2019-05-29 2572 浏览
今次系第二次食, 食完之后觉得 有好大进步!  加分不少!今日食OMAKASE,龙虾版!  坐下bar 台, 可以睇住师傅亲手整.第一个前菜就系呢一盘啦! 有熊本番茄,上面撒小小盐花,食落口时候, 特显鲜甜.富山荧光鱿鱼 配上蛋黄醋, 淡甜酱衬鱿鱼,熊本和牛配海胆,卷住个海胆, 一口食既时候, 非常特别. 第二个 就系刺身, 呢个系右口鱼刺身, 上面放了个土佐醋 好似啫喱状, 带小小酸甜, 再配埋个wasabi, 清新感觉. 佢下面有个岩盐, 轻轻一抹, 带有些少海盐味. 第三个 冷热物都有, 乌背, 烧太刀鱼, 同池鱼乌背配上小小柠檬汁, 更加特显鲜甜, 太刀鱼口感比较爽口, 池鱼伴上三色酱, 带有小小辣到第四部分啦! 主角出场. 澳洲青龙虾, 师傅介绍, 呢款龙虾肉身弹牙, 而且自带少甜. 师傅都会未开始之前 比大家影下相, 之后先去处理. 处理完后, 就呈现呢个样啦!为显肉质新鲜, 调味以简单为主,虽然系甘, 不过都系一个美味体现 我试过来 把肉放系岩盐上轻轻磨几下, 之后直接食, 的确会显得更加感受到肉质弹牙.或者加小小柠檬汁或者wasabi 佢地都会有唔同味道.食完刺身, 食
今次系第二次食, 食完之后觉得 有好大进步!  加分不少!
今日食OMAKASE,龙虾版!

有熊本番茄,上面撒小小盐花,食落口时候, 特显鲜甜.
富山荧光鱿鱼 配上蛋黄醋, 淡甜酱衬鱿鱼,
熊本和牛配海胆,卷住个海胆, 一口食既时候, 非常特别.

第二个 就系刺身
佢下面有个岩盐, 轻轻一抹, 带有些少海盐味.

第三个 冷热物都有, 乌背, 烧太刀鱼, 同池鱼
乌背配上小小柠檬汁, 更加特显鲜甜, 太刀鱼口感比较爽口,
池鱼伴上三色酱, 带有小小辣

师傅都会未开始之前 比大家影下相, 之后先去处理.
处理完后, 就呈现呢个样啦!

食完刺身, 食一个小小烧物, 白雪鱼
师傅介绍呢款鱼 蛋白质更加丰富 皮下层脂肪更加丰富 肉质比较结实, 再食埋个姜芽, 可以暖一暖.
第五个就系烧三文鱼啦!

厚厚既三文鱼腩, 用紫菜包住 一口咬落去, 都会感受到个鱼既油脂出黎.

第六部分 系寿司啦 一共6贯.见到鱼既种类都非常特别, 都系贵价格鱼.
北极贝 伊左目, 白虾, 金目雕,赤绿鱼, 右口边鱼,
觉得师傅好用心去做, 无论刀功, 心思都不少. 每款寿司都加上唔同既配料, 更加特出鱼既味道.

北极贝

白虾

伊左目,

金目雕

赤绿鱼,

右口边鱼,

之后再有一个马粪海胆饭, 把海胆同饭拌好, 每一淡食落口, 都好满足

最后加上 刺身既龙虾头整既清汤, 同水果盘做尾声.

第二次黎, 觉得菜式更加花心思. 值得一赞!
而且食材都越来越丰富! 觉得唔错!
2019-05-09