2019-01-20
上次同朋友黎呢间位于沙田围台湾餐厅食下午茶印象好好,食物抵食得黎台湾风味颇正宗,所以今次就黎试下佢地嘅晚市食物!😋首先叫左一个自选风味盐酥鸡,配有六种唔同嘅味粉比食客自由加落炸鸡享用,我自己最钟意梅子同埋紫菜粉,比较特别亦唔会太咸。鸡件方面亦炸得啱啱好,唔会柴身,保留到肉汁👍🏻👍🏻蚵仔煎用料丰富,啖啖都食到蚝仔肉,蛋饼口感粉浆感唔会过重,加埋特制酱汁好惹味👍🏻卤水鸡肾角卤得入味,口感爽脆唔会过腍,值得一试凉拌三小碟分别有鸡丝粉皮,蒜泥豆角同麻辣萝卜丝,个人最中意鸡丝粉皮,作为开胃菜一流👍🏻之后我地叫左个厨师推介嘅芒果软壳蟹米纸卷,我同朋友食落都觉得好有惊喜,米纸薄身,入面芒果同软壳蟹嘅配撘令到成件事好清新开胃,冇咁油腻,非常推介!主菜方面叫左个台湾半筋半腩牛肉面,汤底浓厚带点微辣,筋腩比例大概系一半,牛筋软腍唔会太韧,牛腩肉质亦啱啱好,配上菜甫同幼身面,正👍🏻👍🏻整体黎讲,呢间餐厅嘅菜色水准表现平均,保留到台湾特色,价格亲民,同朋友叫到成枱𩠌都系大概每人二百,系位置偏左少少,但住沙田区附近嘅朋友好推荐你地黎试!
卤水鸡肾角卤得入味,口感爽脆唔会过腍,值得一试