手抓饼我第一次接触时唔系台湾, 其实系一次扫街时系屯门见到~~ http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2221963哥次试完之后就知道有呢样美食啦, 今次系同朋友做完义工之后口痕揾食, 有朋友话呢度有得食手抓饼, 原来都有好多朋友都未食过, 一于去试, 于是我地就去到葵芳广场顶楼既东门町啦.最初我地找极都找唔到, 因为佢地门口个样睇落似系卖"伤身酸辣粉"多过卖手抓饼, 来回行左2次终于都找到店舖.劲多人围住间店食野, 通常有咁既情况, 一系就间店卖既野好平 , 一系就系好好食. 见到呢个情况我心中就有DD期望~今次人多, 所以我地试左好多野, 手抓饼点都一定要试架啦, 上次试过手抓饼配芝士同肥牛, 芝士口感好正, 所以再试配芝士, 不过今次无肥牛, 所以就选烟肉配啦同之前系屯门 5度 食既手抓饼比有一定既分别 , 首先先度既手抓饼食起来比较脆口, 而且大块D, 两种唔同既口感我都钟意, 饼身脆口 , 但是中央半溶既芝士令到个饼带有一种绵, 有小小黏口而浓郁既好美味, 话手抓饼同芝士真系天作之合来型容

同之前系屯门 5度 食既手抓饼比有一定既分别 , 首先先度既手抓饼食起来比较脆口, 而且大块D, 两种唔同既口感我都钟意, 饼身脆口 , 但是中央半溶既芝士令到个饼带有一种绵, 有小小黏口而浓郁既好美味, 话手抓饼同芝士真系天作之合来型容真系好O岩, 特别系呢度既手抓饼比较脆身, 更正. 烟肉带出了香香既肉味令食感更好, 如果好浓味, 真系要试下芝士加烟肉呢个配合~

除左手抓饼, 我地仲试左其他小食, 唔系"伤身酸辣粉", 太"伤身"啦~ 我地就先叫左个盐苏鸡.
小粒既盐苏鸡方便一口一啖, 女士也可以轻松食, 比较硬身而干身, 不过呢D都系正常盐苏鸡会有既情况, 除非佢地做到好大块鸡肉好薄既皮啦, 不过暂时都未见到, 所以呢度算系一段水准啦!
另外我地仲叫左蜜糖鸡膇, 佢地用一个小杯来装他们, 系外面睇DISPLAY并唔觉有好多蜜糖, 但系当交到我地手上时, 个杯有好多蜜糖系底, 可以选择点唔点多D蜜糖去佐食, 两种食法都唔错.

我地食完之后将成杯蜜糖倒左落D盐苏鸡度, 口感即时变左, 唔太咸而且无咁干, 但是本身干身既外皮有种既脆又软既口感, 我觉得可以用来做新既一味小食~ 老板~ 考虑下呢~~

整体既食物都好好食, 只系因为佢系外卖店, 无位置可以比你食野, 四周都企满晒人系度食, 企度连后行都有人企, 环境比较差, 美食配合唔到个好既环境, 有DD打拆扣, 或者可以既行到去出面球场食会好好多..
2013-02-03
15 分钟 (外卖自取)
  • 蜜糖鸡膇
  • 手抓饼