2018-05-29
炎热天气已经阻挡唔到食火锅嘅欲望架啦......................哈.....因为有冷气架嘛! 今晚上黎呢度烚下烚下先!设有圆枱及卡位坐, 空间感十足, 坐得相当舒服, 而且抽气系统做得唔错, 入到去唔会一阵阵麻辣香味, 就算唔食麻辣汤底都唔会成身麻辣味返屋企!门口设有酱油区, 多种配料选择, 想点混酱就点混酱系个汤锅未送上前, 先送上八小碟前菜, 有辣有唔辣, 食住等, 时间易过好多, 仲叫左樽竹庶茅根水 ($48)打定底先!多款特式汤底当中, 点选左呢个二十五年陈年花雕醉乌鸡锅 ($168), 全只乌鸡另上!当汤底滚起时已经闻到好香药材酒香味, 已经令人口水直流, 呢个时候就可以加入鸡件煮熟等一阵鸡熟晒后就食得, 先饮啖汤.........呜......加入红枣, 党参, 杞子, 元肉及陈年花雕, 好够味, 饮落有舒服感觉; 而乌鸡脂肪含量较少, 又有滋阴功效, 连带鸡肉亦较为滑, 呢个醉乌鸡锅好掂呀!!美国雪花肥牛 ($198) - 虽则叫肥牛, 但样子只带些少脂肪, 绝对食得健康, 而且肉色靓仔, 厚薄适中, 只需烚10秒度就食得!入口相当腍滑㖞, 肉味又几浓,
门口设有酱油区, 多种配料选择, 想点混酱就点混酱
入口相当腍滑㖞, 肉味又几浓, 配少少芫茜葱食好味㖞!
蒙古羊肉片 ($98) - 一客卷成一圈圈, 色泽亮丽嘅羊肉被片成薄薄一片, 亦系无需烚好耐就食得!
羊味几出但唔"骚", 肉质带少许嫩滑!
招牌芫茜猪肉丸 ($68) - 样子似自家制, 混入芫茜嘅猪肉丸
入口除左有芫茜香味外, 爽口感觉应该黎自马蹄粒, 猪肉丸加入左调味无需点酱汁都OK!
招牌鱼腐 ($68)
冻豆腐 ($28)
软绵绵嘅鱼腐同冻豆腐有异曲同工之妙, 用黎索汤食好味道!
白毛肚 ($58) - 即系牛栢业, 一客份量都算多, 有时忘记左烚得耐左, 虽然变细左, 但食落都唔韧, 唔错㖞!
韮菜水饺 ($48) - 只只涨卜卜, 饀料有韮菜, 猪肉腌得够入味, 唯皮厚左少许, 增加饱肚感!
酥炸响铃 ($48) - 火锅又点少得佢, 一条中等身材, 放入汤内5秒夹起, 仍然保持外软内脆!
侍应不时主动加汤及换碟, 呢位英雄果然会得过!