸,而且10分難忘,更加欣賞餐廳有準備玫瑰花比每位現場既女士🌹❤️surprised

回頭指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
食物質素: 🌮🌮🌮🌮🌮
服務質素: ☺️☺️☺️☺️☺️
消費指數: 💰💰💰💰(人均消費$2200)
環境質素: ☘️☘️🍀🍀

* USHIDOKI (中環)
中環皇后大道中48號萬年大廈1樓2A號舖

同類餐廳 #cocofood_日本菜 #cocofood_Omakase
同區餐廳 #cocofood中環
如果你鍾意我既分享,按右上角🔔,就可以睇到我所有既update🙈
2023-02-14
等候时间
10 分钟 (堂食)
庆祝纪念
情人节
2023-03-10 191 浏览
中環隱世Omakase「犇 Ushidoki」店舖主打和牛懷石料理,全部都是日本廚師,榮獲新加坡米芝蓮推介餐廳。今次為大家介紹晚市11道菜廚師發辦:先付:螢光魷魚,雞白子,和牛肉眼螢光魷魚配酸汁啫喱令人開胃,雞白子加上黑醋調味,和牛肉眼入口即溶座付:牛舌湯湯用牛筋丶牛骨丶雞同鰹魚慢火熬煮數十小時非常入味凌ぎ:和牛壽司炙燒和牛壽司,配上紅酒蘋果醬汁向付:和牛他他配魚子醬及海膽伴皇室海苔第一啖可以先品嚐生和牛他他的原先味道,之後再混合魚子醬及海膽奢華配料放在天婦羅上品賞更加美味溫物:壽喜燒配溫泉蛋日本師傅會在你面前刨落一片片黑松露片,加上三成熟的和牛包着洋蔥配搭非常美味箸休:樱花雪葩食到一半就送上時令的櫻花沙冰等客人可以清一清味蕾,之後再品嚐其他食物,沙冰味道非常清新強肴:松露醬和牛三文治松露醬吉列和牛多士,加上魚子醬及海膽帶出鮮味外脆內軟燒物:炭燒和牛配時令蔬菜炭火燒和牛菲力及西冷,肉質飽滿,配上蔬菜,不會覺得油膩食事:冷麵及牛尾凍牛尾經過數小時烹煮加上冷素麵入口冰涼卷物:和牛海苔手卷皇室稀有海苔在外面基本上很難買到,配上小田和牛,洋蔥,青瓜,千本漬食落去非常豐富水菓子:最中餅配紅豆大福

先付:螢光魷魚,雞白子,和牛肉眼

座付:牛舌湯
湯用牛筋丶牛骨丶雞同鰹魚慢火熬煮數十小時非常入味

凌ぎ:和牛壽司
炙燒和牛壽司,配上紅酒蘋果醬汁

向付:和牛他他配魚子醬及海膽伴皇室海苔

溫物:壽喜燒配溫泉蛋

箸休:樱花雪葩

強肴:松露醬和牛三文治
松露醬吉列和牛多士,加上魚子醬及海膽帶出鮮味外脆內軟

燒物:炭燒和牛配時令蔬菜
炭火燒和牛菲力及西冷,肉質飽滿,配上蔬菜,不會覺得油膩

食事:冷麵及牛尾凍
牛尾經過數小時烹煮加上冷素麵入口冰涼

卷物:和牛海苔手卷

水菓子:最中餅配紅豆大福伴自家製布丁
最中餅非常香脆,配上紅豆大福非常夾配,自家製綠茶布丁,超濃綠茶味
螢光魷魚,雞白子,和牛肉眼
樱花雪葩
松露醬和牛三文治
和牛海苔手卷
最中餅配紅豆大福伴自家製布丁
呢間餐廳主打鹿兒島小田和牛懷石料理,A4及A5級別和牛肉味濃厚,同時完美雪花入口即溶🐃由日籍大廚菊地良幸先生席前主理,實行「Tongue to Tail」,巧妙運用刺身、燒烤、火炙、壽喜燒等不同方式烹調🎌💗先付:螢光魷魚、鷄白子、和牛肉眼蓋螢光魷魚加上土佐醋啫喱,微酸開胃,佐以茄子做型麵麩;鷄白子肥美軟滑,以意大利黑醋調味;和牛肉眼蓋特別柔嫩,以烏魚子碎提香,用上蘆筍點綴💗凌ぎ:招牌和牛壽司炙燒西冷和牛壽司脂香十足,以紅酒蘋果醬汁平衡膩感,佐以南瓜漬醋物💗座付:厚切牛舌湯以大量牛筋、牛骨、黑薩摩雞同鰹魚慢火熬煮而成,湯底清甜温潤,加上軟嫩富牛香嘅澳洲牛舌、再以櫻花葉、櫻花做型麵麩點綴💗向付:和牛他他配魚子醬及海膽伴皇室海苔牛肉他他選用小田和牛肩內肉,取其口感帶嚼勁,拌以酸爽開胃嘅洋蔥同酸黃瓜,佐以「太陽の卵」蛋黃、北海道海膽同俄羅斯精品魚子醬。再配搭「宮崎皇室海苔」天婦羅一齊食,肉香、鮮甜、酥脆同時係口腔爆發,層次非常豐富💗溫物:壽喜燒配溫泉蛋秘製壽喜燒湯底由開業熬煮至今,選用小田和牛西冷,即席輕灼和牛至三成熟,混合長岐縣「太陽の卵」製作嘅溫泉蛋同壽喜燒醬汁,令和牛更軟嫩入味,脂香豐腴

💗先付:螢光魷魚、鷄白子、和牛肉眼蓋
螢光魷魚、鷄白子、和牛肉眼蓋

💗凌ぎ:招牌和牛壽司
招牌和牛壽司

💗座付:厚切牛舌湯
厚切牛舌湯

💗向付:和牛他他配魚子醬及海膽伴皇室海苔

💗溫物:壽喜燒配溫泉蛋
秘製壽喜燒湯底由開業熬煮至今,選用小田和牛西冷,即席輕灼和牛至三成熟,混合長岐縣「太陽の卵」製作嘅溫泉蛋同壽喜燒醬汁,令和牛更軟嫩入味,脂香豐腴,跟洋葱捲起一齊食風味更佳,現刨黑松露片一同奉上,香氣更馥郁。另外配合TKG食法,將松露白飯拌入蛋汁同壽喜燒汁內,更突顯醬甜香濃

💗箸休:柚子櫻花雪葩
以柚子同櫻花製成,冰粒入口即溶、酸甜清爽,碗邊佐有茨菰脆片,有助清一清味蕾
柚子櫻花雪葩

💗強肴:自家製松露醬和牛三文治
以外脆內嫩、肉味濃郁嘅吉列和牛西冷,配搭香氣獨特嘅松露醬同烘至微脆嘅多士,最後加上北海道海膽同魚子醬,一口細嘗極致鮮味

💗燒物:炭燒和牛配時令蔬菜
特選小田和牛菲力同西冷,以炭爐燒香,前者脂香入口即溶,後者肉味濃厚,半熟粉嫩最能保留其肉汁。同時搭配炸艾草麵麩伴雞味噌、蓮藕漬、白蘿蔔、青椒、蠶豆、竹荀、小青檸、柑橘等時令蔬菜,更有柚子醋、柚子胡椒、Wasibi蘸點享用

💗卷物:招牌和牛海苔手卷
特以宮城縣東松島產「宮崎皇室海苔」做手卷,放入醋飯、炭燒小田和牛、壽喜煮洋蔥、青瓜絲、千本漬,最後加上北海道海膽,一口品嚐多重滋味
招牌和牛海苔手卷

💗食事:冷麵及牛尾凍
冷素麵配搭用牛尾燉煮六個鐘而成嘅牛尾凍、三文魚籽、自家製豉油脆脆醬,入口爽滑冰涼,將飽滯感一掃而空

💗水菓子:最中餅配紅豆大福伴自家製布丁
煙韌軟糯嘅士多啤梨紅豆竹炭大福,與香脆嘅最中餅形成對比,配搭櫻花曲奇同柿天婦羅;自家製抺茶布丁綿密幼滑,茶味濃郁回甘
2023-03-08
螢光魷魚、鷄白子、和牛肉眼蓋
招牌和牛壽司
厚切牛舌湯
柚子櫻花雪葩
招牌和牛海苔手卷
2023-03-07 60 浏览
今晚我黎到中環呢間出名食鹿兒島嘅小田和牛,店舖裝修高貴,坐得好舒適。Appetizer半生熟既和牛,配以帶子,湯底係魚肉加牛肉製成的。上面鋪住黃色嘅粉係烏魚子,口感好新鮮。Zatsuki & Shinogi牛舌湯跟和牛壽司,湯底係用咗牛湯,雞湯和高湯mix埋,好香甜濃郁。Mukouzuke和牛肉他他,主要係用生牛肉打成,有海膽source 同埋魚子醬調味,一試難忘。Warm dish和牛壽喜燒煮,有黑松露source 同埋皇帝菜source 夾埋飯一齊食 ,好特別。Hashiyasume柚子同櫻花味的沙冰,食左咁多野中場清一清個口腔。Shiizakana吉列三文治,麵包有烤過,有少少脆,一件海膽,一件係魚子醬,唔錯。Nimono溫煮和牛湯煮京都水茶,再配雞子,令到湯底美味。Yakimono炭燒沙朗牛,用備長炭燒出黎,特別香口。Shokuji壽司卷,紫菜係選用咗日本皇室御用嘅紫菜,另外個稻庭烏冬係用咗魚湯同牛湯整成,食到尾聲都keep到個質素,唔錯。Mizugashi最後甜品係一個日式和果子,櫻花餅,黑芝麻布甸,畫上一個完美句號。高質日本和牛懷石料理,總共有11道菜,質素非常好,鍾意食

Zatsuki & Shinogi

Hashiyasume
柚子同櫻花味的沙冰,食左咁多野中場清一清個口腔。

Nimono
溫煮和牛湯煮京都水茶,再配雞子,令到湯底美味。

Yakimono
炭燒沙朗牛,用備長炭燒出黎,特別香口。

Mizugashi

高質日本和牛懷石料理,總共有11道菜,質素非常好,鍾意食特色日本料理嘅你,要試試呀

Ushidoki
📍 中環皇后大道中48號萬年大廈1樓2A號舖
[ Ushidoki ]上網睇介紹見到中環有間新加坡過江龍嘅懷石料理餐廳,整個廚師發辦菜式均採用鹿兒島小田和牛,用各種稀有部位煮出11道料理,而且喺由日藉師傅即場席前烹調。✿ 廚師發辦和牛懷石料理 $2000Appetizer菲力牛煎得微微焦香,呈半生熟,牛味濃郁。烏魚子粉鋪帆立貝面頭上,底部喺魚湯&牛湯熬製而成。Zatsuki & Shinogi牛脷湯分別用咗牛湯、高湯、雞湯三種湯混合而成,而底部有2件微微燒過嘅牛脷,爽口彈牙。面頭嘅櫻花葉可以連湯一併享用。另外炭燒🔥生和牛壽司,入口即化。Mukouzuke生和牛他他,用咗唔同牛嘅部位打成,底部喺海膽醬汁,再配北海道海膽&魚子醬,簡直喺奢華嘅享受。第一口可以先品嚐生和牛嘅原味,之後再搭配其他配料&紫菜天婦羅食,口感極豐富。Warm dish和牛壽喜煮,用咗一窩由開業至今約熬煮8個月嘅壽喜燒汁煮和牛,味道極為香濃,而且和牛肉質柔嫩。另外底部有黑松露汁、皇帝菜汁、蛋汁拌勻飯一齊食🍚呢個食法日本人稱之為「TKG」Tamago Kake Gohan 生雞蛋伴飯🥚。Hashiyasume食完前面咁多道菜,師傳為客人安排柚子櫻花味🌸沙冰作為一個清
[ Ushidoki ]

廚師發辦和牛懷石料理 $2000

Zatsuki & Shinogi

Hashiyasume
食完前面咁多道菜,師傳為客人安排柚子櫻花味🌸沙冰作為一個清一清口腔嘅小甜點,味道非常清新,店員介紹男女客人用嘅器皿都有所不同,一個幾特別嘅安排。

Shiizakana
吉列生和牛三文治🥪配以黑松露洋蔥醬汁。另外有甘露子,屬植物類,經紅酒低溫處理而呈現粉紅色。店員建議由右手邊海膽嘅甜食到左手邊魚子醬嘅咸。

Nimono
溫煮和牛肉眼蓋配京都水菜,比較有口感。底有雞子,用昆布醃製而成,入口鮮嫩。湯底喺魚湯&牛湯混製而成,食完以上嘅食物仲可以飲埋😋。

Yakimono
備長炭燒沙朗牛,味道焦香。配以青檸,自家製柑桔🍊,令整道菜色彩繽紛。另外綠色
糕點用咗小麥粉&艾草而整成,口感似年糕軟糯。最特別喺有一條類似樹幹,其實喺炸蕎麥麵,第一次食😲非常香脆。

Shokuji
壽司卷包含三款配菜有青瓜、蘿蔔、sukiyaki煮洋蔥🧅紫菜採用皇室御用紫菜,微微烤過,即食超脆口!
稻庭烏冬配和牛,類似Shabushabu 形式,可因應自己想食幾熟而決定sha幾耐。

Mizugashi
最中餅,櫻花Waffle外殼包裹住沖繩海鹽味雪糕&甜蕃薯蓉🍠非常香甜。特別欣賞自家製黑芝麻布甸🍮黑芝麻味香濃🥰🥰

總結🫦
享用完11道和牛懷石料理,稱得上大滿足。不論食物用料甚或擺盤都極為精緻&高質素,鍾意食懷石料理嘅不妨一試。
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 最中餅配雪糕伴自家製布丁
  • 壽喜燒配溫泉蛋
  • 炭燒和牛配時令蔬菜
  • 小田和牛
🌟餐廳係新加坡過江龍, 主打來自鹿兒島的小田和牛懷石料理, 全店只供應11道菜晚市及8道菜午市廚師發板🧑🏻‍🍳 只設吧檯, 全程由日籍大廚席前主理‼️ 🌟除咗中間清清味蕾嘅柚子雪葩及最後嘅甜品外, 每道菜均以和牛入饌🐂 大廚運用咗刺身、低溫慢煮、燒烤、火炙、壽喜燒等不同的方式去炮製和牛, 驚喜十足喔🤩 店員亦會喺每度菜上枱時為食物作出詳細嘅介紹, 夠pro又細心👩🏻‍💼當中我最喜愛嘅係 : 🐂座付 Zasuki 煮込み厚切り牛タン 松葉人参用上牛骨湯、黑薩摩雞湯和鰹魚湯以慢火燉煮多個小時而成, 湯頭清甜, 牛舌十分軟腍。🐂向付 Mukouzukeタルタル キャピア 燻製ウニソース 煙燻和牛他他集合多個和牛部位, 燻製他他以玻璃碗呈上, 面頭配上海膽及魚子醬, 令口感更昇華, 最後可用紫菜天婦羅沾嚟。🐂温物 Warm Dishすき煮 煮込み玉葱 温泉卵 トリュフ壽喜汁為開業時熬煮至今, 味道極香濃!師傅仲喺我哋面前刨落黑松露片, 回味無窮!剩低嘅醬汁可以到淋落旁邊嘅黑松露飯撈埋食~🐂強肴 Shiizakanaカツサンド 海胆 キャピア 特製ソース自家製松露和牛三文治用上西冷部位, 牛味濃郁

當中我最喜愛嘅係 :

🐂温物 Warm Dish
すき煮 煮込み玉葱 温泉卵 トリュフ

🐂強肴 Shiizakana
カツサンド 海胆 キャピア 特製ソース
自家製松露和牛三文治用上西冷部位, 牛味濃郁, 分別配上海膽同魚子醬。

🐂燒物 Yakimono
サーロイングリル フランスフォアグラカツ 生麩肉味噌
燒和牛西冷肉質鮮嫩, 還配上了炸鵝肝及爆谷, 擺盤超級精緻!

🐂食事 Shokuji
温稲庭うどん テールスープ 霜降り肉
生和牛片放入滖熱清湯當中, 客人可以以個人喜好去決定牛肉嘅生熟程度, 放得越耐清湯牛味會更加香濃。和牛片呈現美美霜降油花, 入口即溶。

2023-01-30
今次就試吓全牛宴,如果你係無牛不歡嘅話,今次呢一餐就絕對啱晒啦,Ushidoki和牛懷石料理店主要用鹿兒島「小田和牛」,用A4和A5 和牛🐮烹調每一道菜色,油花分佈細緻均勻,肉質細膩柔軟,主要由廚師發牌,見到廚師們為每一道菜都好似雕刻緊一份藝術品咁樣,送到黎你面前就好似食一份藝術品咁,先欣賞後進食,除咗味蕾嘅享受😎仲有視覺嘅享受呢🥰嗰日有個食客生日,我哋食完之後佢做分咗一小口美味可口嘅蛋糕😆😆1.先付Appetizerシャトーブリアン軏立尾布/炙り 唐墨蓮根雪見庵掛けChateaubriand seared scallop with kombu seaweed, Karasumi and lotus sauce湯入邊有柴高湯,牛湯加新鮮蓮藕溶混合非常清甜,嫩滑和牛表面鋪上烏魚子粉末,還有一片爽脆嘅蓮藕片。2.座付Zatsuki煮込み牛タンズワイ蟹千枚大根營菜Stewed beef tongue, snow crab, Sen-mai radish and Uguisu-na新鮮清甜,鹿兒島黑薩摩走地雞清雞湯,配上厚切嘅和牛舌,幼嫩無比。3.向付Mukouzukeタルタルキャビア燻製海[
今次就試吓全牛宴,
如果你係無牛不歡嘅話,
今次呢一餐就絕對啱晒啦,
Ushidoki和牛懷石料理店主要用鹿兒島「小田和牛」,
用A4和A5 和牛🐮烹調每一道菜色,
油花分佈細緻均勻,
肉質細膩柔軟,
主要由廚師發牌,
見到廚師們為每一道菜都好似雕刻緊一份藝術品咁樣,
送到黎你面前就好似食一份藝術品咁,
先欣賞後進食,

ズワイ蟹千枚大根營菜

3.向付
タルタルキャビア
燻製海[ソース→皇室海苔天
Oda beef tartar and caviar with smoked sea urchin sauce
和牛他他,用咗好多唔同和牛嘅部份酸木瓜同調味料打造而成,最底有個海膽SHORTS,配上北海道海膽,Caviar魚子做裝飾,一道菜可以有三種唔同嘅食法,第一啖原味,第二啖全部撈勻一齊食,第三就可以將撈勻嘅醬放上紫菜天婦羅一齊進食。
依一道菜,上菜嘅時候打開個蓋,有個煙幕嘅效果,簡直係視覺嘅享受。

4.温物
すき煮煮込み玉葱
温泉卵 トリュフ
Sukiyaki with rice, soft boiled egg, sliced trufles
和牛壽喜煮加黑松露,好似shabu shabu嘅形式,裏邊配有溫泉蛋,日本洋蔥,日本皇帝菜和牛入口即溶,將啲醬汁撈埋落日本飯一齊食。

5.箸休
季節のソルベ柚子と甘酒 慈菇チップ
Seasonal sorbet, Yuzu, Amazake and fried Kuwai
呢道菜係比客人清一清個味蕾,然後繼續再食落去,裏邊有柚子沙冰加甜酒配埋日本士多啤梨,器皿係用一男一女去盛裝。

6.握少
Nigiri
本日の肉寿司 自家製漬物
Today's Wagyu sushi with homemade pickles
炭燒西冷壽司🍣配埋特別嘅Shots,紅酒蘋果條配出嚟嘅Shots,一口入口即溶嘅和牛,配埋日本煙韌嘅米飯。

7.強肴
カツサンド 海胞 キャビア 特製トリュフソース
Sirtoin cutlet sandwich, caviar and sea urchin with homemade truflles sauce
吉列沙朗牛,脆皮麵包🥯配埋特製洋蔥🧅黑松露SHORTS,面層再鋪上Caviar魚子同日本北海道海膽,特別嘅一口三文治,紅色嘅植物係用紅酒加低溫處理,咬落去爽脆微辣口感特別。
整個食物盒好似一份藝術的食物盒咁樣,面層兩條是炸過的蕎麥麵,鬆脆可口美味又特別,還有用爆米花灑在食物上面做點綴,美觀又香口,主食炭燒沙朗牛,肉質非常嫩滑,好香的炭味,用青檸仔點綴沙朗牛一齊進食,酸酸甜甜口味非常特別,還配了不同特色配菜,有公主菇又稱松茸菇,竹炭和小麥粉製造的糕點,一小口炸鵝肝,醃製過的柑桔🍊和銀杏。

8.煮物
温しゃぶ和牛髪煮 海胆白子 京水菜
Stewed beef with grated daikon radish, sea urchin, milt and Kyo-Mizuna
溫煮和牛,配埋雞嘅白子,京都水菜,肉眼蓋,用熱燙燙過嘅北海道海膽,熱湯裏便配埋蘿蔔溶。成個菜式非常之鮮甜,肉味香濃柔嫩。

9.燒物
サーロイングリル フランスフォアグラカツ
Grilled sirloin, French foie gras cutler
唔同部位嘅和牛位置配埋皇家海苔同埋魚子仲有配埋醃過嘅蘿蔔同青瓜,一啖一口夾雜着爽脆清甜鮮味香濃肉味嘅味道。

10.食事
Shokuji
温稲庭うどん テールスープ 霜降り肉 USHIDOKI海苔巻き
Warm Inaniwa udon served with tail soup, Marbled meat and today's sushi roll
稻庭烏冬煙靭又彈牙,配合埋清甜雞湯,第一口可以嘗試食生嘅和牛片,然之後可以浸落湯底,嘗試熟了之後的和牛片入口即溶。
還有一小塊壽司是用低溫處理過菲力位置的牛肉,配合埋特別處理過的乾燥魚子醬食落口感覺又滑又軟綿。

11.水菓子
最中アイス 自家製プリン
Monaka ice cream and homemade pudding
黑芝麻味布甸🍮,柿天婦羅🍤栗子蓉加海鹽雪糕🍦爽威化餅。試過一啖咁多個口味未呢,原來都唔錯好特別㗎。

Ushidoki清酒
自家釀製的清酒🍶容易入口,甘甘甜甜,有啲米味。

和歌山橙汁
味道濃郁,清甜橙汁。

Ushidoki和牛懷石料理店
地址:中環皇后大道中48號萬年大廈1樓2A號舖

#中環美食#Ushidoki和牛懷石料理店#全牛宴
#小田和牛#make in Japan
#foodforlife #foodphotography #foodie #foodshare #foodstagram #foodlover #foodpic #foodiegram #foodiegram #foodstyling #food #foodlove #foodstyle #foodpost #foods
⭐【中環】矜貴高級食材懷石料理⭐作為開年飯及朋友快將生日的慶生飯,當然要吃的特別一點,一早已預定位於中環的〔USHIDOKI〕吃懷石料理,一踏進餐廳內,經過玄關位置進入用餐的吧檯坐位,餐廳內大約只有十個吧枱座席,餐廳環境雅致又有情調,全程都可以欣賞日籍主廚精心炮製每一道菜的過程,而晚市廚師發辦菜單定價為每位$2,000有十一道菜,餐廳主打用來自鹿兒島的「小田和牛」製作料理,用上矜貴高級及配合時令季節的食材,為客人炮製一道接一道的美饌,店員亦會詳細講解每一道菜的食材及特色,這次體驗朋友及我都感覺非常滿足。第一道菜〔先付𝐀𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐳𝐞〕和牛中間色澤鮮嫩,牛肉邊位燒得焦香,熟成度控制得剛剛好,肉紋看似有點粗厚,但和牛入口肉質非常柔嫩軟腍,有入口溶化感覺,配合魚湯、牛湯、雞湯再加入烏魚子煮製而成的高湯湯汁,口感豐富,而和牛更有炙燒過的帆立貝做墊底,加上炸到薄脆的蓮藕片,味道不算很濃,作為前菜非常合適。第二道菜〔坐付𝐙𝐚𝐭𝐬𝐮𝐤𝐢〕【牛舌湯配水葵及柚子】牛舌內的高湯基底是以雞湯及牛湯煮製而成,和牛牛舌入口爽口柔嫩,配上清澈的高湯,入口清甜又味濃。而和牛壽司表面炙燒過後,再在面層加上蘋果及紅酒煮
⭐【中環】矜貴高級食材懷石料理⭐

第一道菜〔先付𝐀𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐳𝐞〕
第二道菜〔坐付𝐙𝐚𝐭𝐬𝐮𝐤𝐢〕【牛舌湯配水葵及柚子】
牛舌內的高湯基底是以雞湯及牛湯煮製而成,和牛牛舌入口爽口柔嫩,配上清澈的高湯,入口清甜又味濃。而和牛壽司表面炙燒過後,再在面層加上蘋果及紅酒煮成的蓉,店員提供了濕紙巾建議手拿壽司食用,非常有地道日本風味。
第四道菜〔向付𝐌𝐮𝐤𝐨𝐮𝐳𝐮𝐤𝐞〕
【和牛他他配魚子醬及海膽伴皇室海苔】
用透明的玻璃碗呈上菜式,揭開蓋後冒出用櫻花木做製成的煙燻,效果夢幻又充滿美感,視感效果一流,和牛他他上鋪了海膽、魚子及金箔,店員建議第一啖先食原味和牛他他,其次是用和牛他他混合海膽、魚子及金箔,最後可以在皇室海苔炸成的天婦羅上,放入和牛他他、海膽、魚子及金箔,新鮮的海膽入口鮮甜,加上和牛他他的鮮嫩,再有魚子及金箔的矜貴加持,味道及視感都令人難忘。
第五道菜〔溫物𝐖𝐚𝐫𝐦 𝐝𝐢𝐬𝐡〕【壽喜燒配溫泉蛋】
主廚開始時會先給客人展視和牛及黑松露,和牛脂肪分布成雪花狀,雪花紋理超靚,主廚會再跟每位客人確認和牛的生熟程度,壽喜燒裡面的洋蔥入口味道非常甘甜濃郁,原來製作洋蔥的湯汁是由開業至今一直原用,大約有七、八個月左右,主廚會先劃開温泉卵讓蛋黃緩緩流出,而和牛就用壽喜燒輕輕浸熟,最後會拿出一大舊黑松露即席於客人面前一直刨一直刨,滿滿的黑松露片鋪滿整個碗,黑松露入口香氣充斥在口腔內,這是黑松露最矜貴最新鮮的食法,而混合溫泉卵漿及洋蔥,和牛濕潤滑順的口感,像不需咀嚼就直接滑進喉嚨,另一食法是用蛋汁倒在旁邊的米飯一起吃,又是一道令人難忘的矜貴菜式。
第六道菜〔箸休Hashiyasume〕【柚子雪葩】
清一清味蕾,洗去殘留在口中的食物味道,是為了下一道料理作準備,用柚子釀成酒再製成雪葩,柚子味道帶酸而清新,開胃而且非常容易入口,更用了可愛別緻的男女日本娃娃面具盛載雪葩,旁邊更有一少塊慈菇脆片可以夾在一起吃。
第三道菜 〔凌ぎShinogi〕
採用日本天皇皇室御用嚴選的海苔,卷著醃漬蘿蔔、青瓜絲及和牛,面層鋪滿了三文魚魚籽,一啖放入口,魚籽的鹹香味道先衝擊味蕾,然後滲出和牛的香味,最後口腔充斥著酸甜的醃漬物味道,配搭成多層次的味道,實在特別。

第七道菜〔強肴Shiizakana〕【自家製黑松露醬和牛三文治】
吉列西冷和牛三文治有兩件,和牛上分別都放上魚子醬及海膽,麵包經過烘烤口感很鬆脆而且和牛下夾了洋蔥黑松露醬,海膽鮮甜而魚子醬亦有陣陣鹹甘香,入口完全沒有腥味,旁邊有一小條用紅酒染紅後的甘露子根部,入口辛辣味重。

第八道菜 〔煮物 Nimono〕
京都水菜一層一層地夾著和牛片,底層有白子,一咬下去Q嫩爆開還有很多奶油般的汁,浸在魚及牛煮成的高湯內,第一次初嚐白子,口感味道都令人很有驚喜。
第九道菜〔燒物Yakimono〕【炭燒和牛及鵝肝配時令蔬菜】
經過精心設計,感覺很有秋意濃濃的擺盤美感,打卡一流,有外層焦香的和牛、吉列鵝肝、銀杏、蒜片、沙糖柑桔仔、公主菇、青檸仔及米爆谷,而且有一舊黑綠色煙煙韌韌的年糕,吉列鵝肝香脆,一咬開入面就是半溶的鵝肝,非常美味,一次過品嚐不同的味道食材,色香味俱全。
第十道菜〔食事Shokuji〕【和牛壽司伴稻庭烏冬】
霜降和牛雪花分佈紋理很美,可以自行控制生熟程度,輕輕浸入高湯內,入口已經很軟嫩,牛肉脂香味濃郁,入口即溶,幼身的稻庭烏冬,口感彈牙細滑,味道及口感都很好。
第十一道菜〔水菓子Mizugashi〕
【栗子蓉、海鹽雪糕、黑芝麻布丁、草莓大福】
用了花形最中餅夾著栗子蓉及海鹽雪糕,一條條味道濃郁的栗子蓉,配上海鹽雪糕,夾在脆卜卜的花形最中餅內,旁邊更有店中自家製的黑芝麻布丁及草莓大福,黑芝麻布丁內有三層,底層芝麻味道較濃,豐富的甜品,為這餐和牛懷石料理,劃上完整滿足句號。
〔USHIDOKI〕@ushidoki_hk
香港中環皇后大道中48號萬年大廈1樓2A號舖
Shop 2A, 1/F, Manning House, 48 Queen's Road Central, Central, Hong Kong
2023-01-28
  • 壽喜燒配溫泉蛋
  • 和牛他他配魚子醬及海膽伴皇室海苔
  • 炭燒和牛及鵝肝配時令蔬菜
2023-01-31 55 浏览
💯 分 和牛懷石料理 共分十一道菜式 $2000/ head 每個 dishes 都有驚喜 重點介紹其中幾道Chareaubriand 和牛肉眼 , 凡立貝 配上用牛湯熬製嘅汁+ 新鮮蓮藕肉磨溶和牛壽司 配紅酒汁煮蘋果蓉 湯~ 牛脷湯, 魚湯,柴魚骨湯, 牛湯,雞湯混合 + 日本大根 大更切到薯片咁薄,絕對顯示刀工和牛他他 生牛肉料理~ 擺盤靚到不得了有煙燻效果用櫻花木造成效果 最底做咗海膽加櫻花豉油醬汁 面層有魚子加金箔,相當名貴最後放上紫菜天婦羅一齊食和牛壽喜煮 和牛 + 松露 , 松露放題一樣,鍾意幾多加幾多 兩種食法: 1st 用牛肉卷日本洋蔥, 溫泉旦,松露source 食2nd 好似茶漬飯咁樣食 入口即溶,味道口感多重,正到無法形容好可愛的柚子加清酒沙冰+ 慈枯薄脆, 清一清味蕾食到呢度只係一半,成個餐絕對係驚喜連連一定要試
💯 分 和牛懷石料理

共分十一道菜式 $2000/ head

每個 dishes 都有驚喜
重點介紹其中幾道

Chareaubriand
和牛肉眼 , 凡立貝 配上用牛湯熬製嘅汁+ 新鮮蓮藕肉磨溶

紅酒汁煮蘋果蓉

大更切到薯片咁薄,絕對顯示刀工

和牛他他 生牛肉料理~ 擺盤靚到不得了

有煙燻效果用櫻花木造成效果

最底做咗海膽加櫻花豉油醬汁
面層有魚子加金箔,相當名貴
最後放上紫菜天婦羅一齊食

和牛壽喜煮
和牛 + 松露 , 松露放題一樣,鍾意幾多加幾多

兩種食法:
1st 用牛肉卷日本洋蔥, 溫泉旦,松露source 食

2nd 好似茶漬飯咁樣食

入口即溶,味道口感多重,正到無法形容

好可愛的柚子加清酒沙冰+ 慈枯薄脆, 清一清味蕾

食到呢度只係一半,成個餐絕對係驚喜連連

一定要試
2023-01-30 60 浏览
岩岩日本之旅意猶未盡,真係好想再去多次😌未去到旅行,都要滿足一下口腹之慾😍我地今次揀左中環呢間和牛懷石料理,佢地全部用既都係鹿兒島小田和牛,而且每晚只招待幾位客人,睇住大廚即席烹煮,真係超級享受,岩晒紀念日/生日慶祝🥳先付用上小田和牛腓力部位,配以燒帶子、炸蓮藕,加埋以雞牛燉煮既上湯,加上蘿蔔蓉做成汁,味道層次超級豐富,但係食落非常清甜😌為今餐揭開序幕,令人非常期待下一道菜座付厚切牛舌湯,牛肉湯加柴魚高湯做既湯底,好清甜,而牛告能夠保持爽彈口感而不會變靭,煮得好好,食到濃濃既牛脂香味😌上面的蘿蔔切成針葉狀,夾住小白菜,看到大廚對擺盤的美學🤩什有秋冬意色☺️同時上埋,和牛壽司,和牛鮮嫩細滑,肉味香濃👍🏻向付非常矜貴的一道菜,和牛他他,和牛伴上酸瓜、洋蔥🧅,上面仲有新鮮既海膽同魚子醬😍一打開仲有櫻花木煙薰既香氣,真係色香味俱全👍🏻廚師就建議我地可以先就咁食,食左原味先,再試下放上紫菜天婦羅上一齊食,會有另一種效果😊温物和牛sukiyaki,廚師煮之前,拎左出黎比大家欣賞一下和牛既油花,大家都即時心心眼😍大廚用了Shabu shabu的煮法來煮和牛,令油脂唔會即時凝固,減低油膩感😍上枱時,仲會

先付

座付

向付

温物
和牛sukiyaki,廚師煮之前,拎左出黎比大家欣賞一下和牛既油花,大家都即時心心眼😍大廚用了Shabu shabu的煮法來煮和牛,令油脂唔會即時凝固,減低油膩感😍上枱時,仲會係客人面前加入新鮮黑松露,大家都睇得好開心🥳當然味道都非常好食,最黎仲送上黑松露飯,俾我地撈晒啲汁食,真係100分享受😌

箸休
成餐飯食到一半,安排咗一個柚子雪芭,清一清口腔,解一解油膩🥰

強肴
吉列牛扒三文治,配上黑松露醬㗎魚子醬,非常矜貴,令一邊加上海膽,令一番滋味!店員建議先食海膽,再拎中間紫色嘅甘露紙巾,清一清口腔,再食魚子醬口味,軟冧既牛肉,加上咸鮮魚子醬,味道口感層次非常豐富🤩

煮物
寫物係一個味道比較清新既一道菜,和牛清湯,入入京都黎既水菜,最底下仲有白子😊平時會用魚既,今日我地食既就係雞白子🥳廚師都會因應當時時令食材,對餐單作出變化🤩真係次次黎都會有驚喜架🥰

燒物
燒黃牛西冷,配上鵝肝,自定醃製既桔仔,加上秋意濃濃既擺盤,未食已經滿足左視覺享受,而且用黎做裝飾既係炸左既蕎麥麵,食得架,非常特別🥰吉列左既鵝肝,外脆內軟,非常Juicy,一咬就爆汁,媽媽而家都仲回味緊😍

手卷
一貫徹呢度既懷石料理既風格,將鮮味同和牛結合,今次頂層用上三文魚子,粒粒晶瑩剔透,光澤飽滿,一口爆汁🤩下面包住和牛,青瓜同Sukiyaki 既洋蔥,所以一啖入面,仲食到蔬菜既甜味😋而佢哋嘅紫菜亦都非常講究,係用咗皇家御用嘅金紫菜

食事
大大塊和牛好似被咁蓋係稻庭烏冬上面,師傅再用過湯,將和牛浸到半生熟,非常嫩滑,真係滑到滑蛋咁😍柴魚高湯非常清甜,烏冬煙韌彈牙👍🏻👍🏻而和牛壽司用左腓力部位,口感軟腍,肉味香濃,上面加左小小乾燥魚子醬鹽,令味道更加有層次😊

甜品
甜品沖繩海鹽雪糕,加栗子蓉,冬季嘅栗子就係最甜嘅,再加埋最中餅一齊食,口感層次非常豐富!

2023-01-29 54 浏览
上次吃過希鳥高質燒鳥🐓後就很想嘗試隔壁廚師發辦形式的和牛懷石料理🗿!USHIDOKI也是由日籍師傅主理👨🏼‍🍳,並選用來自鹿兒島的小田牛🐄,每道菜式不論賣相還是味道都非常精緻用心!💸Dinner Course $2,000/person -先付|湯羹由高魚湯、烏魚子、蓮藕蓉等熬製,配上和牛及帆立貝。和牛非常嫩口👍,湯品配上炸過的蓮藕片及爽甜的蓮藕蓉,清甜美味。座付| 清澈的湯頭清香暖胃,牛舌👅也是非常軟嫩!配上和牛西冷壽司伴紅酒蘋果醬汁🍣,味道特別。向付|打卡感滿滿的前菜🍁!一打開散發出煙燻過的櫻花木煙~ 這道是唯一一道以生牛肉製成的頭盤,配上海膽、洋蔥、酸瓜及魚子醬等配料。這個和牛他他有兩食,一口原味酸甜開胃,將他他拌勻後可放在炸海苔同吃,咸香可口。溫物|震撼味蕾的和牛壽喜燒🤩!師傅把牛放在壽喜燒汁內輕輕淥至3成熟,已沾滿醬汁的精華✨。和牛油脂感重,入口即溶,配上日本蛋黃、超入味的甜洋蔥及即刨黑松露片,啖啖滿足🫶🏻🫶🏻把餘下醬汁與旁邊的黑松露白飯混合而吃,每粒米飯都沾有牛香、蛋黃香、壽喜燒汁及濃濃黑松露香,一口滿滿的幸福,超級滿足❣️箸休| 男與女會使用不同造型的器皿,很可愛的的柚子草

💸Dinner Course $2,000/person

先付|
座付|
向付|
溫物|
箸休|
男與女會使用不同造型的器皿,很可愛的的柚子草莓沙冰🍓 ,解膩清新~👍
握り|
海苔包著和牛剌身、三文魚籽和潰物,一口便能感受食材的鮮味🎣。師傅會要求客人親手接過壽司,很有儀式感~
強肴|
吉列西冷分別配搭上海膽和魚子醬,炸過的吉列西冷香脆可口,肉味濃郁🐮!

煮物|
以魚湯及牛湯加入蘿蔔蓉製成,配上和牛、水菜、白子及海膽,一點腥味也沒有!
燒物|
擺盤極有日式風味的燒和牛西冷,另有炸鵝肝、沙糖桔、爆谷、南爪米麩配味噌作配襯,營造出日本稻田雪景的景象🎑,觀感十足;燒過的和牛肉質香嫩、鵝肝外脆內綿、沙糖桔甜酸、米麩咸甜軟糯,一個菜式便能嘗到多款美食🥢!
食事|
客人可按照喜好調節和牛片的生熟度🍜。粉嫩的半生熟和牛入感細膩,牛肉清湯鮮甜,麵條幼身順滑,一點油膩感也沒有~
水菓子|
黑芝麻布甸配上栗子蓉海鹽雪糕,自家製的黑芝麻布甸厚滑濃郁。最中餅配栗子蓉海鹽雪糕🌰,咸甜交雜令整體甜而不膩,非常滿足~ 餐廳更特意換上綠茶來配搭甜點的膩感,很貼心💮!
USHIDOKI 除了食物超高質外,餐廳的服務態度都非常專業👍✨,每上一道菜都會向客人介紹,而且離座時所有店員及師傳也會一同歡送,非常親切❤️
2023-01-23 58 浏览
呢日有位朋友請我到中環食好物,呢個係一間和牛懷石料理店,食咗一個和牛omakase 。以下係呢個2000蚊的菜單內容,日文識少少,不敢扮代表,如有遺漏請見諒。先付シャト-プリアン 帆立昆布〆炙り 唐墨蓮根雪見庵掛け座付煮込み牛タン ズワイ蟹 千枚大根 鷺菜向付タルタル キャビア 燻製海胆ソ-ス 皇室海苔天温物すき煮 煮込み玉葱 温泉卵 トリュフ箸休季節のソルペ 柚子と甘酒 慈姑チップ握り本日の肉寿司 自家製漬物強肴カツサンド 海胆 キャビア 特製トリュフソ-ス煮物 温しやぶ和牛霙煮 海胆 白子 京水菜燒物サ-ロイングリル フランスフオアグラカツ食事 Shokuji 温稻庭うどん テ-ルス-プ 霜降り肉 USHIDOKI海苔卷き水菓子最中アイス 自家製プリン先付 已經好驚艷,可以食到和牛的稀有部位"腓力”,又有炙燒帶子同蓮藕脆片,非常好嘅開胃菜。向付係又一驚艷之作,煙燻效果被我手機記錄低,精美餐具一揭開蓋就見煙花燻效果,那是sakura木的煙!但見我喜歡嘅北海道海膽和魚子醬,最底層就係和牛他他,以前同朋友出街食飯我係堅決唔食牛肉他他嘅,今次放膽一試又幾好噃。驚艷第三就係温物,和牛壽喜燒,

先付シャト-プリアン 帆立昆布〆炙り 唐墨蓮根雪見庵掛け
強肴カツサンド 海胆 キャビア 特製トリュフソ-ス
煮物 温しやぶ和牛霙煮 海胆 白子 京水菜
燒物サ-ロイングリル フランスフオアグラカツ
水菓子最中アイス 自家製プリン

驚艷第三就係温物,和牛壽喜燒,我面前竟然放咗一個同我哋香港鹵水汁一樣嘅壽喜燒鑊,盛住大約7個月前至今嘅壽喜燒汁,師傅將和牛放入汁/邊灼2下,跟住詢問我哋意見,這樣的“熟”度是否ok ?ok之後的下一步就係刨黑松露,黑松露醬試得多,但咁大個黑松露喺你面前係咁刨,都係第一次,幸福的感覺。

跟住就係箸休,一個柚子沙冰清清味蕾,然後係有握り,用皇家紫菜包住和牛和三文魚子,矜貴在皇家紫菜。

還有另一個驚喜係燒物,超靚,有木屋仔,內有好多食物,所見有白菓,漬柑桔仔,肉質嫩滑的燒和牛西冷,炸鵝肝,如雪花飄飄的爆谷,此情此景令我諗起日本嘅東北,美好的回憶。

另外座付,強肴,煮物,烏冬,甜品亦好出色,服務超級好,每道餸都有人講解,離開時經理和大厨企喺門口歡送,VIP級的待遇。