2022-10-23
上年年尾食过一次三日月,今年同朋友都加咗人工所以决定再嚟庆祝一下前菜三点虽然前菜同上次一样,但食材比之前更优秀好味而且真系有开胃作用由远至近分别系日本豆腐、日本酱油渍茄子、烟熏鸡刺身生蚝系时令嘅日本蚝比起法国生蚝我更加钟意日本嘅,肉质一般都会系爽脆得嚟又creamy,矿物味亦都比较唔明显👌🏻 正只蚝新鲜到值得一个close up🫡海葡萄沙律酸酸地几清新,清一清个味蕾极上刺身五点,有牡丹虾、油甘鱼、带子、中拖罗同大拖罗刺身全部都好厚好大件,鱼类油脂丰腴,牡丹虾同带子亦都好新鲜甘甜🥰 好回味南非鲍鱼本身其实冇乜味道,靠嘅系师傅将酱汁嘅味「喂」俾鲍鱼鲣鱼昆布嘅味道比鲍鱼吸收咗,鲍鱼表面煎至微干,带少少焦香👌🏻 内里烟韧带少少爽脆,好好味帝王虎虾虾膏非常甘香,上枱嘅时候已经令人垂涎欲滴师傅将虾身虾脚全部煎到香脆,可以食晒如果有叫Sake应该会好夹!睇吓啲膏🤤🤤 煎到出黄油,劲香深海野生白鳕鱼亦都非常出色鱼汤煮成芡汁,好滑同香鱼味鱼肉本身富有鱼油,调味亦都好恰当简单煎香已经好好味我嘅主菜系鹿儿岛黑毛猪肩油脂分布几平均,食落全部都好腍同有油香伴碟嘅野菜都唔错,唔会太油或太干蒜片更加系煎好靓,食落有
前菜三点
虽然前菜同上次一样,但食材比之前更优秀
好味而且真系有开胃作用
由远至近分别系日本豆腐、日本酱油渍茄子、烟熏鸡刺身
生蚝系时令嘅日本蚝
只蚝新鲜到值得一个close up🫡
海葡萄沙律酸酸地几清新,清一清个味蕾
极上刺身五点,有牡丹虾、油甘鱼、带子、中拖罗同大拖罗
南非鲍鱼本身其实冇乜味道,靠嘅系师傅将酱汁嘅味「喂」俾鲍鱼
内里烟韧带少少爽脆,好好味
帝王虎虾虾膏非常甘香,上枱嘅时候已经令人垂涎欲滴
师傅将虾身虾脚全部煎到香脆,可以食晒
如果有叫Sake应该会好夹!
睇吓啲膏🤤🤤 煎到出黄油,劲香
深海野生白鳕鱼亦都非常出色
鱼汤煮成芡汁,好滑同香鱼味
鱼肉本身富有鱼油,调味亦都好恰当
简单煎香已经好好味
我嘅主菜系鹿儿岛黑毛猪肩
油脂分布几平均,食落全部都好腍同有油香
伴碟嘅野菜都唔错,唔会太油或太干
蒜片更加系煎好靓,食落有香气,完全唔苦唔臭👌🏻
套餐最尾嘅面豉汤茶碗蒸同埋樱花虾炒饭
食到呢度已经好饱,唯有同朋友分享一碗饭做个结尾,好好味,完全唔会太咸
食埋个甜品就真系最后
环境仍然系阔落舒服,服务亦都细心
有需要嘅时候侍应好快会埋枱,态度亦OK
食物比起一年前更加好,系一个good surprise👌🏻
虽然唔系坐吧枱,但系知道系日本人师傅料理,都系物有所值😆