2023-11-26
印象中两至三年前饮过呢间嘅蛋糕奶茶大杯装,觉得太甜所以再无帮衬。今日路过,心血来潮决定比多次机会佢,事实证明无错。先叫左杯蛋糕奶茶中杯装($23)加琥珀珍珠(+$3)走冰走甜,埋单都系$26蚊,以今时今日物价可谓超值。叫中杯装系因为坊间所有蛋糕奶茶都系用好多糖嘅蛋糕酱冲开,中杯过到口瘾得嚟又可以减少银包同肚腩嘅负担,两全其美。讲下味道先,一入口饮得出蛋糕酱嘅甜腻,所幸奶茶中和翻不特止,仲同蛋糕酱混为一体,令成杯嘢饮唔会比蛋糕酱搞到死甜或者奶茶同蛋糕味分开,一杯嘢饮最重要就系各种味道都blend得埋,呢杯蛋糕奶茶做到👍额外加嘅珍珠亦十口弹牙有咬口,但唔会过韧,锦上添花,抵赞👍见第一杯比我讲到咁掂,友人马上追加左一杯草莓蛋糕鲜奶茶($27)加琥珀珍珠(+$3)走冰走甜。同头先果杯不同,呢杯系鲜奶冲开,整体味道更胜一筹。士多啤梨酱唔会令本身就甜嘅蛋糕奶茶变更甜,同第一杯一样,做到同蛋糕酱互补,同样地系一杯好出色嘅饮品。不过蛋糕系列就真系唔太健康,一个月饮一两次好了😂估唔到事隔几年,呢间铺头改进左咁多,重直接问鼎我嘅pocket list头几位,有料👍